Οι εννέα θεές των τεχνών

Είναι κάποιες στιγμές που κοιτάς μια λευκή κόλα χαρτί και προσπαθείς να βρεις αυτή τη λέξη που χρειάζεσαι για να αρχίσεις επιτέλους να γράφεις!!! Κάτι αντίστοιχο πιστεύω συμβαίνει σε όλους όταν κάποια στιγμή ζητούν απεγνωσμένα έμπνευση ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν, τη σύνθεση ενός μουσικού κομματιού, ένα πίνακα ζωγραφικής, ένα ποιήμα ή οτιδήποτε άλλο τους βασανίζει και δεν τους αφήνει να ησυχάσουν! Για τους Αρχαίους Έλληνες η έμπνευση ήταν τόσο σημαντική που έφτασαν στο σημείο να την προσωποποιήσουν! Μάλιστα, επειδή πολλοί κλάδοι απαιτούν έμπνευση μια θεότητα δεν ήταν αρκετή και γι’ αυτό είχαν 9, τις γνωστές Μούσες…

Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησιόδου ήταν κόρες της Μνημοσύνης και του Δία ( υπάρχει έστω και ένα άτομο στη μυθολογία που να μην είναι παιδί του Δία..μάλλον όχι!) και είχαν για ηγέτη τους το θεό Απόλλωνα ( θεός της μουσικής, του χορού και του Ήλιου και αυτός γιος του Δία!) Σύμφωνα με την παράδοση: Δύο Μούσες δημιούργησαν την θεωρία και την πράξη στη μάθηση. Τρεις Μούσες δημιούργησαν τους μουσικούς τόνους, τις χορδές της Λύρας, τους χρόνους παρελθόντα, ενεστώτα και μέλλοντα, τα τρία πρόσωπα και οτιδήποτε τριάριθμο. Τέσσερις εφεύραν τις διαλέκτους την αττική, την ιωνική, τη δωρική και την αιωλική. Πέντε τις 5 αισθήσεις μας και τέλος εφτά εφεύραν τους 7 πλανήτες, τα 7 φωνήεντα και τις 7 ουράνιες ζώνες!  Λοιπόν ας ξεκινήσουμε να τις δούμε μία μία γιατί είναι και πολλές!

  •  Η Πολύμνια ήταν η προστάτιδα των θεικών ύμνων, της υποκριτικής μίμησης και της γραμματικής. Το όνομα Πολυύμνια προέρχεται μάλλον από την ιδιότητά της να υμνεί πολλούς ανθρώπους ή να μνημονεύει σε αρκετούς την ιστορία (να υποθέσω ότι ήταν η αγαπημένη της μητέρα της, της Μνημοσύνης). Την απεικόνιζαν να κοιτά τον ουρανό,να φορά ένα στεφάνι από δάφνη και μαργαριτάρια.

  • Η Ουρανία ήταν αυτή που ανακάλυψε την στρονομία και προστάτευε όλα τα ουράνια σώματα. Την παρουσίαζαν με μπλε φόρεμα και αστέρια στα μαλλιά. Μπροστά στα πόδια της είχε ένα τρίποδα που επάνω του ήταν τοποθετημένη μια ουράνια σφαίρα και ένας διαβήτης. (όλο και πιο εντυπωσιακές!)

  • Η Τερψιχόρη λάτρευε τον χορό αφού ήταν αυτή που τον δημιούργησε όπως και την άρπα την παιδεία! Τη ζωγράφιζαν να χορεύει χαρούμενη με μια άρπα στα χέρια και με τα πόδια της σχεδόν στον αέρα. Κρίμα που δεν έχουμε συνδιάσει την άρπα με τέτοια ευεξία…όμως και εγώ την έχω για πιο ”μελαγχολικό” όργανο!

  • Η Μελπομένη ήταν η προστάτιδα της τραγωδίας. Σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν η μητέρα των Σειρήνων. Οι Σειρήνες ήταν θαλάσσιες νύμφες όπου με το πανέμορφο τραγούδι τους προσείλκυαν τους ναύτες και μετά τους έπνιγαν βυθίζοντας τα καράβια τους. Την απεικόνιζαν θυμωμένη ( Κατά μάνα κατά κύρη κατά γιο και θυγατέρα!) με μια μάσκα τραγωδίας και ένα σκήπτρο στο χέρι!

  • Η Θάλλεια ήταν η Έφορος της Κωμωδίας. Δημιούργησε την κωμωδία, την αρχιτεκτονική, την γεωμετρία και την γεωργία (λιγο άσχετο το τελευταίο αλλά κάτι θα ήξεραν παραπάνω οι Αρχαίοι). Τη ζωγράφιζαν στεφανωμένη με κισσό, με πράσινο πανωφόρι, χαμογελαστή, να κρατά μια κωμική μάσκα.

  • Η Καλλιόπη ήταν η προστάτιδα των ηρωικών ποιημάτων και της ρητορικής. Ήταν η πιο σημαντική από όλες της μούσες και με τα λόγια της επέβαλε, στους άρχοντες και τους βασιλείς, υποταγή και δικαιοσύνη! Την ονόμασαν έτσι γιατί είχε ωραίο πρόσωπο και την παρουσίαζαν με λουλούδια και κισσό στα μαλλιά ενώ στα χέρια της κράτουσε δάφνες και δύο βιβλία.

  •  Η Ευτέρπη ανακάλυψε διάφορα μουσικά όργανα και ήταν η προστάτιδα της μουσικής και της διαλεκτικής. Την ζωγράφιζαν δαφνοστεφανωμένη να παίζει αυλό και δίπλα της να βρίσκονται διάφορα μουσικά όργανα και ο Έρωτας. Γνωρίζουμε ελάχιστα για την συγκεκριμένη και ας είναι  μια αρκετά σημαντική Μούσα.

  •  Η Κλειώ ήταν αυτή που δημιούργησε την Ιστορία και την κιθάρα. (πολύ δεν μπαίνει η μια στα χωράφια της άλλης; Η Ευτέρπη δεν είναι υπεύθυνη για τα μουσικά όργανα;)  Και μερικά κουτσομπολιά για την Κλειώ, η οποία κατηγόρησε την Αφροδίτη επειδή ερωτεύθηκε τον ‘Aδωνι (πολύ κακή ιδέα να τσατίσεις θεά!) Η Αφροδίτη όμως της το ανταπέδωσε κάνοντάς την να ερωτευτεί τον Πίερο ,με τον οποίο έκανε παιδί, αλλά και τον πατέρα του με τον οποίο έκανε άλλα τρία! ( Εντελώς Αναστασία η κατάσταση! Για όσους δεν το ξέρουν είναι σίριαλ στο οποίο έγινε κάτι αντίστοιχο μείον τα παιδιά).Εμφανίζεται κρατώντας στο δεξί της χέρι μία σάλπιγγα και στο αριστερό ένα βιβλίο ή έναν πάπυρο. Στα πόδια της είναι τοποθετημένο το Κιβώτιο της Ιστορίας.

  • Τελευταία αλλά εξίσου σπουδαία η Ερατώ, η ευρέτρια των ερωτικών ποιημάτων προστάτιδα της λυρικής ποιήσης.Τη ζωγράφιζαν καθιστή, με ένα στεφάνι από τριαντάφυλλα και με το τόξο του έρωτα ή μια λύρα στα χέρια. Το όνομα Ερατώ προέρχται από τη λέξη έρως και εραστής και σε πολλά κείμενα παρομοιάζουν την ομορφιά της με αυτή της Αφροδίτης!

Οι εννέα Μούσες, ως προστάτιδες των γραμμάτων και των τεχνών, μας προσφέρουν το πιο πολύτιμα και ακριβά δώρα απ’ όλα, αυτά της έμπνευσης και της δημιουργίας. Το μόνο που χρειάζεται για να τα αποκτήσετε είναι να πιστέψετε σε αυτές και κυρίως στον εαυτό σας!