o alithinos daskalos - entypo biblio

«Πέρασμα πάνω από τη φθορά» παρουσίαση του βιβλίου “Αληθινός δάσκαλος”

Ο αληθινός δάσκαλος

Ο αληθινός δάσκαλος

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΔΡΟΓΙΔΗΣ
Διδάκτωρ Ιστορίας Παν/μίου Paris 1 Pantheon Sorbonne
Τ. Υπότροφος Unesco
Σχολικός Σύμβουλος Α/θμιας

Το νέο βιβλίο της Άννας Παππά «Ο αληθινός δάσκαλος» είναι μια προσωπική παιδαγωγική θεωρία. Ένα πόνημα με στοιχεία φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας, διδακτικής που κλείνει μέσα του μια προσωπική εξομολόγηση. Πράγματι, την εποχή της κρίσης, έχουμε ανάγκη από προσωπικά οράματα, για να βρούμε και πάλι τη δύναμη που χρειάζεται να σηκωθούμε και να κάνουμε το «Πέρασμα πάνω από τη φθορά».

Οι αλήθειες της συγγραφέως είναι μια επιστροφή στις ρίζες, «στο φιλοσοφείν» της ανθρώπινης ψυχής, στο «ποιείν» του δημιουργού και στο «πράττειν» της ανθρωπότητας μέσα στους αιώνες. «Ξεφυλλίζοντας» τις γραμμές του «αληθινού δασκάλου» ανακαλύπτουμε το όραμα που χάσαμε, την ταυτότητα που εγκαταλείψαμε, τις ρίζες που αρνηθήκαμε, τον πολιτισμό που προδώσαμε, την ηθική που απεμπολήσαμε. Στην ουσία παρουσιάζονται όλα όσα χάσαμε στη δύνη της κουλτούρας της αγοράς. Η Άννα Παππά μας θυμίζει όλα όσα δε χωρούν στη διατίμηση της αγοράς. Όλα όσα δίνονται δ ω ρ ε ά ν έρχονται να πλημμυρίσουν την ψυχή και το μυαλό μας. Δωρεάν ελάβατε, δωρεάν δώτε. Αυτά τα δώρα έρχονται μέσα από την εικόνα του ΔΑΣΚΑΛΟΥ. Οι ήχοι του βιβλίου θυμίζουν την αριστοτελική ενδελέχεια και την πλατωνική νομοτέλεια. Αυτές οι δυο πτυχές που χάθηκαν μέσα στις σύγχρονες δομές της ανταλλάξιμης πραγματικότητας.

Ο δάσκαλος γίνεται πρότυπο που αντιστρατεύεται τα μοντέλα, ξεπερνά τα αντίγραφα και δημιουργεί προϋποθέσεις για νέα πρότυπα, κάνει συνδυασμούς με τα α ρ χ έ τ υ π α της δημιουργίας για να ανοίξει νέους δρόμους μέσα από ανεξάρτητες κι αυτόνομες προσωπικότητες. Είναι μια αναδρομή στα μύχια βήματα της ψυχής που φτάνει στην ιστορικότητα του μέλλοντος.