Φωτεινή Κατσάλη, συγγραφέας-σεναριογράφος (συνέντευξη)

 

Φωτεινή Κατσάλη συγγραφέας,σεναριογράφος

 

Ευχάριστα και αισιόδοξα μηνύματα μας εκπέμπει σε καιρούς δύσκολους και σκυθρωπούς η Φωτεινή Κατσάλη.

Η Φωτεινή Κατσάλη γράφει από νεαρή ηλικία θεατρικά έργα και παραμύθια για παιδιά και μυθιστόρημα . Από τις εκδόσεις ΖΗΤΗ κυκλοφόρησαν δύο παραμύθια της,  «ΜΕΝΙΑ ΜΕΛΕΝΙΑ Η ΜΑΓΙΣΣΟΥΛΑ ΤΩΝ ΛΙΧΟΥΔΙΩΝ» και  «Ο ΠΑΣΧΑΛΗΣ Ο ΛΑΓΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΒΓΑ».

Επίσης, από τις εκδόσεις ΜΑΛΛΙΑΡΗ εκδόθηκε  και το πρώτο της μυθιστόρημα για ενήλικες  «ΤΑ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ».

Το 2011 ανέβασε την παιδική θεατρική  παράσταση «Η ΦΟΙΒΗ ΚΑΙ ΟΙ 4 ΠΛΑΝΗΤΕΣ» σε δικό της κείμενο και παραγωγή στο θέατρο ΑΝΕΤΟΝ και έπειτα στο ΝΟΕΣΙΣ (πλανητάριο Θεσσαλονίκης). Το έργο  ανέβηκε ακόμη και από την θεατρική ομάδα Μήλου, στη Μήλο το 2014.

Η Φωτεινή  εμπιστεύθηκε το νέο συγγραφικό της έργο, στις Εκδόσεις Φυλάτος που  σύντομα θα εκδοθεί σε έντυπη μορφή και ως ebook.  «Η Χωραφοχώρα» θα ενταχθεί στο εκδοτικό project που είναι σε εξέλιξη για την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών στα παιδιά. «Η χαμένη φορεσιά του Άγιου Βασίλη», παιδικό μυθιστόρημα,  θα ζεστάνει τις καρδιές όλων μας και τα «10 παραμύθια για μεγάλους και όχι μόνο…» θα ξυπνήσουν το παιδί που έχουμε βαθιά μέσα μας.

Η πολυγραφότατη συγγραφέας στη συνέντευξη που ακολουθεί ανοίγει την καρδιά της και μας περιγράφει τη συγγραφική της διαδρομή που τώρα επεκτείνεται και σε άλλα δημιουργικά μονοπάτια.

 

Φωτεινή Κατσάλη συγγραφέας,σεναριογράφος

 

Τι σας οδήγησε να γράψετε; 

Ξεκίνησα να γράφω στα δεκατρία μου με αφορμή μια τιμωρία που μου επέβαλλε η μητέρα μου και τη θεώρησα άδικη. Από τότε μέχρι σήμερα δε σταμάτησα να γράφω.

Η συγγραφή για εμένα είναι τρόπος έκφρασης. Είναι επικοινωνία , είναι ευχαρίστηση και μοίρασμα. Ευκαιρία να νιώσω, να βιώσω , να απελευθερωθώ και να εκφραστώ με την ψυχή μου. Είναι ψυχοθεραπευτικό!  Με μια λέξη γράφω γιατί δε μπορώ να κάνω αλλιώς!

Πώς βιώνετε τη συγγραφή  ενός βιβλίου ή ενός θεατρικού σεναρίου;

Είναι μαγικό το ταξίδι της συγγραφής. Μοναχικό και κάποιες φορές επίπονο. Το αποτέλεσμα όμως σε φέρνει πολύ κοντά με πολλούς ανθρώπους, Αποκαλύπτεσαι πρώτα από όλα στον ίδιο τον εαυτό σου και έπειτα εκτίθεσαι στον κόσμο που  θα διαβάσει το έργο σου.  Και αυτό είναι μια σχέση μοναδική! Είναι εμπειρία ζωής. Είναι δημιουργικότητα και από ένα σημείο και μετά έντονη ανάγκη έκφρασης και μοιράσματός.

Η εμπειρία μου ως τώρα πλειοψηφικά μου έχει δώσει περισσότερες χαρές από ότι λύπες.

Ξεκινάω το κάθε συγγραφικό μου ταξίδι με τους ήρωες μου και το ολοκληρώνω με τον κόσμο που αγκαλιάζει τα πνευματικά μου παιδιά. Έχω την ευκαιρία  με αφορμή τη συγγραφική μου ιδιότητα, να γνωρίσω κόσμο που διαφορετικά δε θα γνώριζα. Μου δίνεται η ευκαιρία να συνεργαστώ με  αξιόλογους ανθρώπους που και εκείνοι αναζητούν την δημιουργία και την ομορφιά της ως αναπόσπαστο κομμάτι τους.

Βέβαια δεν είναι όλα αγγελικά πλασμένα.  Υπάρχουν δυσκολίες  μέσα στην πραγματικότητα την  οποία παράγω. Όμως κάθε εμπόδιο και αντιξοότητα ξεπερνιούνται από την δύναμη της ανάγκης για δημιουργία. Και  το κάθε είδος γραφής έχει τη δική του φόρμα και τη δική του δυσκολία. Διαφορετικά γράφεις ένα σενάριο και ένα θεατρικό και διαφορετικά ένα μυθιστόρημα. Η διαδικασία όμως παραμένει το ίδιο μαγική για εμένα.

 

Φωτεινή Κατσάλη συγγραφέας,σεναριογράφος

 

Το τελευταίο διάστημα εικονογραφείτε κάποια από τα παιδικά σας βιβλία. Πώς ξεκινήσατε; 

Όταν η ίδια εικονογραφώ κάποιο βιβλίο μου ολοκληρώνεται ακόμα περισσότερο η δημιουργία μέσα μου. Δεν είμαι συγκεντρωτική. Πιστεύω πολύ στην καλή συνεργασία και υπάρχουν εικονογράφοι που κάνουν εξαιρετική  δουλειά. Εγώ έτυχε να σκιτσάρω καλά και μου βγαίνει το ίδιο πηγαία όπως και η συγγραφή. Δε θα στερήσω στον εαυτό μου λοιπόν  την χαρά να ζωγραφίσω τους ήρωες μου όταν έχω την ευκαιρία. Πολλές φορές μου βγαίνει πρώτα ένα σκίτσο και αυτό αποτελεί την αφορμή για ένα παραμύθι ή μια ιστορία. Και τότε πραγματικά μεθάω από χαρά και ευεξία! Μιλάω σε έναν ήρωα που του έδωσα και εικόνα. Δεν  είναι λίγο όλο αυτό!

Πώς «γεννιούνται»  οι ήρωες των βιβλίων σας;

Οι ήρωες μου και ο μύθος τους συλλαμβάνονται μέσα στο μυαλό και την ψυχή μου και έτσι γεννιούνται. Για την δημιουργία τους μπορεί να συντελέσει  ένα γεγονός , κάτι που θα ακούσω  ή θα δω , ένα πρόσωπο ακόμα και ένα νόημα ή μια έκφραση! Αυτό νομίζω λέγεται έμπνευση. Ο ήρωας συλλαμβάνεται , γεννιέται , φτιάχνεται και εξελίσσεται. Προσωπικά για εμένα είναι κάτι ζωντανό, απτό. Κοιμάμαι και ξυπνάω μαζί του. Του μιλάω και μου μιλάει. Μοιραζόμαστε στιγμές! Κατά τη διάρκεια της ημέρας μου ακόμα κι αν δε γράφω απασχολεί την σκέψη μου. Έχω την έννοια και την ευθύνη του κάθε μου ήρωα και οφείλω να στέκομαι με αγάπη και σεβασμό απέναντι του και στην ιστορία του. Δεν μπορώ να τους αμελήσω γιατί τότε δε θα ολοκληρωθούν.

Ποια είναι τα όνειρά σας και τα σχέδια για το αύριο;

Τα όνειρα μου ευτυχώς είναι πάντα εκεί! Πηγή δύναμης και ελπίδας . Ονειρεύομαι να είμαι πάντα δυνατή και αισιόδοξη για να μπορώ να στηρίζω τους ανθρώπους που αγαπώ. Να φανώ  άξια του ταλέντου μου  και   να μη το προδώσω ποτέ. Να μπορέσω να δώσω στα παιδιά μου ότι καλύτερο μπορώ και να τα προτρέψω να ονειρεύονται άφοβα, διεκδικώντας με χαρά ό,τι θέλουν στη ζωή τους.

Ονειρεύομαι ένα σπίτι διπλά στη θάλασσα που την αγαπώ πολύ , για να μπορώ να γράφω απερίσπαστη όταν χρειάζομαι την απομόνωση από το υπόλοιπο περιβάλλον μου.

Να εξακολουθήσω να γράφω και να γράφω ως το τέλος της ζωής μου, και μέσα από τα βιβλία μου να δίνω χαρά και αγάπη. Και με την εν δυνάμει επιτυχία τους να εξασφαλίσω τη δύναμη για να μπορώ να βοηθάω παιδιά που έχουν ανάγκη! Αυτό είναι και το πιο αγαπημένο μου όνειρο. Να γίνω μια καλή πρέσβειρα αγάπης για τα παιδιά.

Το σίγουρο είναι πως αν μου αφαιρεθεί η ικανότητα να ονειρεύομαι θα είμαι δυστυχής. Θέλω να ονειρεύομαι για το όνειρο και την ζεστασιά του. Και να πραγματοποιώ με χαρά ανθρωπινά και απλά! Όσο για τα σχέδια μου προσπαθώ να μη σχεδιάζω,  αλλά να δέχομαι την καθημερινότητα μου και αναλόγως να πράττω, χωρίς διάθεση μοιρολατρίας αλλά αποδοχής και αισιοδοξίας. Πολλές φορές σχεδίασα και κάποιος εκεί ψηλά γελούσε… Προτιμώ λοιπόν να γελώ εγώ με την καθημερινότητά μου, χωρίς να περιμένω τον από μηχανής Θεό να με σώσει.

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Φωτεινή Κατσάλη για το χρόνο της και την συνέντευξη που μας παραχώρησε. Της ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία σε ό,τι κάνει και τα βιβλία της να ταξιδέψουν  με ούριο άνεμο στις καρδιές μικρών και μεγάλων!  

 

Η χαμένη φορεσιά του Άγιου Βασίλη, Εκδόσεις Φυλάτος κάνε κλικ εδώ

Η Χωραφοχώρα, Εκδόσεις Φυλάτος, κάνε κλικ εδώ