Ένας «Παρθενώνας» από απαγορευμένα βιβλία στην Γερμανία

parthenon_1-1«Η λογοκρισία είναι ξανά ευρύτατα εφαρμοζόμενη. Το έργο δίνει παράδειγμα στάσης κατά της βίας, της διάκρισης και της μισαλλοδοξίας»
Άνταμ Σίμτσικ διευθυντής της documenta 14 ‘.

Ένα αντίγραφο -πελώριο- του Παρθενώνα, από 100.000 απαγορευμένα βιβλία, στην Friedrichsplatz του Κάσελ, στην Γερμανία. Στις 22 Οκτωβρίου 2016 έγινε  στην πλατεία η αναγγελθείσα τελετή θεμελίωσής του.Πρόκειται για αναβίωση του έργου «Ο Παρθενώνας των Βιβλίων» της Αργεντινής καλλιτέχνιδος Μάρτα Μινουχίν, η οποία το κατασκεύασε το 1983 στο Μπουένος Άιρες μετά την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος.

antigrafo-tou-parthenona-apo-100000-apagoreumena-bibliaΗ εγκατάσταση περιλαμβάνει βιβλία τα οποία παρέμειναν λογοκριμένα σε διάφορες περιοχές, καθώς και βιβλία που προσφάτως επανεκδόθηκαν μετά την απαγόρευσή τους στο παρελθόν.

Επιλέχθηκε η Friedrichsplatz, επειδή ήταν πλατεία στην οποία έγινε καύση βιβλίων από τους Ναζί, το 1933, και επειδή είναι πλησίον του Fridericianum, της μεγάλης βιβλιοθήκης και μουσείου που οικοδομήθηκε το 1799 (κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού, το 1941, από την αεροπορία των Συμμάχων, καταστράφηκαν 350.000 βιβλία εκεί).