Ένας ποταμός από 10.000 βιβλία

1084427_t10_2«Θέλουμε τους δρόμους να τους καταλάβει η λογοτεχνία και να κατακτήσει τους δημόσιους χώρους, προσφέροντας δωρεάν στον περαστικό έναν χώρο απαλλαγμένο από την κίνηση οχημάτων, ο οποίος, για λίγες ώρες, θα υποκύψει στην ταπεινή δύναμη της γραπτής λέξης».

Οι Luzinterruptus στο παρελθόν, έχουν παρουσιάσει τη συγκεκριμένη εικαστική παρέμβαση και αλλού, όπως Μαδρίτη, Νέα Υόρκη και Μελβούρνη και κάθε φορά, οι ντόπιοι κάνουν ένα διάλειμμα στον θόρυβο, την ταχύτητα και τη ρύπανση βλέποντας στη θέση τους λέξεις και ποιήματα τυπωμένα σε βιβλία υπό το απαλό απόκοσμο πλην τυπικό φως αυτής της καλλιτεχνικής ομάδας. Οι Lzinterruptus δουλεύουν με το φως και το σκοτάδι για ευαισθητοποιήσουν απέναντι σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η ενεργειακή απόδοση και η έλλειψη νερού.

1084425_t08Η ομάδα εργάστηκε επί 12 μέρες, μαζί με περισσότερους από 50 εθελοντές προκειμένου να ετοιμάσουν το «χαλί» από 10.000 βιβλία (δωρεά του Salvation Army). Μικρά φωτάκια φώτιζαν τις ανοικτές σελίδες των βιβλίων. Οι περαστικοί είχαν το ελεύθερο να επεξεργαστούν, να ψαχουλέψουν, να διαβάσουν και να πάρουν αν θέλουν, οποιοδήποτε από τα βιβλία. Το «ποτάμι» των βιβλίων «στέρεψε» μέσα σε λιγότερο από δέκα ώρες. Στόχος να γίνει έστω και για μία νύχτα ένα διάλειμμα από την ηχορύπανση, την οποία αντικατέστησαν λέξεις, ποιήματα και φως.

περισσότερα για τη δράση στη www.lifo.gr