«Μαγειρική Οικονομία»/”Cooking Economy”

Συγγραφέας: Ευτύχης Μπλέτσας

Ο «ταξιδευτής των γεύσεων» Ευτύχης Μπλέτσας μας παρουσιάζει τον τρόπο να μπορούμε να απολαύσουμε νόστιμα και υγιεινά φαγητά αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα χρήματά μας. Εστιάζει σε ποιότητα και όχι ποσότητα, στο σπιτικό φαγητό, στην απόλαυση !!!!

«Θετική Ενέργεια»/“Positive Energy“

Συγγραφέας: Ευτύχης Μπλέτσας

Το απόλυτο σωσίβιο για αυτή την εποχή, όπου η αρνητική ενέργεια απειλεί να μας καταπιεί….

«Επιθετική Συμπεριφορά στο Σχολείο»

Ζητήματα και προτάσεις
Συλλογικό Έργο

Σκοπός αυτού του πονήματος είναι…
η προσέγγιση του φαινόμενου της σχολικής βίας από ποικίλες πλευρές (του εκπαιδευτικού, του γονέα, του νομοθέτη, κ.ά.). Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια και γι αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη, όχι μόνο η προσπάθειά πρόληψης αλλά και διαχείρισής του εκεί όπου εκδηλώνεται, μέσα στο σχολικό χώρο. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η σχολική βία σχετίζεται άμεσα με την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη μιας χώρας, γίνεται αντιληπτό πόσο έντονη είναι η ανάγκη για εντοπισμό και αντιμετώπιση στη σύγχρονη κοινωνία εκδηλώσεων βίας μέσα και έξω από το σχολείο.
Στην προσπάθεια αυτή σημαντικό ρόλο δια- δραματίζουν οι γονείς, που αποτελούν πρότυπα μίμησης συμπεριφορών για τα παιδιά τους αλλά και οι εκπαιδευτικοί, ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που έχουν τη δυνατότητα μέσα από την καθημερινή ενασχόληση με το μαθητή να του εμφυσήσουν αξίες ζωής και να του καλλιεργήσουν ευγενή συναισθήματα και διαθέσεις. Η ίδια η σχολική ζωή προσφέρει ευκαιρίες για ανάπτυξη γνωστικών και κοινω- νικών δεξιοτήτων του μαθητή, καλλιέργεια στενών σχέσεων με συνομηλίκους, ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησης και αυτοεικόνας του και διαμόρφωση υγιούς και ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Αν το σχολείο φροντίσει για όλα τα παραπάνω, τότε οι εκδηλώσεις σχολικής βίας θα περιοριστούν και ο μαθητής θα αισθανθεί προστατευμένος και ελεύθερος να ξεδιπλώσει τα ιδιαίτερα χαρίσματά του, πράγμα που αποτελεί ευχή για την Εκπαίδευση.

«Σχέδιο δράσης αντιμετώπισης κρίσεων στο σχολικό περιβάλλον “Ο καθρέφτης μου είσαι εσύ”»

Συγγραφέας: Παππά Άννα

Η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να διδαχθεί και να αποκτηθεί με μεθόδους πρακτικής εφαρμογής με τη δημιουργία κινήτρων και με τη συστηματική μελέτη των οποιοδήποτε σχολίων.

 «Βυζαντινή Ιατρική»

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Φυλάτος

Στο βυζάντιο, παρά την κατά καιρούς αρνητική επίδραση της θρησκείας, που οδηγούσε την πρόοδο των επιστημών στον ολισθηρό πάγο της εσωστρέφειας, η ιατρική πράγματι εξελίχτηκε σημαντικά. Το Βυζάντιο ίδρυσε τα πρώτα νοσοκομεία. Κατά την εποχή αυτή η χειρουργική, η γυναικολογία, η οφθαλμολογία, η παιδιατρική και η φαρμακολογία έκαναν τα πρώτα επιστημονικά βήματα. Κατά την περίοδο αυτή, για πρώτη φορά,  η ιατρική συμβάδισε με τις δυνατότητες των καιρών. Από τότε συνεχίζει να βαδίζει έτσι.

 

«Ένα σχολείο για όλους»

Συγγραφέας: Χριστίνα Κανάρια
Εικονογράφος: Μαρία Μυστακίδου

Σε ένα μακρινό δάσος πέρα από το βουνό ζούσε μια οικογένεια αρκούδων, ο μπαμπάς, η μαμά και το μικρό τους. Όταν το αρκουδάκι μεγάλωσε, οι γονείς του σκέφτηκαν να το γράψουν στο σχολείο…

Συνοδεύεται από πρόταση εμψύχωσης του παραμυθιού από τη θεατρολόγο Βασιλική Παπαντώνη

 

 «Σεμπάστιαν»

Συγγραφέας-Εικονογράφος: Χατζηκώστα Ευανθία-Ευφημία

Τα  «Πέντε Τρωκτικά» είναι μία ομάδα 5 ανήσυχων παιδιών που ζουν στην παραθαλάσσια πόλη Ανσάρια, μιας άλλης εποχής. Στην πορεία των ατέλειωτων παιχνιδιών τους, η Αντζελίνα, η Κατερίνα, ο Χάρης, η Αναστασία και ο Ανδρέας θα εμπλακούν άθελά τους σε μια μυστηριώδη περιπέτεια αλλά ταυτόχρονα θ’ αποκτήσουν ένα καινούργιο πολύτιμο φίλο, τον Σεμπάστιαν. Και τότε όλα αλλάζουν. Ο Σεμπάστιαν γίνεται αναπόσπαστο μέλος της παρέας και μία νέα εποχή περιπετειών ξεκινά…..

«Μαθαίνοντας τις νότες παρέα με τα ζώα»

Συγγραφέας: Κατερίνα Καρβούνη
Εικονογράφος: Τάνια Καρακώττα  

Το παραμύθι αυτό γράφτηκε με σκοπό να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να εισβάλλουν στο κόσμο των παιδιών και να τα βοηθήσει να κατανοήσουν απλούς μουσικούς όρους με τρόπο παιγνιώδη. Τα ζώα είναι οι αγαπημένοι ήρωες των παιδιών, μαζί τους λοιπόν θα ταξιδέψουμε στο κόσμο της μουσικής αφουγκραζόμενοι τους ήχους της φύσης και τις μουσικές ανησυχίες τους… Οι ήχοι των ζώων, το θρόισμα των φύλλων, τα κύματα της θάλασσας, το φύσημα του ανέμου αποτελούν μέρος της μουσικής της φύσης… Ας την ακούσουμε…

 

«Ο Λάκης, ο Μάκης και ο Τάκης», β΄έκδοση

Συγγραφέας: Ευτύχης Μπλέτσας
Εικονογράφηση:  Foodmusic

Η ιστορία των τριών φίλων δείχνει πόσο  σημαντικό είναι να έχει το παιδί  δύναμη, υγεία, ευεξία και ενέργεια.  Ένα παραμύθι που εξηγεί με παραστατικό και ψυχαγωγικό τρόπο τη σημασία των κινήτρων στην βελτίωση της διατροφής.

 «Η σχολική θεατρική παράσταση, το θεατρικό παιχνίδι και ο κοινωνικός αποκλεισμός- Μια προσέγγιση μέσα από τη θεωρία και την πράξη»

Συγγραφέας: Παπαθανασίου Ευαγγελία

Όταν ο  μαγικός χώρος του θεάτρου συναντιέται με το μαγικό χώρο του παιχνιδιού. Και όλα αυτά μέσα στο σχολείο. Μέσα στην καθημερινότητα.
Πώς νιώθει ένα παιδί, όταν οι άλλοι γύρω του δεν το αποδέχονται;
Πόσο εύκολα οδηγείται ένα παιδί σε προβληματική συμπεριφορά όταν δε νιώθει αποδοχή, κατανόηση και συμπαράσταση;
Ποιοι τρόποι υπάρχουν που να μπορούν να κάνουν τη συμβίωση με ένα «δύσκολο» παιδί μέσα στην τάξη πιο εύκολη για όλους;
Πώς μπορεί ο δάσκαλος να βοηθήσει ένα παιδί ώστε  να νιώσει καλύτερα, να πιστέψει στον εαυτό του και να κάνει τους άλλους να το προσέξουν και να το αποδεχτούν;
Το σχολείο αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας. Συναναστρέφονται σ’ αυτό καθημερινά παιδιά με πολύ διαφορετικό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο. Πολλές φορές οι διαφορές αυτές οδηγούν σε μια μορφή «κοινωνικού αποκλεισμού» μέσα στην ίδια σχολική τάξη. Μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς, διαφορετική πολιτισμική ταυτότητα, είναι κάποιοι από τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τις σχέσεις των παιδιών μεταξύ τους αλλά  και τη σχολική επίδοσή τους.
Το Θεατρικό Παιχνίδι μπορεί να γίνει ένα πολύ δυναμικό εργαλείο στα χέρια του εκπαιδευτικού και οι ευκαιρίες για σχολικές θεατρικές παραστάσεις να δώσουν ώθηση στην τάξη να γίνει ομάδα και στον δάσκαλο να γίνει εμψυχωτής και συνοδοιπόρος. Είτε με σκοπό την ανακάλυψη του νέου μαθησιακού αντικειμένου είτε απλά και μόνο για τη χαρά του παιχνιδιού, το Θεατρικό Παιχνίδι βοηθά το κάθε παιδί να ανακαλύψει τα όριά του, να αναπτύξει την αυτοεκτίμησή του και να ενταχθεί ομαλά στην ομάδα που λέγεται «τάξη». Με το θέατρο και με κάθε δράση που σχετίζεται μ’ αυτό, το παιδί κάνει ένα βήμα από το «εγώ» στο «εμείς».

 

 «Παραμύθια για μεγάλους και όχι μόνο»

Συγγραφέας: Φωτεινή Κατσάλη

Μια φορά και έναν καιρό  οι άνθρωποι μαζεύονταν γύρω από την φωτιά αργά το βράδυ μετά τις εργασίες τους και για να διασκεδάσουν έλεγαν ιστορίες. Καθόταν διπλά τους και τα νυσταγμένα παιδιά και άκουγαν. Με τα χρόνια οι ιστορίες  έγιναν παραμύθια. Οι μεγάλοι δεν τα άκουγαν πια. Τα διάβαζαν στα παιδιά τους. Κύλησαν κι άλλα χρόνια  και ξανά ήρθε η εποχή που και οι μεγάλοι χρειάζονται να ακούνε  τα δικά τους παραμύθια. Παραμύθια με δράκους και μάγισσες, με βασιλιάδες και στρατιώτες. Με όμορφες κόρες και νεραΐδες. Ιστορίες που ταξιδεύουν τον νου και την καρδιά με τα φτερά της φαντασίας και αφήνουν ένα γλυκό χαμόγελο στα χείλη μετά την ανάγνωσή τους. Παραμύθια για μεγάλους που το παιδί μέσα τους ποτέ δε μεγάλωσε.

 «Αναζητώντας τα όνειρα»

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος  Πεδιαδιτάκης

«Το αναζητώντας τα όνειρα», είναι η συγκλονιστική ιστορία ενός έφεδρου ανθυπολοχαγού καταδρομών του ελληνικού στρατού. Από τη μαρτυρική Κύπρο και τις φλόγες του πολέμου, η μοίρα του τον οδηγεί στο κοσμοπολίτικο Βερολίνο και τη μυστηριώδη Παραγουάη.
Η ιστορία αρχίζει να ξεδιπλώνεται μέσα από ριψοκίνδυνες αποστολές με μια χούφτα καταδρομείς, ανάμεσα στις εχθρικές γραμμές και συνεχίζεται με μοναδικούς έρωτες, έντονες συγκινήσεις και συνεχείς ανατροπές που κόβουν την ανάσα στον αναγνώστη.
Το τέλος σε κάνει ν’ αναρωτιέσαι, αν όλα ήταν μόνο μύθος ή πραγματικότητα.
Στο χέρι σου όμως είναι και ν’ αποφασίσεις.

 «Generation wh(Y),η χαμένη γενιά»

συγγραφέας: Βασίλειος Φλωρίδης

Ο δρόμος του Φεγγαριού, Άρια, θυμάμαι. Υγρές νύχτες που πέρασαν, αλλά έμειναν εδώ μαζί μου. Άλλωστε μονάχος πορεύεται κανείς στον έρωτα, τη δόξα, τον θάνατο .
Οι πραγματικές ιστορίες μελών μίας, απροσδόκητα χαμένης γενιάς. Καταδικασμένης και δολοφονημένης από τους ίδιους τους δημιουργούς της. Τόσο απροσδόκητα και αναίτια όσο και η ένωση δύο πανομοιότυπων χιονονιφάδων, που συμπληρώνουν αρμονικά η μία την άλλη τόσο άψογα, σαν να ήταν πάντα ένα. Αναζητώντας την ένωση ξεχάσαμε την ύπαρξη μας και χάσαμε την ολοκλήρωση της ψυχής μας. Μείναμε μόνοι αναπολώντας  τον κολοφώνα της ευδαιμονίας μας, ζώντας με την ιδέα, μιας που την ουσία τη χάσαμε για πάντα. Έστω και έτσι όμως είναι πάντα κοντά μας, καλά κρυμμένη και προστατευμένη μέσα στην καρδιά μας να μας δίνει την ψευδαίσθηση της παρουσίας και να καλύπτει το κενό της απουσίας. Ένα βιβλίο για όσους είναι έφηβοι, ήταν αλλά και παραμένουν. Η πραγματική ιστορία μιας χαμένης γενιάς.

 

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Στις 21 Μαΐου στο 14ο Νηπιαγωγείο Πολίχνης η συγγραφέας μας Πολυξένη Χουρίδου παρουσίασε σε δασκάλους και νηπιαγωγούς δράσεις βασισμένες στο παραμύθι της «Τα ζώα του Γέροντα». Το παραμύθι  της Πολυξένης Χουρίδου, με την πλούσια εικονογράφηση της Εύας Τζαγκαράκη,  σύντομα θα εκδοθεί από τις Εκδόσεις Φυλάτος.  […]

Ο σχολιασμός έχει κλείσει.