Ως καθηγήτρια Αστροφυσικής βρέθηκε και εργάστηκε στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, όπου γνωρίστηκε με τη θαυμαστή μορφή ποίησης των Ιαπώνων. Στην αρχή εντυπωσιάστηκε, στη συνέχεια πειραματίστηκε γράφοντας Χαϊκού ως μια πνευματική άσκηση και «εξερεύνηση» του νου και πολύ γρήγορα τα κατάφερε. Προσθέτοντας στη γραφή της έμμετρο στοχασμό, είπε «ναι» στη δημιουργική, νοητική και συναισθηματική πρόκληση και μεταξύ σύμπαντος, πλανητών και σκοτεινών οπών κατάφερε να εκδώσει τις δικές της ποιητικές συλλογές Χαϊκού. Σήμερα μιλάει στο Vivlio-life για την ιστορία του 17σύλλαβου, τη μουσικότητα της ελληνικής γλώσσας, μας εξηγεί γιατί η ποίηση είναι φιλοσοφία και μας αποκαλύπτει πως η πρώτη εμφάνιση Χαϊκού στον δυτικό κόσμο έγινε από έναν Ελληνοιρλανδό.

Εξώφυλλο του βιβλίου Με τις δεκαεφτά συλλαβές του είναι

Η Αθηνά Μελή μιλά για την ποίηση Χαϊκού Ποίηση

Όπως προανέφερα, ξεκίνησα να γράφω Χαϊκού ως μια πνευματική άσκηση και “εξερεύνηση” του νου, πάντα με ποιητική και λυρική διάθεση. Απλά έθεσα έναν έμμετρο στοχασμό στην ποίησή μου (γιατί γράφω ποίηση από τα σχολικά μου χρόνια), το οποίο είδα ως μια νέα δημιουργική, νοητική και συναισθηματική πρόκληση. Στα ποιήματα αυτά έδωσα έναν αέρα νεωτερισμού. Δηλαδή, δεν έγραψα για την ομορφιά της φύσης (που παραδοσιακά είναι το θέμα ενός Χαϊκού όπως θα αναφέρω παρακάτω) αλλά εστιάστηκα στη ζωή μέσα στις μεγαλουπόλεις, οι οποίες πλαισιώνουν το είναι μας… την αναζήτηση, τη μοναξιά μας, τον έρωτα, τον χωρισμό, την ελπίδα. Τα ποιήματα αποτέλεσαν την συλλογή Με τις δεκαεφτά συλλαβές του είναι, που κυκλοφορεί εδώ και μερικούς μήνες από τις εκδόσεις Φυλάτος, της οποίας επιμελήθηκα με μεγάλη φροντίδα την εικονογράφηση με διάσημους παραδοσιακούς ιαπωνικούς πίνακες, σε αντιπαράθεση αλλά και παραλληλισμό, με τα Χαϊκού ποιήματα γύρω από το θέμα της ζωής μας που κυλά μέσα στη σύγχρονη πόλη και όχι πλέον τόσο κοντά στη φύση, και η οποία συλλογή αργότερα προτάθηκε και για τα βραβεία βιβλίων Public 2018.

– Πώς μπορεί, αλήθεια, να δοθεί ένα ολοκληρωμένο νόημα σε 17 συλλαβές;

Σε αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται η ιδιαιτερότητα και μαγεία του Χαϊκού. Του να μπορέσει δηλαδή κανείς να αποδώσει την ψυχική ενατένιση αλλά και την προβολή του νου του στον κόσμο, αποτυπώνοντάς το όλο αυτό, σε δεκαεφτά συλλαβές, σε τρεις στίχους των 5-7-5 συλλαβών, ως φιλοσοφικό, λακωνικό, πνευματικό και ποιητικό πόνημα.
Το Χαϊκού σε μεγάλο βαθμό μαρτυρά τις επιδράσεις που του άσκησε η φιλοσοφική οπτική του Ζεν μέσα από το σκεπτικό του: “πρέπει να αδειάσεις πρώτα για να γεμίσεις”. Ο πειθαρχημένος αυθορμητισμός που υποβάλλει η φιλοσοφία του Ζεν στο Χαϊκού, παίρνει μια άλλη διάσταση και ένα άλλο νόημα στην πυκνότητα του λόγου και του προσδίδει μια λάμψη μέσα σε έναν λυρικό στοχασμό. Το Χαϊκού ως μορφή ποίησης μαρτυρά αυτή την διττή του φύση: Του φιλοσοφικού στοχασμού με λυρικές εξάρσεις.

Αγοράστε το βιβλίο μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος πώλησης του ηλεκτρονικού καταστήματος fylatos.com, προσθέτοντάς το στο καλάθι ή με τηλεφωνική παραγγελία στο 2310-821622 ή μέσω βιβλιοπωλείων.

ISBN: 978-618-5232-99-3
Σελίδες: 36
Εσωτερικό: Πολυτελής έγχρωμη έκδοση τυπωμένη σε σαμουά χαρτί (περιλαμβάνει παραδοσιακούς ιαπωνικούς πίνακες).

κάνε κλικ εδώ 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα Αθηνά Μελή

Η Αθηνά Μελή γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας με καταγωγή από Θράκη, Στ. Ελλάδα και Αχαΐα. Από το 2011, ζει και εργάζεται στο Βέλγιο. Έλαβε το διδακτορικό της στην Αστροφυσική από το διάσημο Imperial College London (πανεπιστήμιο Λονδίνου), με υποτροφία, απέκτησε δίπλωμα στη Γενική Ψυχολογία (Business and Technology Education Council, BTEC, EDEXCEL) και πτυχίο στις Κοινωνικές επιστήμες, από το Βρετανικό Open University.
Σήμερα, ανήκει ως ανώτατη επιστημονική συνεργάτιδα και καθηγήτρια αστροφυσικής στο επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου της Γάνδης, ενώ παράλληλα, διατελεί ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης, ερευνητικόςυπότροφος στο Ronin Institute, Montclair, επιστημονική επισκέπτρια στο ΑθηναϊκόΙνστιτούτο Εκπαίδευσης & ‘Ερευνας, και επιστημονική συνεργάτιδα στο Πανεπιστήμιο της Alabama, Huntsville / NASA (Marshall Space Flight Center) –όπου είχε προταθεί και για την θέση της επικεφαλής επιστήμονα στο τμήμα κοσμικών ακτίνων το 2015.
Στη Γερμανία, έχει εργαστεί ως επιστημονική συνεργάτιδα και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Νυρεμβέργης και στο Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ, και έλαβε δύο φορές υποτροφία από την Γερμανική κυβέρνηση ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο διάσημο Ίδρυμα Max-Planck Ραδιοαστρονομίας στη Βόννη (Max Planck Institute fur Radioastronomie Bonn).
Υπήρξε βοηθός καθηγητή και επιστημονική συνεργάτιδα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και βοηθός καθηγητή στο Imperial College London, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Επίσης έχει λάβει την διεθνώς αναγνωρισμένη υποτροφία Marie-Curie για έρευνα στις κοσμικές ακτίνες στο Εθνικό Ίδρυμα Πυρηνικής Φυσικής και Μηχανικής του Βουκουρεστίου.
Έχει γράψει επιστημονικά συγγράμματα και πληθώρα επιστημονικών άρθρων στο αντικείμενο της αστροφυσικής υψηλών ενεργειών σε διεθνή έγκυρα επιστημονικά και ερευνητικά περιοδικά. Έχει δώσει διαλέξεις ως επίτιμη προσκεκλημένη ομιλήτρια σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Ελληνικής αστρονομικής εταιρείας και της Διεθνούς αστρονομικής ένωσης, της Βελγικής και Ευρωπαϊκής εταιρίας Φυσικών, και της ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Επίσης είναι προσκεκλημένο μέλος του Αθηναϊκού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης & Έρευνας (AΘΙΝΕΕ), και είναι ιδρύτρια και επικεφαλής της Βελγικής Εταιρείας (COSPA) Κοσμο-σωματιδιακής Φυσικής.
Σε ηλικία δεκαεννέα ετών πήρε το 1ο της βραβείο για διήγημα, σε πανελλήνιο διαγωνισμό λογοτεχνίας, και εν συνεχεία αποσπά άλλες δύο τιμητικές διακρίσεις σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς ποίησης. Είναι μέλος της Λογοτεχνικής Διασπορικής Στοάς. Έχει εργαστεί και ταξιδέψει σε πολλές χώρες, και ιδιαίτερα η αγάπη της για την Ιαπωνία και τον πολιτισμό της, την ενέπνευσαν στη συγγραφή της πρώτης της συλλογής με Χαϊκού ποιήματα, με τον τίτλο ”Με τις δεκαεφτά συλλαβές του είναι” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φυλάτος (Σεπτέμβριος 2017). Η δεύτερη ποιητική της συλλογή –με ποιήματα εμπνευσμένα από τα τελευταία χρόνια που ζει στο εξωτερικό και μακριά από τη χώρα της– “Τα πάντα ρει και ουδέν μένει” κυκλοφόρησε πρόσφατα (Φεβρουάριος 2018), από τις εκδόσεις Οσελότος. Ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε ειδικά αφιερώματα ποίησης, και βιβλιοπαρουσιάσεις, κριτικές και ποιήματά της δημοσιεύονται κατά καιρούς σε ευρέως γνωστά λογοτεχνικά περιοδικά (πχ. Φρέαρ, Στάχτες, Θράκα, Βαρελάκι, Biblioteque, Fractal, Κουκιδάκι).