Οι ευεργεσίες των βιογραφούμενων ανθρώπων αποτελούν ένα σημαντικό παράδειγμα προς μίμηση για εμάς, καθώς είναι σύμβολα μεγάλων αξιών, αλτρουισμού, γενναιοδωρίας και μεγαλοψυχίας, αρετών που πρέπει να λειτουργήσουν ως παρότρυνση προς την προσωπική και εσωτερική μας βελτίωση για την επίτευξη ενός κοινού και σημαντικού σκοπού: για την κατανόηση και αγάπη του ελληνικού μας πολιτισμού, άρα και τη διατήρησή του, και την απόκτηση εθνικής και συλλογικής συνείδησης. Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, τη σημασία των ευεργεσιών αυτών των ανθρώπων και κατανοώντας όλα αυτά που πρεσβεύουν, αποφάσισα να εργαστώ πάνω στο έργο και τη ζωή τους αποκτώντας έτσι πληροφορίες και μεταδίδοντας αυτές με σκοπό να διευρύνουμε τους γνωστικούς μας ορίζοντες και να αποδώσουμε έτσι φόρο τιμής στο αξιέπαινο έργο τους.
Στο παρόν βιβλίο δεν βιογραφήθηκαν μόνο εθνικοί ευεργέτες, οι κάτοχοι δηλαδή του τίτλου που τους απονεμήθηκε, με επίσημο και θεσμοθετημένο τρόπο, από την ελληνική Πολιτεία, αλλά και πρόσωπα που δίχως τυπικά να ανήκουν, εμπίπτουν όμως ουσιαστικά στην παραπάνω κατηγορία. Η ονομαστική αναφορά τους δεν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι να ανακαλύψουμε το πνεύμα της ευεργεσίας και μέσα από αυτό να εμπνευσθούμε για υψηλότερα ιδανικά και σπουδαίους οραματισμούς.
Αυτή η απαράμιλλη ευεργετική ευποιία ίσως φαντάζει ασύλληπτη και δυσνόητη έννοια στις μέρες μας, αποτελεί όμως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Γνωρίζοντας το ανιδιοτελές έργο και αποτίοντας φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους μεγάλους ευεργέτες του έθνους μας, θέτουμε τις βάσεις για να διαμορφώσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα του αύριο.

Στο βιβλίο βιογραφούνται οι σημαντικότεροι ευεργέτες της Ελλάδας μεταξύ των οποίων:

Αβέρωφ
Αρσάκης
Βαρβάκης
Εμμανουήλ Παππάς
Ζάππας
Ζωσιμάδες
Παπάφης
Σίνας
Τοσίτσας
Υψηλάντης

Κυκλοφορεί και στην αγγλική γλώσσα.

Ο συγγραφέας Χ. Ε. Μπουτάτος είναι απόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Από το 2009 είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών «Management & Strategy, MSc» από το London School of Economics & Political Science (LSE) του Λονδίνου. Πλέον δραστηριοποιείται ως ελεύθερος επιχειρηματίας στην Ελλάδα.

Το φαινόμενο του ευεργετισμού συνδέεται άρρηκτα με εκείνο την μετανάστευσης των Ελλήνων. Οι Έλληνες της διασποράς αποκόπτονταν, μεν, τυπικά από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, ενδιαφέρονταν, δε, ζωηρά για την προκοπή των περιοχών αυτών. Μπορεί στη συντριπτική τους πλειοψηφία να μην είχαν καμία απολύτως δοσοληψία με το ελληνικό κράτος, ωστόσο αφιέρωσαν τις δυνάμεις τους στην υπηρεσία του Έθνους, προσφέροντας σε κρίσιμους καιρούς σημαντική οικονομική συνδρομή. Δημιούργησαν προσωπική περιουσία εκτός Ελλάδος και όχι μόνο έφεραν τα χρήματά τους εντός Ελλάδος,
αλλά τα χάρισαν στο ελληνικό Δημόσιο.
Οι ευεργέτες είναι στην πλειονότητά τους έμποροι. Ιδιαίτερα κατά την προεπαναστατική περίοδο, οι βιογραφίες τους ανταποκρίνονται στο πρότυπο του εγκρατούς και αυτοδημιούργητου εμπόρου, ο οποίος εργάζεται σκληρά, και παρόλο που προκόβει κοινωνικά και οικονομικά, εξακολουθεί να ζει λιτά δίχως περιττές πολυτέλειες και προκλητικές επιδείξεις. Κοινό χαρακτηριστικό των απόδημων ευεργετών είναι η υπεράσπιση του ελληνοχριστιανικού ιδεώδους και η περίθαλψη των ενδεών και των πένητων.

Από το εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου

Αγοράστε το βιβλίο μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος πώλησης του ηλεκτρονικού καταστήματος fylatos.com, προσθέτοντας το στο καλάθι ή με τηλεφωνική παραγγελία στο 2310-821622 ή μέσω βιβλιοπωλείων.