Νέα Κυκλοφορία Ο Αίμος ταξιδεύει στα Βαλκάνια: με μύθους και ποιήματα

O-Aimos-taxideyei-sta-Balkania_print

Δεν είναι μόνο η περιήγηση στα Βαλκάνια, αλλά ακόμη περισσότερα!

Ο μικρός περιηγητής Αίμος με τη βοήθεια της φίλης του Ροδόπης μέσα από ποιήματα και μύθους γνωρίζει στους φίλους του αναγνώστες 10 χώρες των Βαλκανίων και στη συνέχεια όλοι μαζί κάνουν 30 δραστηριότητες δημιουργικής γραφής.

Ο Αίμος είναι ένα δωδεκάχρονο αγόρι που ζει στη Μεγάλη Γειτονιά, κάπου στα Βαλκάνια. Εκεί τα σπίτια, είτε είναι μεγάλα είτε μικρά, έχουν χρώματα
διάφορα και σχήματα ποικίλα.

Μερικά αφουγκράζονται μόνο το αδιάκοπο πάφλασμα των κυμάτων. Η Αδριατική, το Αιγαίο, το Ιόνιο, ο Μαρμαράς, η Μαύρη Θάλασσα, απλώνονται απέραντες, άλλοτε σκοτεινές, φουρτουνιασμένες και άλλοτε καταγάλανες, γαλήνιες.

Άλλα σπίτια, πάλι, χαιρετούν τις φιδίσιες σειρές των βουνών που στέκουν δίπλα τους επιβλητικά, άγνωστα και πολλά από αυτά απάτητα. Οι Δειναρικές Άλπεις, η Πίνδος, ο Σκάρδος μοιάζουν με πέτρινους γίγαντες που τεντώνονται κι αγγίζουν ένα κομμάτι ουρανό.

Κάπου εκεί κι ο Δούναβης, ο Έβρος, υδάτινοι δρόμοι, περνούν από δίπλα τους, σχηματίζουν καταπράσινες κοιλάδες και καταλήγουν στη θάλασσα, σμιλεύοντας σχήματα που μόνο η φαντασία μπορεί να πλάσει.

Σκορπισμένες η Σκόδρα, η Οχρίδα και οι Πρέσπες, παραμυθένιες λίμνες που φαίνεται να απολαμβάνουν τους ψίθυρους του ανέμου, το λίκνισμα των καλαμιών και το κρώξιμο σπάνιων πουλιών. Μόνο οι άνθρωποι δε χαίρονται με όλη αυτή τη λαμπρότητα της φύσης. Μόνο οι κάτοικοι της Μεγάλης Γειτονιάς δε γεύονται την ομορφιά της. Κλείνονται στα σπίτια τους, σφαλίζουν ερμητικά τις πόρτες τους και τρέχουν στις δουλειές τους βιαστικοί, σχεδόν πάντα με σκυμμένο το κεφάλι. Μοναχικά πρόσωπα, άγνωστα μεταξύ τους, λυπημένα…

Ο Αίμος παίρνει τη μεγάλη απόφαση. Θα κάνει ένα μακρινό ταξίδι. Θα αρμενίσει πάνω από θάλασσες, θα πετάξει πάνω από βουνά, θα φτάσει πιο ψηλά από τις θύελλες και τον εγωισμό των ανθρώπων. Θα επισκεφτεί όλα τα σπίτια της Μεγάλης Γειτονιάς. Θα γνωρίσει τους γείτονές του και θα ανακαλύψει όλους τους θησαυρούς που κρύβει η κάθε γωνιά του τόπου του. Μαζί του θα πάρει τη Ροδόπη.

ISBN 978-960-658-008-6
ΣΕΛΙΔΕΣ 138
ΕΚΔΟΣΗ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ Σοφία Τσάτσου-Νικολούλη
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ Νίκος Πολυχρονόπουλος
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΤΥΠΟΥ Πολυτελής ασπρόμαυρη έκδοση τυπωμένη σε σαμουά χαρτί.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ Παιδικά, εφηβικά & εικονογραφημένα βιβλία | Παιδικά εικονογραφημένα
Πρόκειται για μια εξαιρετική προσπάθεια μιας μαχώμενης εκπαιδευτικού, ώστε να φέρει κοντά στα παιδιά τους πολιτισμούς των γειτόνων μας, αλλά και να δώσει στοιχεία τεκμηριωμένα σχετικά με αυτούς τους πολιτισμούς.
Μαυρογένη Σταυρούλα
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών
Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Η Σοφία Τσάτσου-Νικολούλη γεννήθηκε το 1975 στη Θεσσαλονίκη όπου εργάζεται ως δασκάλα σε δημοτικό σχολείο. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές δημιουργικής γραφής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας κι έχει δημοσιεύσει ανακοινώσεις σε συνέδρια και άρθρα σε εκπαιδευτικά περιοδικά για τη δημιουργική γραφή. Το διήγημά της Αποφράδα ημέρα (2018) έλαβε το πέμπτο βραβείο στον λογοτεχνικό διαγωνισμό Ένα βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη. Ο Αίμος ταξιδεύει στα Βαλκάνια με μύθους και ποιήματα, που το έχει εμπνευστεί από τις διδακτορικές της σπουδές στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, είναι το πρώτο της βιβλίο για παιδιά.