Η συγγραφέας του παιδικού βιβλίου “Το Γλυκόδεντρο” Δήμητρα Θεοφάνους  μας δίνει συμβουλές – παιχνίδια για τους γονείς, για το πώς μπορούν  δηλαδή να προσελκύσουν τα παιδιά τους στην φροντίδα των δοντιών τους.

  • Παραμύθια με εκπαιδευτικό νόημα: Διαβάστε στο παιδί σας το παραμύθι “Το γλυκόδεντρο”ή άλλο παραμύθι, το οποίο θα αναφέρεται στην Τερηδόνα και στη σημασία που έχει η φροντίδα και η υγιεινή των δοντιών. Το παιδί μέσα από τέτοιου είδους παραμύθια μπορεί να ταυτιστεί με τους ήρωες, να ευαισθητοποιηθεί και να οδηγηθεί στην καθημερινή φροντίδα των δικών του δοντιών. Αφού διαβάσετε και αναλύσετε το νόημα του παραμυθιού, μπορείτε να δραματοποιήσετε την ιστορία που διαβάσετε και να μπείτε σε ρόλους. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί προσπαθώντας να σώσει τον ήρωα του παραμυθιού από την κακιά τερηδόνα, θα μπει στη διαδικασία να καθαρίσει τα δικά του δόντια.
  • Αυτή η οδοντόβουρτσα και η οδοντόκρεμα έχουν φτιαχτεί για εμένα!: Πηγαίνετε με το παιδί σας σε ένα φαρμακείο και αφήστε το μόνο του να επιλέξει την οδοντόκρεμα και την οδοντόβουρτσα που θα του αρέσει και θα ήθελε να του αγοράσετε. Όταν το παιδί επιλέξει την οδοντόβουρτσα με το αγαπημένο του χρώμα και τον αγαπημένο του χαρακτήρα κινούμενων σχεδίων, καθώς και την αγαπημένη του γεύση στην οδοντόκρεμα (φράουλα, τσιχλόφουσκα, μπανάνα κλπ), τότε θα βρει ενδιαφέρον τη διαδικασία βουρτσίσματος και έτσι θα ανυπομονεί για την στιγμή που θα φροντίσει τα δόντια του (Sterling & Best-Boss, 2013). Στη συνέχεια, φτιάξτε από κοινού μια φανταστική ιστορία η οποία θα σχετίζεται με τον ήρωα που το παιδί σας επέλεξε στην οδοντόβουρτσα του. Για να γίνει πιο διασκεδαστικό το παιχνίδι, μπορείτε να δώσετε ένα αστείο όνομα στον ήρωα της οδοντόβουρτσας. Εξηγήστε στο παιδί πως ο ήρωας αυτός θα είναι ο σωτήρας των δοντιών του, αφού θα προστατεύσει από την κακιά τερηδόνα.
  • Η καλύτερη φωτογραφία!: Τα σημερινά παιδιά έχουν γεννηθεί στην περίοδο της τεχνολογίας, οπότε μπορείτε να το «εκμεταλλευτείτε» και να κάνετε τη διαδικασία βουρτσίσματος πιο ευχάριστη. Αρχικά, φτιάξτε έναν φάκελο στο κινητό, το computer ή το tablet σας (ανάλογα με το τι έχετε) με φωτογραφίες του παιδιού σας, τις οποίες θα βγάλετε μετά το βούρτσισμα των δοντιών του. Ενθαρρύνεται το παιδί σας να κάνει διάφορες γκριμάτσες και αστείες πόζες με τρόπο που να φαίνονται τα καθαρά του δόντια. Έτσι, κάθε φορά που θα πλένει τα δόντια του θα έχει και από μια αστεία φωτογραφία στον ηλεκτρονικό του φάκελο. Για να γίνει πιο διασκεδαστικό το παιχνίδι σας, στο τέλος της βδομάδας επιλέξτε τη νικήτρια φωτογραφία με τα πιο αστραφτερά δόντια και την πιο αστεία γκριμάτσα. Επιπλέον, μπορείτε να εκτυπώσετε τη νικήτρια φωτογραφία και να την τοποθετήσετε σε ένα χώρο στο μπάνιο που με το παιδί σας θα επιλέξετε. Επίσης, καλό θα είναι να πλαστικοποιήσετέ την φωτογραφία για να αντέξει με το πέρασμα του χρόνου.
  • Ο πίνακας μου είναι ολοκληρωμένος!: Φτιάξτε μαζί με το παιδί ένα πίνακα διπλής εισόδου όπου οριζόντια θα γράψετε τις ημέρες της βδομάδας και κάθετα την χρονική περίοδο (πρωί – μεσημέρι – βράδυ) που το παιδί θα πρέπει να πλένει τα δόντια του. Κάθε φορά που το παιδί θα πλένει τα δόντια του θα τοποθετεί στη σωστή ημέρα και χρονική στιγμή, ένα αυτοκόλλητο ή ένα μικρό σημάδι (√). Αφήστε το παιδί να διακοσμήσει τον πίνακα του με όποιο τρόπο θέλει (χρώματα, μπογιές, αυτοκόλλητα), γιατί έτσι θα το αισθανθεί δικό του. Στο τέλος της βδομάδας αν το παιδί ολοκληρώσει με επιτυχία τον πίνακα του, τότε θα έχει ένα «δώρο» ως επιβράβευση για αυτό που έχει πετύχει, κάτι το οποίο θα ορίσετε από κοινού από πριν. Το δώρο δεν πρέπει απαραίτητα να είναι κάποιο υλικό αγαθό (π.χ. παιχνίδι), αλλά μπορεί να είναι μια συμφωνία που θα κάνετε με το παιδί σας (π.χ. βόλτα στο δάσος). Προσοχή όμως, αν το παιδί σας έχει προσπαθήσει αλλά δεν ολοκλήρωσε με επιτυχία τον πίνακα του, μην διστάσετε να το επιβραβεύσετε λεκτικά για την προσπάθεια που έχει καταβάλει. Καλό θα είναι να φτιάξετε και εσείς ένα τέτοιου είδους πίνακα, καθώς, αν το παιδί αντιληφθεί πως συμμετέχετε και εσείς με τον δικό σας τρόπο σε αυτό το παιχνίδι, τότε θα του είναι πιο συναρπαστικό. Σε αυτή την περίπτωση, επιβράβευση επιτυχίας και καλής προσπάθειας θα έχετε και εσείς, έτσι ώστε να είναι πιο δίκαιο το παιχνίδι σας.
  • Ηθοποιοί σε δράση!: Φτιάξτε μια φανταστική ιστορία η οποία θα αποτελεί κίνητρο για το παιδί και ορίστε τους ρόλους σας. Μπορείτε λόγου χάρη, να πείτε στο παιδί σας πως βρίσκεστε σε ένα μαγικό κάστρο, όπου ο βασιλιάς έχει ορίσει έναν υπεύθυνο να περνάει κάθε ημέρα (πρωί – μεσημέρι – βράδυ) και με ένα φακό να ελέγχει αν ο κόσμος που βρίσκεται εκεί, έχει πλύνει τα δόντια του. Όποιος παρακούσει τις εντολές του θα διώχνεται από το κάστρο, ενώ όποιος υπακούει θα ορίζεται ως βοηθός του βασιλιά διατάζοντας τους άλλους να κάνουν μια δουλειά. Για να γίνει πιο διασκεδαστικό το παιχνίδι μπορείτε να ντυθείτε κατάλληλα με διάφορα υφάσματα και να υποδυθείτε τους ρόλους σας (π.χ.σεντόνι). Με τον τρόπο αυτό το παιχνίδι σας θα γίνει πιο πειστικό! Η ιστορία που θα φτιάξετε καλό θα είναι να σχετίζεται με τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας, ώστε να απολαμβάνει την συμμετοχή του. Έπειτα, βοηθήστε το παιδί σας να φτιάξει ανάλογη ιστορία και παίξτε τους αντίστοιχους ρόλους.
  • Έφτασε η στιγμή. Τρέξε!- Πόσος χρόνος απέμεινε;: Μπορείτε να βρείτε έναν ήχο ο οποίος θα αποτελεί σήμα κατατεθέν για το παιδί. Όταν το παιδί θα ακούει τον ήχο τότε θα πρέπει να σταματάει ότι κάνει και να ετοιμάζεται για την φροντίδα των δοντιών του. Χορέψτε μαζί με το παιδί σας, ενθαρρύνεται το με δικά σας λόγια (π.χ. γρήγορα -γρήγορα έφτασε η στιγμή να διώξουμε την τερηδόνα! Τρέξε!) και θα δείτε πως θα ανταποκριθεί άμεσα. Ακόμη, επειδή το παιδί δεν μπορεί να αντιληφθεί τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται για να βουρτσίσει τα δόντια του, μπορείτε να το βοηθήσετε επιλέγοντας ένα μουσικό κομμάτι το οποίο θα διαρκεί (2-3 λεπτά), τόσο όσο χρειάζεται για να φροντίσει τα δόντια του. Τέλος, αφού τελειώσει το βούρτσισμα, βάλτε το τραγούδι το οποίο βάλατε στην αρχή, ώστε αυτή την φορά να παροτρύνεται το παιδί να καθαρίσει τον χώρο και να φυλάξει την οδοντόβουρτσα και την οδοντόκρεμα του. Εναλλακτικά, για να αποκτήσει την αίσθηση του χρόνου, μπορείτε να βάλετε μια κλεψύδρα ή ένα χρονόμετρο όπου θα διαρκεί 2-3 λεπτά (Sterling & Best-Boss,2013 και McMahon, 1998).
  • Προτεινόμενες ιδέες τραγουδιών: https://www.youtube.com/watch?v=DBYjZTdrJlA , https://www.youtube.com/watch?v=c0SuIMUoShI
  • Το δικό μας τραγούδι!: Φτιάξτε με το παιδί σας ένα αυτοσχέδιο τραγούδι το οποίο θα είναι κατά της τερηδόνας. Γράψτε τους στίχους και μελοποιήστε τους με όποιο τρόπο εσείς θέλετε. Κάθε φορά που θα έρχεται η ώρα να πλένει το παιδί τα δόντια του, αρχίστε να τραγουδάτε το τραγούδι που γράψατε. Το τραγούδι αυτό μπορεί να αποτελείται από δυο μέρη. Το πρώτο μέρος θα το τραγουδάτε με το παιδί πριν αρχίσει την διαδικασία, ενώ το δεύτερο μέρος αφού πλύνει τα δόντια του. Για να μην είναι βαρετό για το παιδί μπορείτε το τραγούδι που θα φτιάξετε να το τροποποιείτε κάθε 2 βδομάδες, ώστε να κρατάτε αμείωτο το ενδιαφέρον του παιδιού σας. Αφού βουρτσίσετε τα δόντια σας, τραγουδήστε και χορέψτε το τραγούδι σας. Θα δείτε πως το παιδί σας θα νιώθει περήφανο που έφτιαξε ένα τραγούδι κατά της τερηδόνας, καταφέρνοντας έτσι να την διώξει χιλιόμετρα μακριά! Μην διστάσετε να χειροκροτήσετε τους εαυτούς σας για την προσπάθειας σας!                                                  Παράδειγμα αυτοσχέδιου στίχου: “Τώρα τερηδόνα δεν σε φοβάμαι πια, γιατί βουρτσίζω τα δόντια μου καθημερινά!”
  • Καλεσμένος στην εκπομπή μου!: Παίξτε τους δημοσιογράφους φτιάχνοντας τη δική σας τηλεοπτική εκπομπή, δίνοντάς της και ένα όνομα. Προσποιηθείτε πως το παιδί σας είναι φιλοξενούμενο στην εκπομπή σας και το καλέσατε να σας μιλήσει για την σημασία της υγιεινής του στόματος. Κάντε του ερωτήσεις για να καταλάβετε αν όντως έχει κατανοήσει την απαραίτητη σημασία της διαδικασίας αυτής. Έπειτα, στα πλαίσια της εκπομπής, ζητήστε απ’ το παιδί σας να καθαρίσει τα δόντια του για να δείξει στους τηλεθεατές σας τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος. Χειροκροτήστε και ευχαριστήστε το παιδί σας για τον χρόνο που αφιέρωσε για να βρίσκεται στην εκπομπή σας. Στη συνέχεια αλλάξτε ρόλους, τώρα πάρτε εσείς την θέση του καλεσμένου και δώστε στο παιδί την ευκαιρία να σας κάνει ερωτήσεις.

Βιβλιογραφία

·         Sterling, W. E. & Best-Boss, A. (2013). Your Child’s Teeth: A Complete Guide for Parents. JHU Press.

·         McMahon, T. (1998). Kid Tips. Simon and Schuster.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Γλυκά! Μια λέξη.
Χιλιάδες παιδιά δεν μπορούν να αντισταθούν σ’ αυτά, πόσο μάλλον όταν στο χωριό τους υπάρχει και δέντρο που είναι φορτωμένο με διάφορα είδη γλυκών.
Τι γίνεται όμως όταν τα παιδιά ξεφύγουν από τα όρια και αρχίσουν να τρώνε ασταμάτητα; Η πονηρή Τερηδόνα, που δεν χάνει ευκαιρία, εισβάλει αμέσως με τα Τερηδονάκια της και προσπαθεί να καταστρέψει τα λερωμένα δόντια των μικρών μας φίλων. Τα πράγματα όμως δεν έρχονται όπως τα θέλει, γιατί ο οδοντίατρος επεμβαίνει στο έργο της, φροντίζει τα δόντια και τη διώχνει πολύ μακριά.
Ένα παραμύθι για τους μικρούς και μεγάλους μας φίλους, που τους βοηθάει να κατανοήσουν τη σημασία της καθημερινής φροντίδας των δοντιών.

Σελίδες: 34
ISBN: 978-618-5318-24-6
Έκδοση: 1η
Συγγραφέας & Εικονογράφος: Δήμητρα Θεοφάνους

Κυκλοφορεί σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή με επιλογή εξωφύλλου.

Αγοράστε το βιβλίο μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος πώλησης του ηλεκτρονικού καταστήματος fylatos.com, προσθέτοντάς το στο καλάθι ή με τηλεφωνική παραγγελία στο 2310-821622 ή μέσω βιβλιοπωλείων.

Για παραγγελία κάνε κλικ  εδώ

Η Δήμητρα Θεοφάνους έχει γεννηθεί τον Οκτώβριο του 1992 στη Κύπρο, σε ένα χωριό της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Σπούδασε Νηπιαγωγός στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Ιωαννίνων και το 2016, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Θεωρία, Πρακτική και Αξιολόγηση Διδασκαλίας», του Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στην Κύπρο. Λατρεύει τα παιδικά βιβλία και τα παραμύθια, έτσι το 2016 βρήκε το θάρρος να γράψει και να εικονογραφήσει το πρώτο της παραμύθι. Πιστεύει στη δύναμη του παραμυθιού, αφού πέρα από την ψυχαγωγία, βοηθάει το παιδί να αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό τη φαντασία του.