Ο Καλαματιανός φιλόσοφος – συγγραφέας Γιάννης Κατσάρας στην “Ε”: «Η εξέλιξη είναι δύσκολο πράγμα…» συνομιλεί με  την    για το βιβλίο του Fruste.

“Ένα βιβλίο γεμάτο επίκαιρες σκέψεις και προτάσεις για έναν κόσμο που αλλάζει με ορμή, αλλά και για τη θέση που λαμβάνουμε εμείς οι ίδιοι μέσα του ως υποκείμενα και αντικείμενα των εξελίξεων, κυκλοφόρησε πρόσφατα με την υπογραφή ενός Καλαματιανού και, κυρίως, κοσμοπολίτη ανθρώπου του πνεύματος.

Στην παρουσίαση της έκδοσης αναφέρεται ότι “ο Πνευματικός Μεσαίωνας δεν έχει περάσει, είναι δίπλα μας, μέσα μας”. Σε τι συνίσταται κατά τη γνώμη σας αυτός ο Μεσαίωνας;

Είναι δίπλα μας, μέσα μας και μπροστά μας, γράφω. Δεν είναι κάτι που φαίνεται να έφυγε, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τα φαινόμενα ρατσισμού, βίας, πολιτικού εξτρεμισμού, που τα βιώνουμε έντονα και τείνουν να χαρακτηρίζουν την καθημερινότητά μας, ειδικά για όσους ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο Μεσαίωνας αυτός συνίσταται στο ότι ο άνθρωπος βολεύεται να καταπίνει το χιλιομασημένο και δεν τολμάει να πει αυτό που πραγματικά σκέφτεται, αναζητάει κι αισθάνεται. Η εξέλιξη είναι δύσκολο πράγμα. Απαιτεί αλλαγές, που καμιά φορά δεν συνάδουν με μνημόσυνα και παρελάσεις… Καλείσαι να βγεις από αυτά που σου έχουν μάθει – και πολλές φορές όχι κακοπροαίρετα, αλλά με αγάπη, ωστόσο είναι λάθος. Το βλέπεις αυτό στην πράξη: Κινούμαστε σε μια εποχή που όλα γύρω μας αναπροσαρμόζονται, αντικαθίστανται, αλλάζουν. Εμείς τι προσφέρουμε στο Αύριο;

Δεν χτίζεις καινούριο σπίτι με παλιά υλικά, γιατί θα καταρρεύσει… Κοινή λογική.”

Σε μια εποχή συνταρακτικών αλλαγών ο Fruste έρχεται στη ζωή σας για να προσφέρει διάλογο με το σήμερα, με το χθες, με το αύριο. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει των προβληματισμών και των προβλημάτων του. Δεν υπάρχει λόγος να αναμένουμε κάτι. Η ζωή είναι μάχη. Οι σκέψεις, οι ιδέες, οι ιδεολογίες, τα συναισθήματα, όλα είναι χρόνος που διανύουμε και δεν μπορούμε να χάσουμε. Ο χρόνος τρέχει και εμείς κοιτάζουμε. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Εμείς είμαστε ο Fruste που σωστά ή λάθος θα αναλάβουμε την ευθύνη του αύριο. Ένα αύριο χωρίς εθνικά σύνορα, χωρίς ευεργέτες, χωρίς αξίες, χωρίς στηρίγματα. Ας διανύσουμε αυτό το ταξίδι αφήνοντας πίσω αυτά που μάθαμε. Ο Πνευματικός Μεσαίωνας δεν έχει περάσει. Είναι δίπλα μας, μέσα μας, μπροστά μας. Εμείς τι κάνουμε; Τα συμπεράσματα δικά σας.

Αγοράστε το βιβλίο μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος πώλησης του ηλεκτρονικού καταστήματος fylatos.com, προσθέτοντας το στο καλάθι ή με τηλεφωνική παραγγελία στο 2310-821622 ή μέσω βιβλιοπωλείων.