Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη διοργάνωση «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου». Μια σημαντική διάκριση για την Αθήνα είναι γεγονός. Ο θεσμός της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου ξεκίνησε το 2001 και η Αθήνα είναι η 18η πόλη που κατακτά τον τίτλο. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση της πρόσβασης όλων των κατοίκων της πόλης στο βιβλίο (με ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες) θα ξεκινήσει στις 23 Απριλίου 2018, την ημέρα που γιορτάζεται διεθνώς το βιβλίο, και θα ολοκληρωθεί στις 23 Απριλίου του 2019.  Στόχος της τιμητικής αυτής διοργάνωσης, που διεκδίκησε και κέρδισε άξια η Αθήνα από την UNESCO τον Σεπτέμβριο του 2016, είναι να εμπνεύσει, να καλλιεργήσει την επιθυμία για τη γνώση και την απόλαυση της ανάγνωσης, να αφήσει το πολιτιστικό της αποτύπωμα στη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα. Αφετηρία της παγκόσμιας διοργάνωσης αποτέλεσε η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων που καθιερώθηκε το 1996. Η επιτυχία της παρότρυνε την UNESCO να αναπτύξει ένα σχέδιο ανάδειξης της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου, επιλέγοντας την Μαδρίτη σαν πρώτη πρωτεύουσα το 2001.

Η Αθήνα είναι η 18η πόλη που γίνεται Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Είχε προηγηθεί η Μαδρίτη (2001), η Αλεξάνδρεια (2002),το Νέο Δελχί (2003), η Αμβέρσα (2004), το Μόντρεαλ (2005), το Τορίνο (2006), η Μπογκοτά (2007), το Άμστερνταμ (2008), η Βηρυτός (2009), η Λιουμπλιάνα (2010), το Μπουένος Άιρες (2011), το Ερεβάν (2012), η Μπανγκόκ (2013), το Πορτ Χαρκούρ (2014), το Ίντσον (2015), το Βρότσλαβ (2016) και το Κόνακρι (2017).

Για έναν ολόκληρο χρόνο, από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019 η Αθήνα απευθύνει προσκλητήριο στους κατοίκους και στους επισκέπτες της, σε ανθρώπους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε όλο τον κόσμο, να απολαύσουν λογοτεχνικούς θησαυρούς, να αποκαλύψουν άγνωστες πολιτιστικές πτυχές της πόλης, σε περισσότερα από 30 ιδρύματα, ινστιτούτα, βιβλιοθήκες, χώρους πολιτισμού της Αθήνας, στα μεγάλα φεστιβάλ της πόλης, αλλά και στις μικρές υπαίθριες γωνιές της. Το βιβλίο πηγαίνει στις γειτονιές της πόλης και σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Συνδέεται με χαρά, απόλαυση και δημιουργία.

Βασικοί άξονες των δράσεων:

*γιορτές ανάγνωσης,

*ανάδειξη των τόπων που σχετίζονται με τη γραφή και την ανάγνωση(πινακίδες σε δρόμους, σπίτια συγγραφέων, ιδιαίτερος φωτισμός κλπ.),

*δημιουργία χώρων φιλικών προς την ανάγνωση (καφέ, μπαρ κλπ.)

* συμβολή πρεσβευτών ανάγνωσης( εθελοντές αναγνώστες, δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία και βιβλιοθήκες)

*τριήμερες εκδηλώσεις κάθε μήνα (συναντήσεις με συγγραφείς, θεματικές εκθέσεις κλπ.)

*λευκές νύχτες ανάγνωσης (μία μέρα κάθε μήνα όσα βιβλιοπωλεία θέλουν θα μένουν ανοιχτά τη νύχτα)

Προβλέπονται τέλος δύο διαγωνισμοί σχετικοί με τα βιβλία αφής και γενικότερα την τέχνη της γραφής και της ανάγνωσης καθώς και δύο διεθνή συνέδρια με θέμα την πολιτική βιβλίου στην Ελλάδα και την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.

Τη γνώση θα συναντήσουμε στην Αθηναϊκή Τριλογία που διακοσμήθηκε με φώς φόρο-τιμής στις λέξεις, τα βιβλία, την εξέλιξη και την επιστήμη. Γιατί, αν όχι στο «Πανεπιστήμιο», τότε πού αλλού θα μπορούσε η Αθήνα να ξεκινήσει τους πρώτους εορτασμούς για την ανακήρυξή της από την UNESCO σε Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου για το έτος 2018;