Απονομή του Καυταντζόγλειου βραβείου για το βιβλίο Παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές Βόρεια Εύβοια των εκδόσεων Φυλάτος

Χτές, 28 Ιουνίου 2016 έγινε η απονομή του Καυταντζόγλειου Βραβείου για τα έτη 2014 και 2015 στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η κ. Ασημίνα Ντέλιου παρευρέθη εκεί για να παραλάβει το βραβείο του 2014  για το βιβλίο της «Παραδοσιακές Ελληνικές Φορεσιές – Βόρεια Εύβοια».

cebcceb1ceb6ceb9cebaceb7

Η εναρκτήρια ομιλία της κοσμήτορος κ. Ελένης Καραμαλέγκου ήταν ιδιαίτερα τιμητική για τους βραβευθέντες και αναφέρθηκε στο εξέχοντα ρόλο των κληροδοτημάτων ως βοήθημα και στήριξη για τους νέους επιστήμονες. Το βραβείο στην κ. Ντέλιου απένειμε η Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας  κ. Ερασμία Σταυροπούλου, η οποία την συνεχάρη και της ευχήθηκε καλή συνέχεια και με νέα έργα.

Στη συνέχεια, παρουσιάζεται το εξώφυλλο του βιβλίου κ. της Ασημίνας Ντέλιου: «Παραδοσιακές Ελληνικές Φορεσιές – Βόρεια Εύβοια»:

Παραδοσιακές-Ελληνικές-Φορεσιές-Εξώφυλλο

«Κάθε μέρος στον ελλαδικό χώρο έχει μια μοναδική, πολιτιστική ταυτότητα. Η ομιλία, ο τρόπος ζωής, τα ήθη, η μουσική, οι χοροί, διαφοροποιούνται από τόπο σε τόπο, ανάλογα την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων της κάθε περιοχής. Η ενδυμασία δεν ξεφεύγει από τον κανόνα αυτό αφού αποτελεί γνήσια έκφραση του πολιτισμού και τέκνο της τοπικής χειροτεχνίας και της αισθητικής αντίληψης μιας κοινωνίας. Η κάθε της ιδιαιτερότητα, τα υλικά κατασκευής, η ποιότητα και η ποσότητα ρούχων, αντανακλούν όχι μόνο την οικονομική κατάσταση των κατοίκων, αλλά και τα έθιμα, την ιστορική συνέχεια και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Η Εύβοια ως μεγάλο νησί, με πολύμορφη γεωλογική δομή, έχει πολλές παραδοσιακές ενδυμασίες. Στο βιβλίο αυτό ασχολούμαστε για αρχή με την επαρχία Ιστιαίας στη Βόρειο Εύβοια, στην οποία συναντούμε δύο κύριους τύπους χωρικής φορεσιάς και μια αστική. Στο βιβλίο αυτό, εκτός από τη γενική περιγραφή της φορεσιάς έγινε προσπάθεια να καταγραφούν, εκτός από τη νυφική, οι γιορτινές και καθημερινές φορεσιές της περιοχής. Επίσης, αναφέρονται οι τοπικές ιδιαιτερότητες των χωριών καθώς και ο ρόλος της προσωπικής δημιουργικότητας και των τερζήδων (ελληνοραπτών) στην αισθητική του ντυσίματος. Με την ελπίδα το βιβλίο αυτό να στρέψει το ενδιαφέρον μας και πάλι στις ρίζες μας και να μας ωθήσει να γνωρίσουμε, να σεβαστούμε και να συντηρήσουμε το τοπικό μας χρώμα, σας καλωσορίζω στον κόσμο της παραδοσιακής μας ενδυμασίας»

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το βιβλίο στο: