Γνωριμία με την ποιήτρια Βασιλεία Τσάκλη

basileia tsakli

Τι σας ωθεί στη συγγραφή ενός ποιήματος και πώς επιλέγετε το θέμα;

Η ποίηση για μένα είναι ένας τρόπος να εκφράζω τα συναισθήματά μου και πράγματα που είναι δύσκολο να τα συζητήσω με άλλους ανθρώπους. Επίσης, είναι ένας τρόπος να αισθανθώ δημιουργική και να έχω ένα πρόσθετο λόγο να νιώσω τη χαρά της δημιουργικότητας. Νιώθω ευχάριστα και χαρούμενη όταν βαδίζω στα μονοπάτια της ποίησης. Η ποίηση είναι φάρμακο για μένα κι για να ξεχνώ τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Το θέμα το επιλέγω από τα προσωπικά μου βιώματα , από τα βάθη της ψυχής μου, από τη φαντασία και την ονειροπόλησή μου καθώς και από κοινωνικά θέματα, θέματα που απασχολούν τη καθημερινότητα και τη ζωή μας . Κάποια από τα θέματα που με απασχολούν ιδιαίτερα είναι θέματα πολέμου , ναρκωτικών και φανατισμού της κοινωνίας.

Βασίζεστε σε πραγματικά γεγονότα, σε προσωπικές εμπειρίες ή στη φαντασία σας;

Τα ποιήματά μου βασίζονται και σε προσωπικές μου εμπειρίες, αλλά και στη φαντασία μου. Είναι παρμένα από πράγματα που έχω βιώσει και καταγράφοντάς τα στο χαρτί ξελαφρώνει η ψυχή μου καθώς κι από τη φαντασία μου, πράγματα δηλαδή που ονειρεύομαι να συμβούν στη ζωή μου κι επιθυμίες μου. Επίσης, όσον αφορά τα ποιήματα με κοινωνικά θέματα, καταγράφω τη προσωπική μου ματιά κι γνώμη για θέματα που αφορούν τη σημερινή κοινωνία και τους προβληματισμούς της.

Ποια στοιχεία νομίζετε ότι κάνουν ένα ποίημα καλό;

Ένα ποίημα για μένα είναι καλό όταν βγαίνει από την ψυχή του στιχουργού και είναι ειλικρινές. Τότε πιστεύω ότι θα βγει καλό . Όσον αφορά την τεχνική ένα ποίημα πιστεύω πως είναι καλό και με ελεύθερο στίχο και με ομοιοκαταληξία αρκεί να είναι δουλεμένο και καλογραμμένο. Να μην περιέχει υβριστικές λέξεις κι υπονοούμενα προσβλητικά για τον αναγνώστη.

Ποια από τα ποιήματα που διαβάσατε σας έχουν επηρεάσει; Έχετε κάποια ως πρότυπο;

Γενικά αγαπώ περισσότερο τα ποιήματα που έχουν κοινωνικό περιεχόμενο κι μιλούν για προβληματισμούς της σύγχρονης κοινωνίας μας. Επίσης μου αρέσουν τα ποιήματα που μιλούν για τη τέχνη της ποίησης, καθώς και πως αυτή ανακουφίζει τον στιχουργό. Ένα από τα ποιήματα που έχω διαβάσει και με έχουν επηρεάσει είναι το «Μελαγχολία του Ιάσωνος Κλεάνδρου, ποιητού εν Κομαγυνή ή το Μαχαίρι» του Κ.Π.Καβάφη. Αυτό το ποίημα με εκφράζει απόλυτα κι με έχει επηρεάσει ιδιαίτερα. Επίσης με έχει επηρεάσει ιδιαίτερα στο ύφος και στη ρομαντικότητα του το ποίημα της Μαρίας Πολυδούρη « Μόνο γιατί μ’ αγάπησες». Ακόμη με έχουν επηρεάσει στο θέμα ποιήματα του Πωλ Ελυάρ που μιλάνε για την παγκόσμια ειρήνη.

Από δικά μου ποιήματα με έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα το ποίημα «Διπλοπενιές» που μιλάει για τον παππού μου Δημήτρη που ήταν μουσικός κι «έφυγε» νωρίς, το ποίημα «Αγνοούμενοι» με συγκινεί ιδιαίτερα καθώς μιλά για τα θύματα του πολέμου καθώς και το ποίημα «Περιπλανώμενα κορμιά» το οποίο αναφέρεται στα θύματα των ναρκωτικών.

 Σε ποια κατηγορία αναγνωστών πιστεύετε ότι έχετε μεγαλύτερη απήχηση;

Πιστεύω ότι τα ποιήματα έχουν ιδιαίτερη απήχηση σε μια μεγάλη γκάμα αναγνωστών, καθώς πολλά είναι κοινωνικού περιεχομένου κι αφορούν όλους μας. Όσον αφορά τα πιο προσωπικά νομίζω πως έχουν μεγαλύτερη απήχηση σε άτομα νεαρότερης ηλικίας έχουν πιο «φρέσκες» κάποιες εμπειρίες.

 Τι σημαντικό έχετε αποκομίσει από τη συγγραφή του βιβλίου σας;

Το σημαντικό για μένα είναι ότι μοιράστηκα τα ποιήματα μου κι έτσι και τη ψυχή μου με περισσότερο κόσμο κι έτσι αυτό με κάνει πιο κοινωνική και να μη φοβάμαι να εκφράσω τα συναισθήματά μου. Βγήκε από το συρτάρι δουλειά κάποιων χρόνων και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα. Είναι μια δικαίωση και μια ανταμοιβή.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ποιητής.

Θαυμάζω αρκετούς ποιητές αυτός όμως που με έχει αγγίξει πολύ από Έλληνες ποιητές είναι ο Κ.Π.Καβάφης. Πιστεύω πως γράφει κατανοητά , αγγίζει πολύ κόσμο κι ακουμπά την ψυχή κάθε αναγνώστη. Από γυναίκες μου αρέσει πολύ η Μαρία Πολυδούρη διότι ήταν ρομαντική, όπως κι εγώ , και ταυτόχρονα δυναμική γυναίκα για την εποχή της. Από ξένους ποιητές μου αρέσει ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα . Αγάπησα ιδιαίτερα τη ποίηση του καθώς είναι λυρική, ρομαντική και δυναμική.

Αυτοί οι ποιητές κοίταξαν έξω από τα εμπόδια κι τα στερεότυπα που βάζει η κοινωνία μας, πίστεψαν σε έναν διαφορετικό κόσμο με λιγότερες προκαταλήψεις κι taboo  και ενστερνίζονταν τη παγκόσμια ειρήνη κι συμφιλίωση των λαών. Με έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα στο τρόπο που βλέπω τον κόσμο κι στοχάζομαι την κοινωνία.

Το «Λουλουδένιο τραύμα» ανθολογεί σαράντα ποιήματα και στιχουργήματα. Είναι μια πρώτη προσπάθεια να βγουν απ’ το συρτάρι και να τα μοιραστώ μαζί σας. Το εγχείρημα της ανθολογίας δημιουργήθηκε από την επιθυμία καταγραφής των σημαντικότερων ποιημάτων από την περίοδο της ενηλικίωσής μου μέχρι σήμερα. Διαβάζοντας την ανθολογία αυτή ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει μια εκκολαπτόμενη στιχουργό και συγγραφέα και να ταξιδέψει στον εσωτερικό της κόσμο. Έναν κόσμο γεμάτο όνειρα, προβληματισμούς, προσδοκίες , συναισθήματα που εκφράζονται μέσω της ποίησης. Γιατί όπως λέει κι ο μεγάλος Καβάφης «η ποίηση είναι φάρμακο της ψυχής». Αυτό είναι και για μένα.

Αγοράστε το βιβλίο μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος πώλησης του ηλεκτρονικού καταστήματος fylatos.com, προσθέτοντας το στο καλάθι ή με τηλεφωνική παραγγελία στο 2310-821622 ή μέσω βιβλιοπωλείων.

ISBN: 978-618-5318-04-8
Σελίδες: 52
Εσωτερικό: Πολυτελής ασπρόμαυρη έκδοση τυπωμένη σε σαμουά χαρτί

Λίγα λόγια για την ποιήτρια

Η Βασιλεία Τσάκλη γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου του 1989 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Καλαμαριά. Σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σήμερα συνεχίζει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου , στο τμήμα Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη και εργάζεται σε ιδιωτική εταιρεία ως γραμματέας. Με την ποίηση και τη λογοτεχνία άρχισε να ασχολείται από τα χρόνια του Λυκείου γράφοντας στίχους για τραγούδια. Επίσης,  έχει πάρει μέρος σε κάποιους σχολικούς ποιητικούς διαγωνισμούς και έχει δώσει ποιήματα για την εφημερίδα του σχολείου. Η ποιητική συλλογή « Λουλουδένιο τραύμα» είναι η πρώτη της συλλογή κάνοντας έτσι νέα βήματα στον κόσμο της λογοτεχνίας.