Γνωριμία με τη συγγραφέα Μαρία Θεμελή

maria themeli

 Τι κατά τη γνώμη σας, χρειάζεται να έχει ένα καλό παραμύθι;

Φαντασία, να δημιουργεί όμορφες εικόνες στο μυαλό του παιδιού. Να είναι γραμμένο με λέξεις που εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο του και με χρήσιμα μηνύματα για τη διασκέδαση του ή ακόμα και για τη ζωή του.

Ποιο μήνυμα σας ενδιαφέρει πρώτα απ’ όλα να μεταφέρετε στα παιδιά;

 Ότι η ζωή μπορεί να είναι όμορφη και διασκεδαστική όπως ένα παραμύθι, αν το αποφασίσει να τη ζήσει έτσι το παιδί και σαν ενήλικας. Με πολλή προσπάθεια, φαντασία, διάθεση για ζωή! Το διάβασμα έχει μαγική ικανότητα να εκπαιδεύει, να ανοίγει νέους ορίζοντες για ταξίδι στη γνώση αλλά και στην πραγματική ζωή.

Ποια στοιχεία νομίζετε ότι είναι απαραίτητα για την επιτυχία ενός παραμυθιού;

Να μιλάει στη γλώσσα των παιδιών, να εξάπτει τη φαντασία και να έχει εκτός από καλογραμμένο κείμενο, πολύ προσεγμένη εικονογράφηση.

Ποια από τα παραμύθια που διαβάσατε σας έχουν επηρεάσει; Έχετε κάποιο   ως   πρότυπο;

Τα ωραιότερα παιδικά παραμύθια από τον Όσκαρ Ουάιλντ , παραμύθια γραμμένα με γλαφυρότητα, ωραία νοήματα και απίστευτη γοητεία για το μυαλό παιδιού αλλά και ενήλικα.

Αγαπημένο μου παραμύθι και μεγάλος σταθμός στη ζωή μου  Ο μικρός πρίγκιπας του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Βαθυστόχαστο ιδεαλιστικό υπέροχο… Ακόμα και σήμερα ανατρέχω στις σελίδες του όταν θέλω να γυρίσω πίσω το χρόνο στην παιδική αθωότητα.

Σε ποια ηλικία παιδιών πιστεύετε ότι θα έχετε μεγαλύτερη απήχηση;

Αν και τα παιδιά το αποφασίζουν αυτό , πιστεύω ότι το παραμύθι μου , Η Πριγκίπισσα Τύχη και πώς να την κατακτήσετε, μπορεί να διαβαστεί από όλες τις ηλικίες αλλά να γοητεύσει και να κατανοηθεί καλύτερα από παιδιά του Δημοτικού.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

 Στα παιδικά μου χρόνια Λουντέμης, Καζαντζάκης, Καραγάτσης, Κούντερα και πολλοί άλλοι. Συνεχίζω να είμαι βιβλιοφάγος με ιδιαίτερη προτίμηση σήμερα στις Ιστορίες του Χόρχε Μπουκάι, Αργεντίνου Ψυχοθεραπευτή που μέσα από παραμύθια, μύθους , ιστορίες, δίνει τροφή για σκέψη …

Τι σας ωθεί στη συγγραφή ενός παραμυθιού και πώς επιλέγετε το θέμα;

Συνήθως το θέμα με επιλέγει… Λέξεις, εικόνες στριφογυρίζουν στο μυαλό μου και το παραμύθι αρχίζει να παίρνει μορφή. Είναι μια απίστευτη διέξοδος και πολλές φορές τα μηνύματα που θέλω να μοιραστώ με τα παιδιά είναι αυτά που δυσκόλεψαν ή έκαναν εμένα χαρούμενη σαν παιδί.

 

Λίγα λόγια για το παραμύθι «Η Πριγκίπισσα Τύχη και πώς να την κατακτήσετε»

Είναι ένα αλληγορικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους που εξελίσσεται ανάμεσα στη Χώρα των Παραμυθιών και στη Χώρα των Ανθρώπων. Άραγε, μόνο στην πραγματική ζωή είναι που φοβούνται οι άνθρωποι; Ή μήπως δυσκολεύονται και οι πριγκίπισσες; Θα καταφέρουν να βρουν οι ήρωες το πέρασμα για να συναντηθούν οι δύο κόσμοι και να νικηθούν οι φόβοι;

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα Μαρία Θεμελή

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει πτυχία Δημοσιογραφίας και Marketing Communications. Εργάστηκε στο χώρο της εταιρικής επικοινωνίας, ως Διευθύντρια Τύπου & Επικοινωνίας σε μεγάλη τράπεζα και διετέλεσε ως Σύμβουλος Επικοινωνίας σε Ίδρυμα Πολιτισμού και Τεχνών. Σήμερα είναι επιχειρηματίας, με δική της εταιρεία στο χώρο της επικοινωνίας, ως Marketing and Communication Strategist, με σημαντικό πελατολόγιο. Ασχολείται ενεργά και διοργανώνει εκδηλώσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς με όραμα μια πιο ανθρώπινη κοινωνία , προωθεί τον εθελοντισμό και βοηθάει μέσω ομάδων τις κοινωνικές δομές (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Συσσίτιο) του Δήμου Π. Φαλήρου, που κατοικεί.

Πιστεύει στην εξέλιξη, αρνείται πεισματικά την κρίση, την κατάθλιψη, τα όρια… Λατρεύει την θάλασσα, τα ταξίδια, τους ανθρώπους. Αρθρογραφεί για κοινωνικά θέματα με άρθρα στον τοπικό τύπο και σε πολλά άλλα ΜΜΕ.

Ξεκίνησε να γράφει από μικρή, κείμενα διηγήματα, άρθρα, παραμύθια. “Η Πριγκίπισσα Τύχη και πώς να την κατακτήσετε” είναι η πρώτη της επίσημη επαφή με τον κόσμο των εκδόσεων. Μέρος των εσόδων του βιβλίου θα δοθούν για την ενίσχυση των προαναφερόμενων σκοπών.