Δημιουργική ανάγνωση, γιατί & πώς;

Γράφει: Άννα Παππά, δασκάλα/συγγραφέας

Τα παιδικά βιβλία προσφέρουν πολλά στα παιδιά. Ανάλογα με το είδος του βιβλίου και την ηλικία του παιδιού, μπορούν να προσφέρουν εκπαιδευτικό υλικό, να βοηθήσουν την ανάπτυξη της γλωσσικής δεξιότητας και της αναγνωστικής κατανόησης, να προωθήσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του παιδιού, να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση τους και να προάγουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν διάφορες καταστάσεις και συναισθήματα, να αναπτύξουν την ευαισθησία τους σε διαφορετικές πολιτιστικές πραγματικότητες και να ανοίξουν το μυαλό τους σε νέες ιδέες και απόψεις. Μπορούν να ενισχύσουν την περιέργεια και την περιπέτεια στα παιδιά και να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τη φαντασία τους και τη δημιουργικότητά τους.

Τα παιδικά βιβλία μπορούν να είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για τους γονείς και τα παιδιά να αλληλεπιδράσουν και να συνδεθούν μεταξύ τους. Η ανάγνωση παιδικών βιβλίων μπορεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό δέσιμο μεταξύ των γονέων και των παιδιών, καθώς η ανάγνωση μαζί μπορεί να είναι μια ευκαιρία για αλληλεπίδραση και συνεννόηση

Επιπλέον, τα παιδικά βιβλία μπορούν να προσφέρουν μια ευκαιρία για την εξέλιξη των δεξιοτήτων ανάγνωσης και απόκτησης γνώσης στα παιδιά. Η ανάγνωση βιβλίων μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν την ικανότητα να συλλογίζονται και να κατανοούν τις ιστορίες, να επεκτείνουν τη λεξιλογία τους και να βελτιώνουν τη γραμματική τους. Επιπλέον, η ανάγνωση παιδικών βιβλίων μπορεί να διευρύνει τις γνώσεις των παιδιών σε διάφορα θέματα όπως η ιστορία, η επιστήμη, η τέχνη και η κουλτούρα.

Η δημιουργική ανάγνωση είναι μια προσέγγιση της ανάγνωσης που εστιάζει στην ανάπτυξη της φαντασίας και της κριτικής σκέψης του αναγνώστη. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να ενθαρρύνετε τη δημιουργική ανάγνωση στα παιδιά σας:

  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αναλαμβάνουν δράση όσο διαβάζουν. Ζητήστε από τα παιδιά σας να εκτελούν σχετικές δραστηριότητες, όπως σχεδίαση ή γράψιμο ιστορίας, που σχετίζονται με το βιβλίο που διαβάζουν.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δημιουργούν δικά τους έργα τέχνης βασισμένα στο βιβλίο που διαβάζουν. Μπορείτε να τους δώσετε χαρτί, μολύβια, χρώματα και άλλα υλικά για να εκφραστούν με τον δικό τους τρόπο.
  • Συζητήστε με τα παιδιά σας τις σκέψεις και τις αντιδράσεις τους στο βιβλίο. Ζητήστε από αυτά να εξηγήσουν τα συναισθήματά τους και να επεξηγήσουν γιατί αυτά τα συναισθήματα προκλήθηκαν από την ανάγνωση του βιβλίου.
  • Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά σας να δώσουν τη δική τους θεατρική απόδοση των ηρώων.
  • Διδάξτε στα παιδιά σας να αναζητούν τις θεματικές και τις συνδέσεις μεταξύ των βιβλίων που διαβάζουν. Παρακινήστε τα παιδιά σας να αναζητήσουν παρόμοιες ιστορίες ή θεματικές σε διαφορετικά βιβλία και να συγκρίνουν και να συζητήσουν τις διαφορές και τις ομοιότητές τους.
  • Κατανοήστε τα συναισθήματα των παιδιών σας κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης. Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να καταλάβει κάτι, ρωτήστε το για τη γνώμη του και προσπαθήστε να εξηγήσετε την κατάσταση σε απλά λόγια.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δημιουργήσουν τις δικά τους ιστορίες και βιβλία. Μπορείτε να τους παρέχετε μια αρχική ιδέα ή έμπνευση και να τους βοηθήσετε να αναπτύξουν τη φαντασία τους.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να διαβάζουν σε διαφορετικά μέρη του σπιτιού ή σε διαφορετικές θέσεις, όπως στο κρεβάτι τους ή στον κήπο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της φαντασίας και της αντίληψης των παιδιών.
  • Συμμετέχετε σε βιβλιοκριτικές συζητήσεις ή σε άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανάγνωση, όπως βιβλιοπαρουσιάσεις ή διαγωνισμοί ανάγνωσης. Αυτό μπορεί να ενθαρρύνει τα παιδιά σας να εμπλακούν περισσότερο στην ανάγνωση και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στον τομέα αυτό.
    Η παρακολούθηση μίας ενδιαφέρουσας βιβλιοπαρουσίασης είναι μια νέα εμπειρία για το παιδί. Το παιδί πρέπει να παρακολουθεί τις βιβλιοπαρουσιάσεις και όχι να υπάρχει απασχόληση για παιδιά από ειδικούς, για να παρακολουθήσουν οι γονείς ανεμπόδιστα. Είναι μια ευκαιρία να γνωρίσει τον συγγραφέα, να κάνει ερωτήσεις, να αλληλοεπιδράσει ακόμη και σε μία βιβλιοπαρουσίαση ενηλίκων.
  • Ενθαρρύνετε την ανάγνωση σε ομάδες και τη συζήτηση μεταξύ των παιδιών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της επικοινωνιακής δεξιότητας. Μπορείτε να ορίσετε ένα απόγευμα ανάγνωσης με την παρέα του παιδιού σας.

Με αυτούς τους τρόπους, μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν την αγάπη τους για την ανάγνωση και τη δημιουργικότητά τους. Η δημιουργική ανάγνωση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν την φαντασία τους, την κριτική σκέψη και τη δημιουργικότητά τους.