Δραστηριότητες για την παιδική ιστορία Μαργαρίτα

Μαργαρίτα

Στην εποχή του covid19 που ζούμε όλοι μας, δυστυχώς ή ευτυχώς έχουν αλλάξει πολλά. Όσοι έχουν μικρά παιδιά πρέπει να τα προστατέψουν, να το περάσουν όλο αυτό χωρίς άγχος και αγωνία για το μέλλον, αλλά και να μην χάσουν την αυτοπεποίθηση τους και την δημιουργικότητα τους.

Υπενθυμίζετε στο παιδί ότι είναι μοναδικό στον κόσμο και πως ότι και να γίνεται, δεν πρέπει να χάσει το χαμόγελο του,καθώς είναι αναγκαίο να ξέρει πως ότι βιώνει ο κόσμος δεν είναι για πάντα. Όλα περνάνε, όμως κάτι που θα έχουμε για πάντα , ακόμα και όταν όλα αυτά περάσουν είναι ο εαυτός μας. Ο εαυτός μας θα πρέπει να γίνει φίλος μας και να τον αγαπάμε κάθε μέρα όλο και πιο πολύ.

Διαβάστε στο παιδί το παραμύθι ‘Μαργαρίτα’. Το παραμύθι μιλάει για το πόσο σημαντικός είναι ο κάθε άνθρωπος, ακόμη και αν μερικοί άνθρωποι στον κόσμο δεν μας συμπαθούν ή δεν είναι όπως εμάς. Είμαστε ξεχωριστοί και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ ό,τι και να γίνεται στον κόσμο. Για να το καταλάβουν καλύτερα τα παιδιά αυτό, προτείνω μερικές δραστηριότητες.

  1. Στην πρώτη δραστηριότητα, θα χρειαστείτε μπογιά που υπάρχει στην αγορά , κόλλα ,χαρτί και ψαλίδι. Βάζετε την παλάμη σας στην μπογιά και έτσι βγαίνει στο χαρτί το αποτύπωμα της παλάμης σας. Έπειτα το κόβετε με το ψαλίδι. Μπορείτε αν θέλετε, να ζωγραφίσετε μόνο το δάχτυλο σας. Το παιδί θα δει ότι υπάρχουν γραμμούλες στην παλάμη, διαφορετικές απ’ το κάθε μέλος της οικογένειας. Εξηγήστε στα παιδιά πως όλος ο κόσμος αν παίξει αυτό το παιχνίδι, δεν θα υπάρξει καμία γραμμή η ίδια. Ο λόγος είναι πως ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Μετά αφού τα κόψετε, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σαν κούκλες και να φτιάξετε το δικό σας κουκλοθέατρο με το δικό σας σενάριο. Για παράδειγμα το μικρό χέρι είναι ένα παιδάκι που δεν έχει φίλους και το μεγάλο, θα μπορούσε να είναι ο καινούργιος φίλος της.
  2. Άλλο παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε για να γνωρίσει το παιδί τον εαυτό του, είναι το πορτρέτο μου. Σε μια κόλλα χαρτί Α3, το παιδί ξαπλώνει πάνω, και ένας ενήλικας το ζωγραφίζει. Όταν σηκωθεί, θα δει τον εαυτό του σε μια κόλλα χαρτί. Μπορεί να τον ζωγραφίσει όπως θέλει, αλλά μπορεί να βάλει και πολλά όμορφα υλικά , όπως βαμβάκι, γκλίτερ και ότι άλλο θέλει. Έξω απ’ το περίγραμμα του μπορείτε να του γράψετε ότι καλό βλέπετε σ’ αυτόν. Διάφορες λεξούλες. Αυτό θα είναι το πορτρέτο του, που θα μπορεί να το βλέπει όποτε θέλει και να θυμάται πόσο σημαντικός είναι.
  3. Τέλος προτείνω μια πολύ ωραία άσκηση, που θα χρειαστείτε μόνο ένα μικρό βάζο , κόλλες χαρτί, υλικά να ζωγραφίσετε τις κόλλες και ψαλίδι. Κάθε μέρα πριν πάει για ύπνο το παιδί, θα γράφει σε μια κόλλα χαρτί κάτι που έκανε και είναι περήφανος ή κάτι που του άρεσε στην μέρα. Για παράδειγμα, σήμερα διάβασα το τάδε παραμύθι, ή σήμερα έφτιαξα γλυκό με τη μαμά. Το γράφει στην κόλλα, το ζωγραφίζει, το διακοσμεί όπως θέλει και βάζει το χαρτάκι στο βάζο. Κάθε μέρα γίνεται αυτό και τέλος του μήνα ανοίγουμε μαζί το βάζο. Βλέπουμε κάθε μέρα πόσα πολλά πράγματα μάθαμε και πόσο διαφορετικοί είμαστε τώρα, με τόσες γνώσεις και με τόσες δραστηριότητες που ζήσαμε!

Κάντε κάθε μέρα σας διαφορετική και ξεχωριστή!

Γεωργία Θεοφάνους

Ψυχολόγος- Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

Κάνε κλικ για να κατεβάσεις το εκτυπώσιμο αρχείο  Μαργαρίτα Δραστηριότητες

ISBN 978-618-5318-98-7
ΣΕΛΙΔΕΣ 22
ΕΚΔΟΣΗ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ Γεωργία Θεοφάνους
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΤΥΠΟΥ Έγχρωμη πολυτελής έκδοση τυπωμένη σε βρώσιμο χαρτί με ατοξικά χρώματα.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ Παιδικά, εφηβικά & εικονογραφημένα βιβλία | Παιδικά εικονογραφημένα

Κλικ εδώ για άμεση αγορά