Επιστροφή στα θρανία 1η εβδομάδα (υλικό για δασκάλους/ες)

Γράφει η Άννα Παππά, δασκάλα & συγγραφέας

Στις μέρες μας, η προβολή του ανθρωπιστικού ιδεώδους είναι περισσότερο από άλλοτε επιτακτική. Η τεχνική και τεχνολογική ανάπτυξη είναι υπέρμετρη. Δεν είναι ισοβαρής με την ανθρωπιστική. Παραμελεί τον άνθρωπο. Τον υποβιβάζει σε αχόρταγο καταναλωτή των προϊόντων που ο ίδιος κατασκευάζει.
Η σύγχρονη τεχνολογία αποξένωσε τον άνθρωπο, τον απομόνωσε στο εργονομικό του γραφείο ή σπίτι. Τον έκανε να επικοινωνεί με τα δάχτυλα, με τα πλήκτρα, όχι με τη γλώσσα. Η σύγχρονη μοναξιά ήρθε για να μείνει.
Η σύγχρονη μοναξιά, σαν ομίχλη, σκέπασε όλες τις ηλικίες, περισσότερο τις νεώτερες. Πλέον, το μόνο φως είναι αυτό μιας μικρής ή μεγαλύτερης οθόνης αφής.
Παλαιότερα, ήταν αρκετό ότι σκοπός του δημοτικού σχολείου, είναι η διδασκαλία της ανάγνωσης, της γραφής και των τεσσάρων πράξεων της αριθμητικής. Από την αντίληψη αυτή, προήλθε ο όρος «στοιχειώδης εκπαίδευση», που ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται.
Στο μυαλό του αληθινού δασκάλου, ο απώτερος σκοπός του σχολείου είναι πολύ πιο ευρύς, από τον στοιχειώδη. Το σχολείο έχει σαν έργο του να συντελέσει, με τον πιο παιδαγωγικό και στοχευμένο τρόπο, στην ανάπτυξη και εξέλιξη όλων των παιδικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων, και επί πλέον στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και στην ανάδειξη των πολιτιστικών αξιών.
Όμως στο βωμό της παγκοσμιοποίησης οι αξίες ισοπεδώνονται. Μακραίωνες παραδόσεις καταπατούνται, η γλώσσα και η εκπαίδευση θεωρούνται απλώς όργανα ή μέσα που θα βοηθήσουν στην ομοιογένεια των ανθρώπων, σαν να είναι τυποποιημένα βιομηχανικά προϊόντα. Επικρατεί η τυποποίηση των πάντων, ακόμη και των ανθρώπων.
Μόνο σε ένα όνειρο του Orwell, θα ήταν δυνατό να επιβληθεί η σύνθλιψη κάθε διαφορετικότητας ως επικίνδυνης για το σύστημα. Επικίνδυνης γιατί μπορεί να δράσει καταλυτικά και να ανατρέψει τα σχέδια αυτών που θέλουν τον άνθρωπο αμόρφωτο.
Η εφήμερη μόδα που αντικαθιστά την παντοτινή κουλτούρα, η διαφήμιση, τα Μ.Μ.Ε., όλα μαζί σε συνεργασία, αντικαθιστώντας το σχολείο, μαθαίνουν από νωρίς στον πολίτη- καταναλωτή-ψηφοφόρο το ρόλο που θα παίζει σε όλη του τη ζωή. Τον ρόλο του ʺ ελεύθερου ʺ ανθρώπου, χωρίς όμως πνευματική ελευθερία. Τον ρόλο του ανθρώπου του πλανητικού χωριού.

Ποια είναι τα αντίβαρα που διαθέτει το σύγχρονο, το διορατικό σχολείο; Πώς σκέφτεται η σύγχρονη παιδαγωγική να ξαναπλάσει ανθρώπους με ανθρώπινα στοιχεία και με ανθρώπινα ψυχοπνευματικά χαρακτηριστικά;
Πώς το σχολείο μας θα σταματήσει τον φαύλο κύκλο των διαφόρων εξαρτήσεων των νέων μας; Εξαρτήσεων είτε από την τεχνολογία, είτε από την υπερκατανάλωση, είτε από τις βλαπτικότητες; Μήπως το σχολείο δεν έχει αυτόν τον ρόλο; Τότε ποιος τον έχει;

Δίπλα στα θετικά μαθήματα και τις νέες τεχνολογίες, το σχολείο πρέπει να διδάσκει, με έμφαση, και τα αρχαία γράμματα, γιατί είναι οι βασικές πηγές του πολιτισμού μας.
Τίποτε δε βοηθά περισσότερο σε αυτογνωσία και αυτομόρφωση, όσο η μελέτη και η πραγματική γνώση του ελληνισμού, υποστηρίζει ο Humboldt.
Ο νέος άνθρωπος που μπαίνει στη ζωή, αγνός και αδιάφθορος καθώς είναι, δεν μπορεί παρά να κλείνει στην ψυχή του το μύθο ενός ανθρώπου καλύτερου. Όμως είναι φυσικό να μην έχει τόση αντοχή, όση χρειάζεται, για να κρατήσει τον μύθο αυτό αλώβητο μπροστά στη σκληρότητα της ζωής.
Το πιο μεγάλο στήριγμα για να ακουμπήσει σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η εμπιστοσύνη που είχε ο αρχαίος Έλληνας στον άνθρωπο. Εδώ βρίσκεται η δικαίωση της κλασικής παιδείας.
Η κλασική παιδεία δε ζητάει να εξασκήσει μία συγκεκριμένη ικανότητα του ανθρώπου, όπως, για παράδειγμα, τα μαθηματικά ασκούν το λογικό. Ο κύριος σκοπός της δεν είναι τουλάχιστο μια τέτοια εξάσκηση.
Εκείνο που η κλασική παιδεία θέλει, είναι να φέρει τον νέο άνθρωπο σε επαφή με ένα πλήθος από δυνατές και μεγάλες ψυχές, και έτσι να του δώσει τη χαρά, την πίστη στον εαυτό του και στους άλλους, κι ακόμα να κρατήσει ζωντανό μπροστά του το όραμα ενός μυθικού ανθρώπου.
Έτσι η ζωή του νέου ανθρώπου θα έχει κάποιο σκοπό και δεν θα παραδέρνει ακυβέρνητη, χωρίς να ξέρει για πού τραβάει.

Σήμερα, σε μια εποχή γενικής χρεοκοπίας των πνευματικών αξιών, το ανθρώπινο στοιχείο έχει σταδιακά λάβει τη μορφή ενός ʺ ζώου ʺ που ενεργεί μηχανικά, που είναι ένα καταναλωτικό μέλος μιας τυφλής και στατικής μάζας.
Έχει παραχαραχτεί η ποιότητα του ανθρώπινου υλικού. Και έχει διαφθαρεί το παιδί, γιατί έμαθε να εκτιμά περισσότερο εκείνον που σκέφτεται όμοια μ’ αυτό, παρά εκείνον που σκέφτεται διαφορετικά απ’ αυτό.
Το σχολείο έχει χρέος να επαναφέρει την ποιότητα του ανθρώπινου υλικού, να την κάνει καθαρή συνείδηση, να την υψώσει. Έχει χρέος να βάλει την ανθρώπινη ύπαρξη πάνω απ’ όλα τα άλλα.
Το πρότυπο του πολίτη, που οφείλει να σφυρηλατήσει το σχολείο, δε θα είναι το τυφλό υποχείριο του marketing, ο πειθαρχημένος καταναλωτής, ούτε ο, χωρίς προσωπική γνώμη, υποτελής ενός αυταρχικού κράτους, αλλά ο φύλακας των αιωνίων ηθικών θησαυρών, ο αγωνιζόμενος για την επικράτηση των πνευματικών αξιών.
Το πρότυπο του ανθρώπου πολίτη και όχι του ανθρώπου υπηκόου, είναι ο κύριος ρόλος
του σχολείου. Το καλλιτέχνημα του ελεύθερου ανθρώπου, όπου εναρμονίζονται όλες οι δυνάμεις της ζωής του, θα πρέπει να μείνει και σήμερα, η βασική του επιδίωξη.
Η καλαισθησία και η καλλιέργειά της στη σχολική αίθουσα είναι άλλη μία κατεύθυνση αγωγής και ένας ακόμη ρόλος του σχολείου.
Ο καλαισθητικά μορφωμένος άνθρωπος είναι ο αληθινά και ηθικά ελεύθερος άνθρωπος. Τη σημασία της καλαισθητικής αγωγής πρώτοι αναγνώρισαν οι αρχαίοι Έλληνες και μάλιστα οι Αθηναίοι, που την είχαν αναγάγει σε βασικό μορφωτικό ιδεώδες.
Στους νεώτερους χρόνους υπέρμαχος του καλαισθητικού μορφωτικού ιδεώδους ήταν ο Schiller, ο οποίος απέδιδε στην τέχνη την μορφωτική δύναμη, που έχει το παιχνίδι, για την ανύψωση του πνεύματος του ανθρώπου και την απελευθέρωσή του από τη δουλεία της ύλης. Τα τελευταία χρόνια η καλαισθητική μόρφωση αποτελεί εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, γιατί μέσα από την τέχνη ζητά την ψυχαγωγία και την απολύτρωσή του από την μηχανοποίηση και μαζοποίηση της ζωής, που επέφερε η εξέλιξη της βιομηχανίας και της τεχνολογίας και οι γρήγοροι ρυθμοί που απαιτεί σύγχρονη εποχή. Η καλαισθητική αγωγή συμβάλλει τα μέγιστα στον εκπολιτισμό του ανθρώπου. Ο καλλιτέχνης δανείζει την ιδιοφυΐα του στην υπηρεσία των αξιών. Ο παιδαγωγικός ρόλος της τέχνης πρέπει να χρησιμοποιείται γιατί μια ιδέα, που η λογική τη διατυπώνει με σελίδες κειμένων, η τέχνη με τα σύμβολά της την κάνει να μιλήσει με μια ματιά, άμεσα, στις ψυχές όλων των ανθρώπων.
Η αισθητική παιδεία δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Αναπτύσσει τα αισθητικά κριτήρια και προάγει το ήθος και την ευγένεια της ψυχής.

Αν το σχολείο, δια μέσου του δασκάλου, κατορθώσει να εμφυσήσει στους μαθητές την πίστη και την αγάπη για τον άνθρωπο, αν βοηθήσει να πλαστούν άνθρωποι που να μπορούν να πουν γι’ αυτούς, όταν πεθάνουν, ότι σ’ όλη τους τη ζωή περπάτησαν με δύναμη και πίστη πάνω στο δρόμο της ανθρωπιάς, τότε το άστρο του μύθου θα φωτίζει το σχολείο και το δάσκαλο, γιατί ήταν ένας αληθινός δάσκαλος.

(απόσπασμα από το βιβλίο “Ο Αληθινός Δάσκαλος“)

Ο δάσκαλος δεν είναι ένα τυποποιημένο προϊόν με  αυστηρά ποιοτικά χαρακτηριστικά και με εμπορικές προδιαγραφές. Ευτυχώς, γιατί θα ήταν αποκρουστικός στα μάτια των μαθητών του.
Ούτε το προϊόν παραγωγής του δασκάλου είναι τυποποιημένο. Το προϊόν παραγωγής του   είναι ο ολοκληρωμένος άνθρωπος, ο πολίτης, ο δημιουργικός, ο κοινωνικός, ο αυθεντικός, ο ελεύθερος νους. Είναι  ο νέος, ο προετοιμασμένος για τη ζωή.

Το σημερινό παιδί, κυριολεκτικά, ζει μέσα στην απόλυτη μοναξιά, χωρίς επικοινωνία, χωρίς επαφή, ακόμη και με τα πρόσωπα που συζεί.

Οι γονείς αξιώνουν, απαιτούν και περικυκλώνουν τα παιδιά τους με πιεστικά δεσμά προσδοκιών.

Και βέβαια τα παιδιά αυτά δεν έχουν καμία προοπτική σωτηρίας.  Φεύγουν από το σχολείο, από ένα σύστημα που είναι κυρίαρχο και επιστρέφουν στο σπίτι, σε ένα σύστημα εξ ίσου, αν όχι περισσότερο, κυρίαρχο. Προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους φορώντας τη σκοτεινή κουκούλα που το δίπολο σχολείο – οικογένεια τους φόρεσε.

Ο διάλογος, το παιχνίδι, η αληθινή επικοινωνία με τα παιδιά έχει εξοριστεί. Δεν θεωρείται απαραίτητος στη μέση οικογένεια. Αποσπά το παιδί από το διάβασμα. Απουσιάζει πλήρως από τη μέση ελληνική οικογένεια, που επί πλέον έχει να κινηθεί μέσα στην παγερή ομίχλη της ανεργίας, της φτώχειας, της στέρησης.
Μέσα στην ατμόσφαιρα που συμβάλλει στην επιδείνωση των, ήδη ατροφικών, παιδικών συναισθημάτων.

απογοητευμένο παιδί

Επί αυτού του οικογενειακού, κοινωνικού, και παιδοψυχικού υποστρώματος  το σχολείο καλείται να καλλιεργήσει την ευγενή άμιλλα, τη φιλαναγνωσία, την κριτική σκέψη,  τον ατομικό και κοινωνικό προσανατολισμό, να χτίσει το μέλλον του παιδιού.

Καλείται ο δάσκαλος να συμπληρώσει τα συναισθήματα που λείπουν από την παιδική ψυχή.  Καλείται να συμπληρώσει τα συναισθηματικά κενά, που πλέον είναι τεράστια.  Καλείται να διδάξει στο σχολείο τα συναισθήματα, μάλιστα «μέσω Ειδικών Προγραμμάτων».

πρόβλημα σχολείο

Ο ωφέλιμος διδακτικός χρόνος του σχολείου ξοδεύεται ακόμη και σήμερα στη μετάδοση γνώσεων, που ορίζει το αναλυτικό πρόγραμμα. Χρειάζεται ο σημερινός δάσκαλος, επιστήμονας αιχμής, να απλώσει τα δημιουργικά του δίχτυα, για να προσφέρει κάτι διαφορετικό.

Το χρυσό ζητούμενο είναι μικροί και μεγάλοι, όλοι, μαθητές, γονείς και δάσκαλοι να μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο. Πάνω σε αυτό το έδαφος συνεργασίας, όταν όλοι γίνουν συγκοινωνούντα δοχεία τα παιδιά θα γίνουν, επί τέλους, ανεξάρτητα.

  • Είναι το σχολείο μας ίσο για παιδιά άνισα, μέσα σε έναν κόσμο κοινωνικά άδικο, μέσα σε μια σκληρή πολιτισμική ανισότητα και πραγματικότητα σε μικρό ή μεγάλο βαθμό;
  • Τα παιδιά μας κατά πόσο είναι διορατικά, κατά πόσο ελέγχουν τα συναισθήματά τους, κατά πόσο καταβάλλουν προσπάθεια να κατανοήσουν τα συναισθήματα των γύρων τους, κατά πόσο ελέγχουν τις δικές τους προκαταλήψεις
    και είναι ειλικρινή, υποστηρικτικά και εκφραστικά;
  • Αναρωτιόμαστε αν υπάρχει σχέση μεταξύ των συναισθημάτων και της διαδικασίας μάθησης.

“Μόνο το πλατάνι που έχει βαθιά και γερά
θεμελιώσει τις ρίζες του μέσα στη γη, μπορεί να ξεπεταχτεί
ψηλά και να αγναντέψει απ’ την κορυφή πλατείς ορίζοντες.
Τα αχαμνά και τα πρόσκαιρα ψευτοριζώνουν και ζουν άχαρα”.

σχολική αίθουσα

Η σχολική τάξη αποτελεί μια ιδιόρρυθμη κοινωνική ομάδα.
Είναι πράγματι αξιοθαύμαστο, παιδιά, που πιθανόν να μην είχαν καμιά επαφή μεταξύ τους, πριν την έναρξη της σχολικήςτους ζωής, μέσα στο χώρο της σχολικής τάξης, να έρχονται σε αμοιβαία επαφή και γνωριμία. Συνδέονται, συνεργάζονται ή και συγκρούονται κάποτε, έλκονται ή απωθούνται, ικανοποιούν από κοινού εσωτερικές τους ανάγκες, βιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνικές με το κοινό τους παιχνίδι, τις ομαδικές δραστηριότητες, τον κοινό διάλογο και την καθημερινή συνύπαρξη.
Ένα πολύπλοκο πλέγμα ενδοπροσωπικών και διαπροσωπικών σχέσεων, χαρακτηρίζει τη σχολική τάξη.

Ο κεντρικός μοχλός ενός σχολικού οργανισμού είναι ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας. Ο Διευθυντής είναι εκείνος που δέχεται τις πιέσεις από διεργασίες είτε ενδοσχολικές, είτε εξωτερικές. Είναι αυτός που ενώνει τη σχολική κοινότητα με την εξωσχολική. Το υλικό κατασκευής του Διευθυντή πρέπει να είναι ανθεκτικό, μαλακό, απορροφητικό και ευλύγιστο και σε καμία περίπτωση άκαμπτο και σκληρό.

Ο σχολικός Διευθυντής είναι ο εμψυχωτής των δασκάλων, ο συντονιστής, ο μαέστρος. Προΐσταται μεταξύ ίσων. Δεν έχει ευνοούμενους, διότι επιδιώκει να είναι η κεντρομόλος δύναμη του σχολείου και όχι η φυγόκεντρος. Είναι και αυτός δάσκαλος.

«Η εκπαίδευση στηρίζεται στη σχέση, αλλά και η σχέση θέλει εκπαίδευση». Μία λέξη πρέπει να επικρατεί στο μυαλό όλων: Συνεργασία. Οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν καταπληκτικά πράγματα όταν εργάζονται μαζί ως ομάδα, ειδικά όταν είναι πλήρως αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουν.

Συνεργατικό κλίμα στην τάξη, σημαίνει συνεργατική κουλτούρα πρώτα στο Σύλλογό μας. Στηρίζεται μέσω του «άδηλου» Α.Π. ο συνάδελφος που είναι στην «πρώτη γραμμή».

Είναι σημαντικό να μπορούμε «να ακούμε» τις προτάσεις των εκπαιδευτικών που προσπαθούν και καινοτομούν, μέσα σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Να παραμερίζουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια, όσο αυτό είναι δυνατό.

  • Πόσο υποστηρίζεται ψυχοκοινωνικά ο εκπαιδευτικός σήμερα στο έργο του;
  • Πόσο εφικτό είναι αυτό, όταν το πρόταγμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας αναλώνεται συχνά στο «να βγει η ύλη» και όταν ο δ/ντής είναι «διαχειριστής» εγγράφων;

Η αποικοδόμηση αυταρχικών δομών μάθησης,  οικοδομεί ένα πλήθος δυνατοτήτων για αυτόνομη δράση,βίωση και αυτοέκφραση κυρίως όμως καλλιεργεί την ικανότητα να φαντάζεσαι ή να ανακαλύπτεις κάτι καινούριο.

Γιατί όμως δεν έχουμε πάντοτε τα επιθυμητά αποτελέσματα όταν εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα στο σχολείο;
Πρέπει να υπάρχει μια συνολική προσέγγιση που προϋποθέτει την ενημέρωση και τη συνεργασία όλων των συμμετεχόντων –δασκάλων, διευθυντών, γονέων, μαθητών, κοινότητας- καθώς και το κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον με πρακτικές διδασκαλίας που βασίζονται στη βιωματική προσέγγιση του αντικειμένου και όχι σε παραδοσιακές μορφές διδασκαλίας.
Στο ελληνικό σχολείο εκπονούνται ακόμη προγράμματα μεμονωμένα κατά τάξη και απουσιάζει ο κεντρικός σχεδιασμός και συντονισμός έργου.
Δεν γίνεται η ανάπτυξη των προγραμμάτων σε επίπεδο σχολικής μονάδας, ώστε να υπάρχει ένας κοινός και κυρίαρχος στόχος.
Ο κάθε εκπαιδευτικός εργάζεται άριστα μόνος του, επιτυγχάνει κάποιους στόχους μαζί με τους μαθητές του, τα αποτελέσματα των οποίων μένουν «κλειστά» στους τέσσερις τοίχους της αίθουσας χωρίς να υπάρχει δηλαδή η διάχυση.

Πρέπει να “ακουστεί”  η φωνή του κάθε εκπαιδευτικού και των παιδιών σε όλο το σχολείο, να “σπάσει”  πόρτες και τοίχους.

Δεν “κρύβω” την καλή πρακτική που εφάρμοσα με επιτυχία ως δάσκαλος/α , αντίθετα κάνω διάχυση, ακούω νέες ιδέες από τους συναδέλφους μου, δοκιμάζω να την κάνω πιο καλή, πιο δυνατή.

επιστολή σε μαθητές και γονείς

«Mια φορά και έναν καιρό ο Σεπτέμβρης» το παραμύθι του αγιασμού (κάνε κλικ)

Την πρώτη μέρα της κάθε σχολικής χρονιάς “γεννιούνται” εύλογα ερωτήματα σε γονείς και παιδιά. Στόχος μας είναι η συνεργασία μας μαζί τους να έχει σαφή όρια, ειλικρίνεια, να διακατέχεται από αγάπη και να παρουσιάζει ένα συνεχές ενδιαφέρον.

Στα πλαίσια αυτά την πρώτη ημέρα που θα δοθεί το σχολικό ημερήσιο πρόγραμμα, να δοθεί και μια επιστολή από τον δάσκαλο/α στον κάθε μαθητή και κάθε γονέα.

Μπορεί να έχει αυτή τη μορφή:

Αγαπητοί γονείς
Είμαι πολύ χαρούμενη που έχω την ευκαιρία να εργαστώ με το παιδί σας την νέα σχολική χρονιά. Η τάξη που θα φοιτήσει το παιδί σας είναι ένας καινούριος σταθμός για τη ζωή του. Για το σκοπό αυτό έχω καταρτίσει ένα πρόγραμμα γεμάτο προκλήσεις και εμπειρίες που θα βοηθήσουν το παιδί σας να προοδεύσει ως μαθητής και να αναπτυχτεί ως προσωπικότητα.
Το τι θα μας απασχολήσει την τρέχουσα χρονιά θα το μάθετε κάποιο απόγευμα του Σεπτεμβρίου. Εκείνο το βράδυ θα είναι μία καλή ευκαιρία να ανακαλύψετε τι θα κάνουμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς και θα έχετε επίσης την ευκαιρία να ρωτήσετε για πράγματα που σας απασχολούν.

Για μένα θα είναι σημαντικό να γνωρίσω τους γιους σας και τις κόρες σας ως άτομα. Για μερικούς μαθητές χρειάζεται περισσότερος χρόνος να εξοικειωθούν. Στην περίπτωση αυτή θα ήταν χρήσιμο, και θα σας ήμουν ευγνώμων αν είχα τη συνεργασία σας ώστε να γνωρίσω καλύτερα το παιδί σας, και θα σας παρακαλούσα να με πληροφορήσετε για κάθε χρήσιμη πληροφορία κατά την κρίση σας. Καλά θα ήταν να με πληροφορήσετε για ότι σας ανησυχεί, για τα ενδιαφέροντα, για τις εξωτερικές δραστηριότητες κ.λπ.
Οι πληροφορίες αυτές είναι προαιρετικές και δε θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο λόγο παρά μόνο για να με βοηθήσουν να προσαρμόσω τη διδασκαλία στις ατομικές ανάγκες, τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας και στην εξατομίκευση της μάθησης.
Τις πληροφορίες μπορείτε να μου τις στείλετε με το ταχυδρομείο, με το παιδί σας ή με e-mail στη διεύθυνση…..
Επίσης, είναι ενδιαφέρον για μένα να κρατώ ενήμερους τους γονείς για ότι συμβαίνει στην τάξη. Για το λόγο αυτό θα αναρτούμε τις πληροφορίες μας στον ιστότοπο της τάξης μας που είναι www…
Σε γονείς που μου έχουν εμπιστευτεί το e-mail τους θα τους ενημερώνω για ό,τι προκύπτει.
Γνωρίζω ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι πάντα μία ταραχώδης χρονική στιγμή.
Μην διστάσετε να με επισκεφτείτε οποιαδήποτε στιγμή, πριν ή μετά την έναρξη του σχολείου. Ειλικρινά προσβλέπω σε μία εποικοδομητική συνεργασία μαζί σας στο επερχόμενο σχολικό έτος.

Με εκτίμηση
…………….

Γεια σας τριτέλια!

Είμαι χαρούμενη που θα σας έχω στην τάξη μου αυτή τη χρονιά.
Η Τρίτη τάξη είναι μία καταπληκτική τάξη!!!!!!!! Σας υπόσχομαι ότι θα μάθετε πολλά πράγματα μέχρι τον επόμενο Ιούνιο. Έχουμε πολλά ευχάριστα και ενδιαφέροντα μαθήματα, δραστηριότητες και projects που σχεδιάστηκαν για σας, για τη χρονιά που αρχίζει.
Στην Τρίτη τάξη η δυνατότητα να διαβάζετε και να γράφετε θα γίνει από καλή, καλύτερη. Εκτός από το ότι θα γράφετε πιο γρήγορα θα μάθετε και πράγματα που θα τα θυμόσαστε μια ολόκληρη ζωή. Σας περιμένει πολύ χαρά και πολλές εκπλήξεις με αυτά που θα μαθαίνετε!
Και να η πρώτη σας σχολική δουλειά!!! Κι αν θέλετε το πιστεύετε, έχετε δουλειά για το σπίτι πριν καλά καλά αρχίσει το σχολείο.

Πρώτα πείτε μου για την οικογένειά σας και τα ζωάκια που έχετε.
Μετά πέστε μου τι σας αρέσει στο σχολείο, τι θα θέλατε να μάθετε αυτή τη χρονιά και με τι θα θέλατε να ασχοληθείτε.
Μετά πέστε μου τι κάνετε όταν δεν είστε στο σχολείο. έχετε κάποια δραστηριότητα;
Τέλος ρωτήστε με ότι θέλετε για την Τρίτη τάξη και για μένα.

Θα απαντήσω σε όλα σας τα γράμματα. Αρχίστε το γράμμα σας με το χαιρετισμό ʺ Αγαπητή κυρ….. …………… ʺ και τελειώστε το γράμμα σας γράφοντας το όνομά σας.
Θα μου άρεσε επίσης να βάλετε και μία μικρή φωτογραφία, τη δική σας αγαπημένη φωτογραφία, μέσα στο γράμμα σας. Θα δείχνουμε αυτές τις φωτογραφίες όλη τη χρονιά!

Ελπίζω να περάσατε ένα όμορφο καλοκαίρι, όλη η οικογένεια. Με όλη μου την καρδιά σας περιμένω και επιθυμώ να σας γνωρίσω.
Η δασκάλα της τρίτης τάξης
………………………………

Αν πάλι θέλετε να μου στείλετε e-mail να το στείλετε στο…………………………….. και να είστε σίγουροι ότι θα σας απαντήσω.

Μια δασκάλα κρέμασε έξω από την τάξη μια σακούλα σκουπιδιών. Προσέξτε τι είχε βάλει μέσα!

Όταν η δασκάλα Κρίστεν Μακούλοχ μπήκε στην τάξη εκείνη τη μέρα, έκανε κάτι που ξάφνιασε τους μαθητές της.

Ζήτησε από τα παιδιά να κόψουν όλοι από ένα φύλλο χαρτί και να γράψουν σε αυτό τα προβλήματα τους. Πάντα ανώνυμα.

Και όταν το έκανε, δεν είχε ιδέα την επίδραση που θα είχε το μικρό της πείραμα, όχι μόνο στους μαθητές της αλλά και σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Όταν δημοσίευσε αργότερα το μικρό της πείραμα στο Facebook, το έκανε με σκοπό να ενημερώσει τους στενούς της φίλους. Ποτέ δεν περίμενε ότι την ανάρτηση της θα την κοινοποιήσουν πάνω από εκατό χιλιάδες άνθρωποι!

Διαβάστε τι έγραψε η δασκάλα:

«Αν μπείτε στην τάξη μας σήμερα, θα δείτε μια σακούλα σκουπιδιών να κρέμεται από την πόρτα μας. Αυτή η σακούλα περιέχει όλα τα προβλήματα που τα παιδιά κουβαλούν μαζί τους κάθε μέρα στο σχολείο. Πράγματα που τους αποσπούν την προσοχή, τα στεναχωρούν ή τα θυμώνουν.

Αυτό που έχω βρει κοινό στις συζητήσεις μου με τα παιδιά είναι ότι όλα πιστεύουν ότι τα δικά τους προβλήματα, είναι τα πιο σημαντικά. Ο κάθε μαθητής πιστεύει ότι μόνο αυτός αντιμετωπίζει κάτι πολύ σοβαρό.

Έτσι σήμερα, όλοι ανώνυμα, έγραψαν σε ένα φύλλο χαρτί το μεγαλύτερο τους πρόβλημα. Αυτό που πληγώνει τις καρδιές τους.

Έπειτα τους ζήτησα να τσαλακώσουν το φύλλο και να το πετάξουν μακριά.

Μαζέψαμε στη συνέχεια όλα τα τσαλακωμένα φύλλα, τα ανακατέψαμε και κάθε μαθητής πήρε ένα στην τύχη και το διάβασε δυνατά. Δεν μπορούσα να πιστέψω κάποια από τα πράγματα που αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζουν στο σπίτι τους. Ούτε και οι συμμαθητές τους.

Όλη αυτή η διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα πολλά δάκρυα, πολλές αγκαλιές και πολλά «Δεν είχα ιδέα ότι τόσοι συμμαθητές μου έχουν τόσα προβλήματα».

Το μήνυμα που θέλησα με αυτό το τρόπο να μεταφέρω στα παιδιά, είναι ότι ποτέ δεν ξέρεις τι βάρος κουβαλάει ο καθένας μας. Είναι πολύ σημαντικό να το θυμόμαστε όταν αλληλεπιδρούμε με τους άλλους.

Ήθελα επίσης να τους δείξω ότι δεν είναι μόνοι και ότι έχουν μια ολόκληρη τάξη να τους στηρίζει και να τους συμπαραστέκεται.

«Οι «Ιστορίες» μας πλέον κρέμονται στην πόρτα για να μας θυμίζουν ότι ο καθένας μας κουβαλάει το δικό του φορτίο».

Από εκείνη τη μέρα, κάθε πρωί τα παιδιά φτάνοντας σχολείο, αφήνουν το πρόβλημα τους στη σακούλα που κρέμεται από την πόρτα και με καθαρό μυαλό μπαίνουν στη τάξη για να παρακολουθήσουν το μάθημα.

πηγή

Κανένας μας δε διαθέτει το μαγικό ραβδάκι, ώστε να μπορέσει να κάνει όλα τα παιδιά ξαφνικά συνεργάσιμα, υπεύθυνα και ικανά να μπορούν να εργαστούν ομαδικά και ικανά να μπορούν να εργαστούν ομαδικά, αφήνοντας το «εγώ» στην άκρη.

Απλές στρατηγικές για ομαλή λειτουργία κατά τη νέα σχολική χρονιά (κάνε κλικ)

Μετάβαση είναι το «πέρασμα» από μια γνωστή κατάσταση σε μια άλλη, άγνωστη σε μας, και μπορεί να αφορά οποιαδήποτε πτυχή της ζωής μας, όπως π.χ. είναι η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό, από το δημοτικό στο γυμνάσιο, η μετάβαση από την παιδική στην εφηβική ηλικία, η μετάβαση από το σχολείο στην αγορά εργασίας ακόμα και η μετακόμιση σε άλλη πόλη ή χώρα κτλ.

Ένας μαθητής ακολουθεί την εξής τετραμερή κλιμάκωση των σχολικών βαθμίδων: Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο. Κατά τη μετάβαση από τη μία σχολική βαθμίδα στην επόμενη, επικρατούν νέες συνθήκες και απαιτήσεις, στις οποίες το παιδί πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις, αυξημένες, απαιτήσεις της νέας εκπαιδευτικής βαθμίδας.

Η είσοδος στο σχολείο είναι ένα γεγονός γεμάτο δυσκολίες, γιατί φέρνει μία από τις σημαντικότερες αλλαγές στον υπάρχοντα τρόπο ζωής των παιδιών. Για τα περισσότερα παιδιά, η φοίτηση στο σχολείο αποτελεί την πρώτη εμπειρία παρατεταμένης απομάκρυνσης από το σπίτι. Για πολλές ώρες, κάθε εργάσιμης ημέρας, το παιδί απομακρύνεται από τις γνώριμες και βολικές συνήθειες του σπιτιού, από έναν τρόπο ζωής όλο παιχνίδι και με μία στοργική μητέρα γύρω του, πάντα διαθέσιμη, για να βρεθεί σε ένα απαιτητικό καθεστώς, γεμάτο πειθαρχεία, όπου δεν έχει καμία πρόσβαση και καμία δυνατότητα προσφυγής στην μητρική προστασία και συμπαράσταση.

Είναι το παιδί έτοιμο για το δημοτικό σχολείο; Πώς μπορώ να το βοηθήσω; Ποιες είναι οι απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που θα πρέπει να έχει, το κάθε παιδί, για να πετύχει σε αυτή τη δύσκολη και σημαντική μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο;

Η μετάβαση του νηπίου από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο θεωρείται μια από τις σημαντικότερες περιόδους της παιδικής ηλικίας, καθώς σηματοδοτεί ιδιαίτερα έντονες αλλαγές στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του, εκθέτοντας το σε μια ποικιλία αλλαγών και απαιτήσεων, γνωστικών, συναισθηματικών και κοινωνικών.

Το παιδί έρχεται στο δημοτικό σχολείο. Μπαίνει, την πρώτη ημέρα, μέσα από μια μεγάλη πόρτα, σ’ έναν χώρο τόσο άγνωστο αλλά και τόσο γνωστό σ’ αυτό. Άγνωστο γιατί τώρα είναι όλα διαφορετικά από τις εικόνες που είχε μέσα του από τη ζωή του στο μικρό νηπιαγωγείο.

Γνωστό από τις περιγραφές που άκουγε, τόσον καιρό, από τους γονείς του και τους μεγαλύτερους ηλικιακά φίλους του.

Η είσοδος του παιδιού στο σχολείο αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο της ζωής του και είναι στενά συνδεδεμένη με μια σειρά από μεταβολές του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντός του.

Με το «άνοιγμα» της πόρτας του σχολείου, το παιδί πρέπει να αναπροσαρμόσει μια σειρά από μηχανισμούς θεώρησης και αντιμετώπισης συνθηκών στο χώρο του σχολείου και να προσαρμοστεί γλωσσικά.
Το παιδί έρχεται προετοιμασμένο από το νηπιαγωγείο για ένα σχολείο φιλικό και ζεστό. Για ένα σχολείο όπου θα διδάσκεται όχι μόνο γνώσεις, αλλά και αρχές – τρόπους ζωής.
Στα χρόνια της προσχολικής αγωγής και στην πρώτη χρονιά της πρωτοβάθμιας, δημιουργούνται στη συνείδηση του παιδιού πολλαπλές εικόνες και είναι εξαιρετικά χρήσιμο, αυτές ειδικά οι εικόνες, να δημιουργούνται μέσα σ’ ένα περιβάλλον πλούσιο σε ποικιλίες ερεθισμάτων και νέων ευκαιριών. Σε ένα περιβάλλον δηλαδή που θα είναι έτοιμο, την κάθε στιγμή, να προσφέρει γνώσεις και μάλιστα την ώρα που το παιδί θα τις αποζητά και θα τις χρειάζεται.

Αποτελεί όμως το δημοτικό σχολείο τη φυσική συνέχεια του νηπιαγωγείου;
Ο ελαστικός τρόπος διαβίωσης του παιδιού της νηπιακής ηλικίας διακόπτεται απότομα, την πρώτη κιόλας ημέρα, με την είσοδό του στο δημοτικό σχολείο. Η ζωή του τώρα γίνεται διαφορετική, πιο συστηματική, με διαστήματα τακτικής ροής όπως είναι το πρωινό ξύπνημα, η προσέλευση και η παραμονή του στο σχολείο, τα διαλείμματα, η εργασία στο σπίτι, ο περιορισμένος, πλέον, χρόνος για παιχνίδι και ελεύθερη απασχόληση.
Ο εξωσχολικός χρόνος των μικρών παιδιών εμφανίζεται τώρα πιο σφιχτός, πιο προγραμματισμένος και φορτωμένος και τις περισσότερες φορές εμφανίζεται ως συμπληρωματικός χρόνος της σχολικής μάθησης, αποδυναμωμένος από το εγγενές χαρακτηριστικό της αυτοδιάθεσης και της επιλογής. Όλες αυτές οι νέες δραστηριότητες αποτελούν για πολλούς μαθητές μια καινούρια κατάσταση. Από τη σχετική ανευθυνότητα στο νηπιαγωγείο μπαίνουν κατευθείαν στην αυξημένη υπευθυνότητα του δημοτικού.

Η αίθουσα του σχολείου είναι για το παιδί της Α΄ τάξης μία καινούρια πραγματικότητα που του περιορίζει την, έως χθες, ελευθερία του και τροποποιεί την συνήθη διαβίωσή του. Η τόσο διαφορετική, από το Νηπιαγωγείο, διανομή και κατανομή των θέσεων της αίθουσας, το περιορισμένο οπτικό πεδίο και γενικά ο εξοπλισμός και η επίπλωσή της αποτελούν μια νέα χωροταξική εικόνα.

Τις περισσότερες φορές, το μικρό εμβαδόν της σχολικής αίθουσας και ο συνήθως μεγαλύτερος αριθμός μαθητών των τάξεων, κάνουν δύσκολη την πολύωρη διαβίωση του παιδιού και του δασκάλου. Ιδιαίτερα μέσα στην τάξη, η διαρρύθμιση της επίπλωσης και η διακόσμηση της αίθουσας, ευνοούν τη ανάπτυξη συγκεκριμένων πρακτικών και σχημάτων επικοινωνίας από το δάσκαλο και τους μαθητές. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, είναι επόμενο ότι ο βαθμός παιδαγωγικής αλληλεπίδρασης στην τάξη να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Εάν ο χώρος της αίθουσας μείνει ως έχει, δύο τινά θα εξακολουθεί να παράγει: πρώτον, τη διδακτική δυσκολία και, δεύτερο, τη σχολική αποτυχία των μαθητών.
Ακόμη και ο ομαδικός τρόπος χρήσης των βοηθητικών χώρων του σχολείου και η ποιότητά τους μπορεί να αποτελεί, για πολλά παιδιά, μια καινούρια εμπειρία με απροσδιόριστες προεκτάσεις.
Με την είσοδο του παιδιού στο δημοτικό σχολείο, διαφοροποιούνται και οι κοινωνικές του σχέσεις, που τώρα γίνονται πιο πολύπλοκες και πολυδιάστατες. Τώρα πια καθορίζονται από τα αυξημένα καθήκοντα και υποχρεώσεις, από τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις, από τον ανταγωνισμό και τη συνεργασία και από τις δραστηριότητες στην ομάδα και στην τάξη.
Τέλος, το παιδί της Α΄ τάξης είναι δυνατό να δεχθεί περιορισμούς και στην έκφρασή του, όπως ήδη έχει τονιστεί. Οι περιορισμοί αυτοί απορρέουν αφ’ ενός μεν από τις νέες κοινωνικές σχέσεις που ισχύουν στην τάξη και στο σχολείο, αφετέρου δε από την απαίτηση της διδασκαλίας για σαφή και ορθή διατύπωση της αφήγησης, είτε αυτή είναι γραπτή, είτε είναι προφορική.

Το σχολείο χρησιμοποιεί και εφαρμόζει τη γλώσσα των μεσαίων κοινωνικών τάξεων. Παιδιά κατωτέρων κοινωνικών τάξεων, παιδιά γονέων που παλινόστησαν, παιδιά οικονομικών μεταναστών είναι δυνατόν να έχουν και τέτοια προβλήματα, προβλήματα γλωσσικής προσαρμογής.
Έτσι λοιπόν, τις περισσότερες φορές το παιδί με το «άνοιγμα» της πόρτας του δημοτικού σχολείου καλείται να ζήσει το διαφορετικό, το άγνωστο.

Η προαναγνωστική και προγραφική φάση έχει αρχίσει για το παιδί της Α΄ τάξης, ήδη από τη νηπιακή ηλικία. Από την ηλικία αυτή η επαφή του νηπίου με τα αντικείμενα ενεργοποίησε τη νόησή του, αύξησε την περιέργειά του και ανέπτυξε την αντιληπτική του ικανότητα. Στην προσχολική ηλικία το παιδί προσέγγισε, έως έναν βαθμό, τόσο τη γλώσσα, όσο και τα μαθηματικά.
Διαπιστώνω όμως με λύπη μου, ότι δεν υπάρχει φυσική συνέχεια της μαθησιακής προσπάθειας του νηπιαγωγείου, με την ευρύτερη έννοια του όρου. Διαπίστωσα ότι η προσπάθεια αυτή, με την είσοδο στο δημοτικό, ανακόπτεται βίαια σταματώντας τον αυθορμητισμό και την καλή διάθεση του παιδιού.
Ακόμη διαπίστωσα πως το βασικό πρόβλημα της σχολικής εκπαίδευσης, είναι ότι δεν συνδυάζεται ο τρόπος διδασκαλίας με τον δημιουργικό χαρακτήρα της ανθρώπινης νόησης και με τη μάθηση που αβίαστα συνέβαινε σαν ανακάλυψη στο νηπιαγωγείο.

Στους μικρούς μαθητές η ομαδοσυνεργατική διδασκαλία δεν είναι άγνωστη ως μέθοδος. Ήδη στο νηπιαγωγείο τα παιδιά έχουν δουλέψει στις ομάδες «φωλίτσες».
Ακόμη και οι γωνιές εργασίας δεν είναι άγνωστες σ’ αυτά. Όταν αναφέρθηκα στην προσαρμογή του παιδιού στο χώρο της σχολικής αίθουσας, είχα υπόψη μου την «γκρίζα» αίθουσα και όχι μια αίθουσα χρωματιστή και στολισμένη. Μια αίθουσα επιστημονικά οργανωμένη, μια τάξη εργαστήριο, με τη γωνιά του βιβλίου, τη γωνιά των μαθηματικών, τη γωνιά του κουκλοθέατρου, με τη γωνιά του παραμυθά, το μπαούλο με τα υλικά του θεατρικού παιχνιδιού, με τα θρανία φωλίτσες.

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε αυτή την ηλικία η αντίληψη του παιδιού είναι ανθρωπομορφική, εγωκεντρική, εποπτική και συνδεδεμένη με τα πράγματα και τα αντικείμενα, μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία η διαθεματική προσέγγιση των μαθημάτων που ορίζει το αναλυτικό πρόγραμμα.

Και βέβαια το παιδί έχει διδαχθεί με αυτό τον τρόπο και στο νηπιαγωγείο, μελετώντας τις ενότητες των τεσσάρων εποχών, της ιστορίας των αριθμών, της ιστορίας της γειτονιάς, της μελέτης του ανθρώπινου σώματος.

Υποστηρίζω λοιπόν ότι, για το παιδί, δεν θα πρέπει να αρχίσει κάτι καινούριο κατά την πρώτη ημέρα στο δημοτικό σχολείο. Αντίθετα, πρέπει να πιστέψει ότι είναι μια συνέχεια της προσπάθειάς του για μάθηση και ανακάλυψη, μια συνέχεια των ήδη γνωστών μονοπατιών του από το νηπιαγωγείο.

Στο νέο περιβάλλον πρέπει να βρει τη συμπαράσταση και την ενθάρρυνση. Θα πρέπει λοιπόν να έχει ήδη προετοιμαστεί ο χώρος εργασίας του, ο οποίος θα πάρει τη μορφή πραγματικού εργαστηρίου με αναπτυγμένες, όπως ήδη είπαμε, τις γωνιές του παραμυθιού, του κουκλοθέατρου το οποίο πήρε τη μορφή τηλεόρασης, του παιχνιδιού. H δύσκαμπτη αίθουσα πρέπει να γίνει ευέλικτη και λειτουργική. Η τάξη μπορεί και παίρνει πολλές μορφές ακόμη και στη διάρκεια της ημέρας (όπως “παραδοσιακή”, μορφή “εργαστηρίου” ή “ομαδο-συνεργατική”). Οι νέες μορφές οργάνωσης και χρησιμοποίησης του χώρου συντελούν στην προώθηση βασικών εκπαιδευτικών στόχων, όπως είναι η ανάπτυξη της φαντασίας, της δημιουργικότητας και της πρωτοβουλίας των παιδιών. Ο τοίχος της αίθουσας του θα έχει καλυφθεί όπου είναι δυνατόν με χαρτί του μέτρου, το οποίο θα μεταμορφωθεί σε λίγες ημέρες σε έναν πολύχρωμο και γεμάτο χρωματιστά γράμματα και τρελούς αριθμούς.

Ας ετοιμάσουμε τις πρώτες ημέρες μαζί με το παιδί τις κούκλες με τις φιγούρες των ηρώων των βιβλίων, με απλά υλικά. Η κατασκευή τους θα είναι μια ώρα δημιουργικής δραστηριότητας και όταν το παιδί διαπιστώσει ότι οι ήρωες είναι ήδη φίλοι του θα ενθουσιαστεί και θα δει το βιβλίο σαν το μέσο που θα το ταξιδέψει στην χώρα των ηρώων του.
Η κούκλα είναι ένα ζωντανό μέσο που αναπτύσσει πολύ εύκολα επικοινωνία με τα παιδιά. Είναι πειστικό και ευχάριστο μέσο. Σαν χαρακτήρας η κούκλα είναι καλός, άδολος, καθόλου εγωιστικός. Η κούκλα δεν προσβάλλει, δεν ταπεινώνει και όταν μιλάει πείθει εύκολα.
Σε άλλη γωνιά υπάρχει και το μπαούλο με τα παιχνίδια τους (αυτοκινητάκια, κούκλοι, τουβλάκια) τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε για τα μαθηματικά.
Θα χρησιμοποιήσουμε τα παιχνίδια του στα μαθηματικά, γιατί υποστηρίζω ότι το παιδί πρέπει να ενθαρρυνθεί και μέσα σε μια κατάλληλη ατμόσφαιρα, να συλλογιστεί, να αποδείξει ή να υπερασπίσει τις λύσεις που προτείνει. Να αναπτύξει την ιδέα ότι τα μαθηματικά δεν πρέπει να τα αποστηθίζεις, γιατί είναι τάχα αυθαίρετα και ακατανόητα. Τι πιο καλό από το να μάθει το παιδί μαθηματικά με τα παιχνίδια του. Να ταξινομήσει, να τοποθετήσει τα αυτοκινητάκια στο γκαράζ που έφτιαξε μαζί με τους φίλους του, να δει ότι δεν χωρούν, να αφαιρέσει, να πουλήσει έπιπλα από ένα κουκλόσπιτο και να διδαχθεί έτσι το κέρδος ή τη ζημία…
Για να καταφέρω να αναπτύξω αυτόνομη σκέψη δεν πρέπει να δίνω έτοιμη απάντηση στον προβληματισμό. Πρέπει να βοηθώ το παιδί να παίρνει θέση, να υποστηρίζει την άποψή του, ειδικά όταν είναι διαφορετική από τις αντιλήψεις των άλλων. Μόνο έτσι ενεργοποιείται η ευφυΐα του και ξεδιπλώνονται όλες οι ικανότητες.
Τι πιο καλό να μάθει να λύνει τα πρώτα απλά προβλήματα μέσα στο παντοπωλείο της γειτονιάς , μέσα στο ψιλικατζίδικο ή στην κουζίνα- τραπεζαρία του σχολείου φτιάχνοντας το δικό του πρωινό που θα μοιραστεί με τους άλλους. Τι πιο καλό για το παιδί, από το να ζει και να μαθαίνει σε καθημερινές καταστάσεις. Τι πιο καλό από το να εντάξει τη μάθηση στην καθημερινή του πρακτική.

Από τη μελέτη της θεωρίας του Πιαζέ για τον αριθμό, διαπιστώνεται ότι τα παιδιά δε μαθαίνουν την αριθμητική, αλλά κυριολεκτικά την οικοδομούν μόνα τους, την επανεφευρίσκουν. Αν τα παιδιά προσθέτουν και αφαιρούν αριθμητικές ποσότητες με ενεργητικό τρόπο και κατ’ επανάληψη, στα πλαίσια των ευκαιριών που δίνονται καθημερινά μέσα στη τάξη, στο σπίτι, στα παιχνίδια και στα προβλήματα – ιστοριούλες που καταλαβαίνουν, θα θυμούνται τα αποτελέσματα αυτών των νοητικών ενεργειών και θα αποκτήσουν την ικανότητα να διαβάζουν και να γράφουν τα συμβατικά μαθηματικά σημεία.
Θα πρέπει να καταλάβουμε, ως δάσκαλοι, ότι είναι λάθος μας να επιζητούμε από το παιδί να μετατραπεί σε ενήλικα σε μικρογραφία που θα ξέρει τις υποχρεώσεις του και θα εκτελεί με αυστηρότητα τα καθήκοντά του.

Εμείς θα σταθούμε δίπλα του κυρίως ως συμπαίχτες στο καινούριο του παιχνίδι. Θα φέρνουμε μαζί του καθημερινά, με μια απλή ιστοριούλα, τις φωνούλες και τα γράμματα παίζοντας τις κούκλες μέσα από σ’ ένα αυτοσχέδιο κουκλοθέατρο που καλύτερα θα είναι να το κατασκευάσουμε μαζί. Να αφήσουμε το παιδί να συνομιλήσει με τις κούκλες, να πει τη φωνούλα, να βρει λέξεις, να πλάσει τη δική του ιστοριούλα.

Τις φωνούλες, τα γράμματα, τις λέξεις θα τις έχουμε ετοιμάσει σε μικρές καρτέλες και θα τις έχουμε φορτώσει στο αυτοκίνητο των ηρώων μας που θα βρίσκεται σε μια γωνιά του δωματίου του. Ένα αυτοκίνητο αστείο φτιαγμένο από χοντρό χαρτόνι, με αστείες αρβύλες αντί για ρόδες, μύτη στόμα και καπελάκι.
Τη φωνούλα που θα πρωτοσχηματίσει στην αμμοδόχο ή στην πιατέλα με το αλεύρι. Θα τη σχηματίσει με το σώμα. Στο χαρτί του μέτρου ας γράψουμε μαζί αρκετές φορές τη φωνούλα. Πρώτα με δακτυλομπογιά, ύστερα με χοντρό μαρκαδόρο και τέλος με το μολυβάκι του. Μία φωνούλα, ένα γράμμα μπορείτε μαζί να τα μετατρέψουμε σε μια απίθανη ζωγραφιά.

Καθημερινά, την κάθε στιγμή και όχι μόνο τη στιγμή μελέτης θα γίνεται με παιγνιώδη τρόπο η επανάληψη αυτών που ήδη έχει μάθει.

Έτσι η αίθουσά του μέρα με την ημέρα θα μετατραπεί σε αγαπημένο χώρο δημιουργίας. Θα είναι χρωματιστή όχι από χρωματιστά χαρτόνια, αλλά από τα χρώματα που έβαλε το ίδιο το παιδί. Θα είναι ο χώρος όπου όλα θα τα αγαπά, όπως και τα βιβλία που θα περιλαμβάνουν τις ίδιες ακριβώς εικόνες. Η ώρα γραφής στο τετράδιο εξάσκησης θα είναι λίγη χρονικά και καθόλου επίπονη γιατί θα είναι αποτέλεσμα δημιουργικού παιχνιδιού.

Αν προσέξατε συνεχώς μιλώ στο πρώτο πρόσωπο πληθυντικού. Εμείς δε θα πρέπει να είμαστε έξω από το παιχνίδι. Θα λερωθούμε με τις δακτυλομπογιές, θα καθίσουμε μαζί στο πάτωμα, με τα παιχνίδια απλωμένα, για να ανακαλύψουμε μαζί τους αριθμούς, για να γελάσουμε με το αστείο αυτοκίνητο, αλλά σε καμιά περίπτωση δε θα πάρουμε με καταναγκαστικό τρόπο το χέρι του για να γράψουμε τέλεια μόνο στο τετράδιο με στόχο να πάρει ένα ψεύτικο άριστα.

Οι στιγμές μας με τον μαθητή μας δεν μπορούν να τυποποιηθούν.

Εμείς ως δάσκαλοι θα αναλάβουμε να τον ταξιδέψουμε στα γεμάτα με ενδιαφέρον μονοπάτια της καινούριας περιόδου. Σίγουρο είναι πως σε συνεργασία με την οικογένεια, με πολλή φαντασία και τεράστια θέληση και υπομονή, το μικρό παιδί θα αναπτύξει αγόγγυστα και κλιμακωτά την ικανότητα κρίσης, την ικανότητα αντίληψης και κατανόησης σύνθετων εννοιών. Θα αναπτύξει τα πολύτιμα εφόδια για την υπόλοιπη ζωή του.

Λίγα λόγια για τους γονείς που έχουν παιδί στην Α΄Δημοτικού

Στο σπιτικό περιβάλλον το παιδί πρέπει να βρει τη συμπαράσταση και την ενθάρρυνση. Θα πρέπει να έχει ήδη προετοιμαστεί ο χώρος εργασίας το, ο οποίος θα πάρει τη μορφή πραγματικού εργαστηρίου με αναπτυγμένες τις γωνιές του παραμυθιού, του κουκλοθέατρου το οποίο πήρε τη μορφή τηλεόρασης, του παιχνιδιού. Ο τοίχος του δωματίου του θα έχει καλυφθεί όπου είναι δυνατόν με χαρτί του μέτρου, το οποίο θα μεταμορφωθεί σε λίγες ημέρες σε έναν πολύχρωμο και γεμάτο χρωματιστά γράμματα και τρελούς αριθμούς.
Θα έχουμε ετοιμάσει αν είναι δυνατόν μαζί με το παιδί τις κούκλες με τις φιγούρες των ηρώων των βιβλίων, με απλά υλικά. Η κατασκευή τους θα είναι μια ώρα δημιουργικής δραστηριότητας και όταν το παιδί διαπιστώσει ότι οι ήρωες είναι ήδη φίλοι του θα ενθουσιαστεί και θα δει το βιβλίο σαν το μέσο που θα το ταξιδέψει στην χώρα των ηρώων του.
Η κούκλα είναι ένα ζωντανό μέσο που αναπτύσσει πολύ εύκολα επικοινωνία με τα παιδιά. Είναι πειστικό και ευχάριστο μέσο. Σαν χαρακτήρας η κούκλα είναι καλός, άδολος, καθόλου εγωιστικός. Η κούκλα δεν προσβάλλει, δεν ταπεινώνει και όταν μιλάει πείθει εύκολα.
Σε άλλη γωνιά υπάρχει και το μπαούλο με τα παιχνίδια τους (αυτοκινητάκια, κούκλοι, τουβλάκια) την οποία θα χρησιμοποιήσουμε για τα μαθηματικά.
Θα χρησιμοποιήσουμε τα παιχνίδια του στα μαθηματικά, γιατί υποστηρίζω ότι το παιδί πρέπει να ενθαρρυνθεί και μέσα σε μια κατάλληλη ατμόσφαιρα, να συλλογιστεί, να αποδείξει ή να υπερασπίσει τις λύσεις που δίνει στους γονείς του και να αναπτύξει την ιδέα ότι τα μαθηματικά δεν πρέπει να τα αποστηθίζεις, γιατί είναι τάχα αυθαίρετα και ακατανόητα. Τι πιο καλό από το να μάθει το παιδί μαθηματικά με τα παιχνίδια του. Να τα ταξινομήσει, να τοποθετήσει τα αυτοκινητάκια στο γκαράζ που έφτιαξε μαζί με τους φίλους του, να δει ότι δεν χωρούν, να αφαιρέσει, να πουλήσει έπιπλα από ένα κουκλόσπιτο και να διδαχθεί έτσι το κέρδος ή το χάσιμο…
Για να καταφέρω να αναπτύξω αυτόνομη σκέψη δεν πρέπει να δίνω έτοιμη απάντηση στον προβληματισμό. Πρέπει να βοηθώ το παιδί να παίρνει θέση, να υποστηρίζει την άποψή του, ειδικά όταν είναι διαφορετική από τις αντιλήψεις των άλλων. Μόνο έτσι ενεργοποιείται η ευφυΐα του και ξεδιπλώνονται όλες οι ικανότητες.
Τι πιο καλό να μάθει να λύνει τα πρώτα απλά προβλήματα μέσα στο παντοπωλείο της γειτονιάς , μέσα στο ψιλικατζίδικο ή στην κουζίνα του σπιτιού μας φτιάχνοντας φαγητό, σε καθημερινές δηλαδή καταστάσεις.Από τη μελέτη της θεωρίας του Πιαζέ για τον αριθμό, διαπιστώνεται ότι τα παιδιά δε μαθαίνουν την αριθμητική, αλλά κυριολεκτικά την οικοδομούν μόνα τους, την επαναεφευρίσκουν. Αν τα παιδιά προσθέτουν και αφαιρούν αριθμητικές ποσότητες με ενεργητικό τρόπο και κατ’ επανάληψη στα πλαίσια των ευκαιριών που δίνονται καθημερινά μέσα στη τάξη, στο σπίτι, στα παιχνίδια και στα προβλήματα – ιστοριούλες που καταλαβαίνουν, θα θυμούνται τα αποτελέσματα αυτών των νοητικών ενεργειών και θα αποκτήσουν την ικανότητα να διαβάζουν και να γράφουν τα συμβατικά μαθηματικά σημεία.
Θα πρέπει να καταλάβουμε ως γονείς ότι είναι λάθος μας να μεταφέρουμε το δικό μας άγχος στο παιδί και να επιζητούμε από αυτό να μετατραπεί σε ενήλικα σε μικρογραφία που θα ξέρει τις υποχρεώσεις του και θα εκτελεί με αυστηρότητα τα καθήκοντά του.
Εμείς θα σταθούμε δίπλα του κυρίως ως συμπαίχτες στο καινούριο του παιχνίδι. Θα φέρνουμε μαζί του καθημερινά με μια απλή ιστοριούλα τις φωνούλες, τα γράμματα παίζοντας τις κούκλες μέσα από σ’ ένα αυτοσχέδιο κουκλοθέατρο που καλύτερα θα είναι να το κατασκευάσουμε μαζί. Θα το αφήσουμε να συνομιλήσει με τις κούκλες να πει τη φωνούλα, να βρει λέξεις, να πλάσει τη δική του ιστοριούλα. Τις φωνούλες, τα γράμματα, τις λέξεις θα τις έχουμε ετοιμάσει σε μικρές καρτέλες και μπορούμε να τις φορτώσουμε στο αυτοκίνητο των ηρώων μας που θα βρίσκεται σε μια γωνιά του δωματίου του. Ένα αυτοκίνητο αστείο φτιαγμένο από χοντρό χαρτόνι, με αστείες αρβύλες αντί για ρόδες, μύτη στόμα και καπελάκι.
Στο χαρτί του μέτρου ας γράψουμε μαζί αρκετές φορές τη φωνούλα. Πρώτα με δακτυλομπογιά, ύστερα με χοντρό μαρκαδόρο και τέλος με το μολυβάκι του. Μία φωνούλα, ένα γράμμα μπορείτε μαζί να τα μετατρέψετε και σε μια απίθανη ζωγραφιά. Καθημερινά, την κάθε στιγμή και όχι μόνο τη στιγμή μελέτης θα γίνεται με παιγνιώδη τρόπο η επανάληψη αυτών που ήδη έχει μάθει. Το δωμάτιό του μέρα με την ημέρα θα μετατραπεί σε αγαπημένο χώρο δημιουργίας. Θα είναι χρωματιστό όχι από ακριβά έπιπλα, αλλά από τα χρώματα που έβαλε το ίδιο το παιδί. Θα είναι ο χώρος που όλα θα τα αγαπά, όπως και τα βιβλία που θα περιλαμβάνουν τις ίδιες ακριβώς εικόνες. Η ώρα γραφής στο τετράδιο εξάσκησης που πιθανόν θα έχει βάλει η δασκάλα θα είναι λίγη χρονικά και καθόλου επίπονη γιατί θα είναι αποτέλεσμα δημιουργικού παιχνιδιού.
Αν προσέξατε συνεχώς μιλώ στο πρώτο πρόσωπο πληθυντικού. Εμείς δε θα πρέπει να είμαστε έξω από το παιχνίδι. Θα λερωθούμε με τις δακτυλομπογιές, θα καθίσουμε μαζί του στο πάτωμα με τα παιχνίδια για να ανακαλύψουμε μαζί τους αριθμούς, θα γελάσουμε με το αστείο αυτοκίνητο, αλλά σε καμιά περίπτωση δε θα πάρουμε με καταναγκαστικό τρόπο το χέρι του για να γράψουμε τέλεια μόνο στο τετράδιο με στόχο να πάρει ένα ψεύτικο άριστα.
Οι στιγμές μας με το παιδί μας δεν μπορούν να τυποποιηθούν. Εσείς σαν γονείς θα αναλάβετε να ταξιδέψετε το παιδί στα γεμάτα ενδιαφέροντα μονοπάτια της καινούριας περιόδου. Σίγουρο είναι πως σε συνεργασία με το σχολείο, με πολλή φαντασία και τεράστια θέληση και υπομονή, το μικρό παιδί θα αναπτύξει αγόγγυστα και κλιμακωτά την ικανότητα κρίσης, την ικανότητα αντίληψης και κατανόησης σύνθετων εννοιών. Πολύτιμα εφόδια για την υπόλοιπη ζωή του.

Πόσο καλά λοιπόν γνωρίζετε τους/τις μαθητές/τριές σας; Τι ξέρετε για τους νεοεισερχόμενους; Πόσο καλά τους ξέρετε; Πόσο γνωρίζει ο ένας τον άλλο; Πόσο καλά γνωρίζετε το σχολείο; Αυτά είναι σημαντικά ζητήματα που πρέπει να σας απασχολήσουν πριν αρχίσετε να σχεδιάζετε την «Πρώτη Μέρα».

Κάνετε μία αυτοπροσωπογραφία
Μιλήστε για τον εαυτό σας. Μιλήστε για την καταγωγή σας, για την οικογένειά σας. Δώστε στα παιδιά όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να σας γνωρίσουν καλά. Τις έχουν ανάγκη. Εξηγήστε στους μαθητές σας γιατί επιλέξατε να γίνετε δάσκαλος. Ταυτίστε αυτή σας την επιλογή με την έμφυτη αγάπη σας για τα παιδιά. Μη ξεχνάτε ότι η αυτοπροσωπογραφία σας είναι πολύ χρήσιμη για τα παιδιά, που θα τη φυλάξουν στην ψυχή τους. Κάντε τα να νιώσουν, να πιστέψουν ότι είστε «ένας από αυτούς» που απλά, μέσα στην τάξη, κάθεται απέναντι.

Γνωρίστε έναν προς ένα τους μαθητές σας
Ρωτήστε τους πού ζουν, με ποιους ζουν, αν έχουν αδέλφια, αν έχουν κατοικίδιο ζώο. Ρωτήστε τους για τα χόμπι τους. Μην είστε ανακριτικοί, ειδικά σε μαθητές που δυσκολεύονται ή αποφεύγουν να σας δώσουν μερικές πληροφορίες. Σε δεύτερο χρόνο θα μάθετε και αυτές τις πληροφορίες, όταν τα παιδιά σας εμπιστευτούν. Πείτε πόσο μεγάλωσαν οι παλιοί σας μαθητές.

Σχετικά με τα μαθήματα
Για κάποιους δασκάλους το πρώτο βήμα είναι να βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν τι πρόκειται να μάθουν αυτή τη χρονιά. Αλλά εσείς δε θέλετε να αρχίσετε με μία διάλεξη ή με ένα φύλλο εργασίας, γι’ αυτό προσπαθήστε διαφορετικά. Επιλέξτε άλλη προσέγγιση. Πάρτε τους την αβεβαιότητα και δώστε τους τη σιγουριά ότι είναι ισότιμα μέλη μίας κοινότητας, που είναι η τάξη τους. Εμφυσήστε στα παιδιά την πεποίθηση ότι όλα ήρθαν στο σχολείο για τον ίδιο σκοπό: για να μάθουν, για να κάνουν φίλους, για να ξεκινήσουν τη ζωή τους σωστά. Πείτε τους ότι τα μαθήματα είναι ο σπουδαιότερος λόγος που ήρθαν στο σχολείο, αλλά δεν είναι ο μοναδικός. Το ίδιο σπουδαίοι είναι και οι άλλοι λόγοι, η δημιουργία φίλων, τα καινούρια χόμπι, η κοινή προσπάθεια, το μοίρασμα των κόπων αλλά και των καρπών, στο τέλος.

Οι μαθητές μας… τόσο ίδιοι, αλλά και τόσο διαφορετικοί…μέσα στην ίδια ομάδα (κάνε κλικ)

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Άννα Δ. Παππά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963. Προέρχεται από οικογένεια διακεκριμένων δασκάλων.Είναι αριστούχος απόφοιτος τόσο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, όσο και του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Eξειδικεύτηκε στην «Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.Από τα φοιτητικά της χρόνια ασχολήθηκε με τη λαογραφική έρευνα και δημοσίευσε σειρά άρθρων λαογραφικού, ηθογραφικού και παιδαγωγικού ενδιαφέροντος.Έκανε συνείδηση και πράξη τη «δια βίου μάθηση» και έλαβε αριθμό άλλων επιμορφώσεων σε θέματα παιδαγωγικά, πληροφορικής και διδακτικής. Μόνιμα εστιάζει το ενδιαφέρον της στο θεατρικό παιχνίδι, δραματοποίηση.Διετέλεσε επιμορφώτρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αθηνών σε θέματα που σχετίζονται με τις συμμετοχικές δημιουργικές δραστηριότητες στην Ευέλικτη Ζώνη. Την τελευταία δεκαετία συμμετέχει ως επιμορφώτρια σε σεμινάρια διδακτική και ανάπτυξης της συναισθηματικής νοημοσύνης, καθώς και για την εφαρμογή στην πράξη διαθεματικής και διαφοροποιημένης διδασκαλίας.Επί δύο και πλέον δεκαετίες διδάσκει όλα τα μαθήματα καθημερινά με ευέλικτο και διαθεματικό τρόπο.Τέλος, είναι παντρεμένη και έχει δύο, αριστούχους, γιους.

Πιστεύω της είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πως να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες.

Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!

Το Blog της: pappanna.wordpress.com

Δείτε τα βιβλία:

Μαθαίνοντας πως να μαθαίνω

Ο αληθινός δάσκαλος