Η συγγραφέας Μαρία Ανδρειανού συνομιλεί με τη Μαρία Τσακίρη στο vivlio-life.gr

Ήταν λίγο πριν τον 15Αύγουστο του 2014 όταν κάθισε στον υπολογιστή κι έγραψε τις πρώτες σειρές για το παραμύθι που εμπνεύστηκε. Τέσσερα χρόνια μετά, η Μαρία Ανδρειανού, δεν έχει σταματήσει να γράφει ούτε μια μέρα. Συνεχίζει με το ίδιο μεράκι και την ίδια αγάπη προς το παιδικό βιβλίο να περνάει τα μηνύματα που θέλει μέσα από τις ιστορίες της, κρατώντας στην ψυχή της τη μαγεία των παλιών παραμυθιών, που συνεχίζουν όπως λέει στο Vivlio-life να διατηρούν τη θέση τους στη φαντασία των σημερινών παιδιών.

– Γκρέκο. Ένα μπλε σκατζοχοιράκι με άσπρα αγκάθια! «Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώς της κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν’ αρχινίσει» λοιπόν περιμένουμε να μας βάλετε στον κόσμο του πρωταγωνιστή σας.

Ο ήρωας του βιβλίου, ο Γκρέκο, είναι ένα πανέμορφο, χαρισματικό και καλόκαρδο μπλε σκαντζοχοιράκι με άσπρα αγκάθια που διαφέρει ως προς την εξωτερική του εμφάνιση από τους συνομήλικούς του. Οι γονείς του για να τον προστατέψουν από πιθανή περιθωριοποίηση ή επιθετική αντιμετώπιση από τον κοινωνικό περίγυρο, τον κρατούν απομονωμένο από την κλειστή κοινωνία στην οποία ζουν. Η μόνη του επαφή με τον έξω κόσμο είναι η νονά του, η νεράιδα της λίμνης με τα άσπρα και το ένα μπλε, νούφαρα. Η ωριμότητα του μικρού Γκρέκο και η έντονη επιθυμία του να αποκτήσει φίλους, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση των γονέων του να τον στείλουν στο σχολείο της λίμνης με τα άσπρα και το ένα μπλε, νούφαρα. Ο Γκρέκο, με την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, την αγνότητα και την καθαρότητα της ψυχής του, αντιμετώπισε με ενσυναίσθηση την προκλητική και πολλές φορές επιθετική συμπεριφορά των συμμαθητών του, η οποία ήταν απόρροια αφενός μεν της αδυναμίας διαχείρισης των συναισθημάτων που προκαλεί το «άγνωστο» και αφετέρου της αντανάκλασης του χαρακτήρα του κάθε παιδιού σε συνδυασμό με την διαπαιδαγώγηση που είχε λάβει το κάθε ένα από αυτά από τους γονείς του και σε συνάρτηση με την παιδική αθωότητα της ηλικίας του. Αρωγός πλάι στον Γκρέκο για την ομαλή ένταξή του στο νέο σχολικό περιβάλλον υπήρξε η δασκάλα του, η κυρία Αγάπη, μια υποδειγματική και διορατική εκπαιδευτικός και ο καινούργιος φίλος του, ο Τίτο. Ο «ΓΚΡΕΚΟ» είναι ένα παραμύθι γεμάτο με συμβολισμούς. Το ολόγιομο φεγγάρι σημαίνει το πλήρωμα του χρόνου. Ο νονά του Γκρέκου, η νεράιδα της λίμνης με τα άσπρα και το ένα μπλε, νούφαρα, συμβολίζει τον ανοιχτόμυαλο άνθρωπο. Τα νούφαρα ως άνθη που επιπλέουν πάνω στο νερό της λίμνης, συμβολίζουν τα μικρά σκαντζοχοιράκια, ενώ οι λεπτοί μίσχοι που τα ενώνουν με τους βολβούς που βρίσκονται βυθισμένοι μέσα στον πυθμένα της είναι ο δεσμός που τα ενώνει με τους γονείς -βολβούς. Η κρυστάλλινη πόρτα της αίθουσας του σχολείου του από την οποία μπαίνει ο Γκρέκο, συμβολίζει την είσοδό του στον μαγικό κόσμο της γνώσης και της σοφίας. Υπάρχουν κι άλλοι συμβολισμοί τους οποίους δεν θα αναφέρω.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι το όνομα του ήρωά μου, «Γκρέκο», το δανείστηκα από τον Έλληνα ζωγράφο, αρχιτέκτονα και γλύπτη, τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο, τον οποίο θεωρώ ως τον κορυφαίο ζωγράφο όλων των εποχών. Τα χρώματα του ήρωά μου τα πήρα από τα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Για μένα, ο Γκρέκο είναι ο Έλληνας, ο οποίος παρά τις αντίξοες συνθήκες, καταφέρνει το ακατόρθωτο, στηριζόμενος στις πατροπαράδοτες αξίες της ζωής, στην πραότητα και στη μακροθυμία και κυρίως στην Αγάπη η οποία ανοίγει τα μάτια της ψυχής και μιλά στις καρδιές των ανθρώπων.

Η Μαρία Ανδρειανού γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο «ΑΝΑΤΟΛΙΑ». Εργάστηκε επί σειρά ετών ως ιδιαιτέρα γραμματέας σε ιδιωτικό ιατρείο. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η Μαρία Ανδρειανού ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων από το 2014. Η ίδια αναφέρει σε μια συνέντευξή της:

«Τα παραμύθια ήρθαν ως θείο δώρο στη ζωή μου ένα αυγουστιάτικο πρωινό του 2014. Για μένα είναι η αρχή της καινούργιας μου ζωής. Είναι η παρακαταθήκη που θα αφήσω στα παιδιά μου και στα εγγόνια μου. Το όνειρό μου είναι τα παιδιά όλου του κόσμου να αγαπήσουν τα παραμύθια μου, να γνωρίσουν μέσα από αυτά τις αξίες της ζωής και να με θυμούνται σαν τη γιαγιά Μαρία που τα αγαπά από τα βάθη της ψυχής της».

Γκρέκο

Αγοράστε το βιβλίο μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος πώλησης του ηλεκτρονικού καταστήματος fylatos.com, προσθέτοντας το στο καλάθι ή με τηλεφωνική παραγγελία στο 2310-821622 ή μέσω βιβλιοπωλείων.