Θάνατος ενός τραπεζίτη

10154142_526780184099405_4863270034847224752_nΌταν έφυγε η διαχείριση της τύχης των πολιτών από τα χέρια των πολιτικών και πήγε στα χέρια των τραπεζιτών, όταν η παγκοσμιοποίηση κατέπνιξε κάθε εθνική ταυτότητα, οι λαοί αναπόφευκτα βίωσαν τις συνέπειες. Ακόμη περισσότερο τις βίωσε η πατρίδα μας.Το βιβλίο «Θάνατος ενός Τραπεζίτη», του Fabian Scheidler μεταφρασμένο από την Αλεξάνδρα Τσιώμου  είναι επίκαιρο, συμβολικό και ακόμη πιο ενδιαφέρον αφού ο συγγραφέας του είναι Γερμανός. Οι Έλληνες διανοούμενοι που έμειναν χωρίς αντανακλαστικά, μπορούν να κατανοήσουν τον συμβολισμό αυτού του κειμένου και τη σημασία για τη χώρα μας;

Πρόσφατα το θεατρικό αυτό κείμενο έγινε μια επιτυχημένη θεατρική παράσταση στη Γερμανία. Αν και η επιλογή του σκηνικού είδους της όπερας για το ανέβασμα του «Τραπεζίτη» δίχασε τους κριτικούς, το θεατρόφιλο κοινό επιφύλαξε θριαμβευτική υποδοχή σ’ αυτή τη σύγχρονη «Όπερα της Κρίσης»!!

Για την επίσημη ιστοσελίδα κλικ εδώ

Από την Ιονία ως την Ελλάδα
ένα πικρό οδοιπορικό…

Φτώχεια, ανεργία, ανατροπή,
φόβος, ερήμωση, σιωπή,
φαντάσματα στοιχειώνουνε
τους ρημαγμένους τόπους….
Πίκρα, αγανάκτηση, οργή,
θλίψη, απόγνωση, ενοχή,
σπαράγματα πληγώνουνε
τους δύσμοιρους ανθρώπους

O τραπεζίτης Dennis Lundt, φανερά προβληματισμένος, σε ένα στιγμιότυπο από την παράσταση στο Gerhart-Hauptmann-Theater στην πόλη Görlitz στα σύνορα Γερμανίας-Πολωνίας.

Αναρωτιέστε μήπως σε ποιες θυσίες υποβάλλεται ο λαός της Ιονίας;
Μα, φυσικά, σε απολύσεις, υποαπασχόληση, ανεργία, μείωση μισθών, συντάξεων και εισοδήματος, περικοπές δαπανών, ανέχεια, φτώχεια, στερήσεις, κατάρρευση ασφαλιστικού συστήματος, αποδιοργάνωση συστήματος υγείας και περίθαλψης, υποβάθμιση παρεχόμενης εκπαίδευσης και ποιότητας ζωής, προσβολή ανθρώπινης αξιοπρέπειας, γενικευμένη ανασφάλεια, ρευστότητα, ολική ανατροπή καταστάσεων και δεδομένων, απώλεια κεκτημένων δικαιωμάτων, απογοήτευση, θλίψη, δυστυχία, ψυχικές διαταραχές και αυτοκτονίες….

Κι η Ιονία μας; Υποβάλλει κι αυτή τους πολίτες της σε θυσίες; ‘Η, ακόμα χειρότερα, προσπαθώντας να εξευμενίσει άλλους θεούς, προσφέρει στο βωμό τους θυσία τους κατοίκους της; Μια υπαινικτική απάντηση μας δίνει ο Χορός των Ιονίων:
«Σαν αλλοτινοί θεοί, απαιτούν
οι κύριοι των γυάλινων πύργων
τα θύματά τους,
μα δε χορταίνουνε ποτέ.
Τρέφονται απ’ τη σάρκα μας.
Χώρα τη χώρα καταβροχθίζουν
ολάκερη τη γη,
μα πάντα μένουν πεινασμένοι.»
Αχόρταγοι θεοί, ανελέητοι θύτες και εξιλαστήρια θύματα σ’ έναν άνισο αγώνα….