ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΕΦΑΛΟΣ 2019

Οι λογοτεχνικοί διαγωνισμοί υπήρξαν πάντοτε ένα ενδιαφέρον φαινόμενο της πολιτισμικής πραγματικότητας κάθε τόπου και κάθε εποχής, καθώς αποτελούν ως έναν βαθμό δείκτη της λογοτεχνικής παραγωγής και φυσιογνωμίας της εγχώριας γραμματολογίας σε μία καθορισμένη χρονική στιγμή.

Οι λογοτεχνικοί διαγωνισμοί (Λ.Δ.) δίνουν συχνά τον παλμό, τις υπόγειες και φανερές συνδέσεις της σύγχρονης παραγωγής με τη λογοτεχνική παράδοση, όπως και τις ρήξεις ή αντιφάσεις, όχι μόνο της λογοτεχνικής γραφής στην ιστορία του πολιτισμού μας, αλλά και του τρόπου αποτίμησής της. Έτσι, οι Λ.Δ., τουλάχιστον όσοι διαθέτουν εθνική εμβέλεια, αποτελούν μια σφυγμομέτρηση της λογοτεχνικής γραφής και της τάσης ή στάσης των νεότερων δημιουργών, γιατί αυτό ακριβώς το στοιχείο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, απέναντι στην παράδοση, στην επικρατούσα αισθητική και την κοινωνική δομή, που τους βασικούς πυρήνες της, σε κάποιο βαθμό, η αισθητική αυτή απηχεί και υπηρετεί.

(απόσπασμα από το άρθρο του Τάσου Μιχαηλίδη με τίτλο: “Το φαινόμενο των λογοτεχνικών διαγωνισμών και μια πρώτη αποτίμηση της σημασίας τους”

στο ηλεκτρονικό περιοδικό “ο αναγνώστης”

LOGOTEXNIKA BRABEIA - KEFALOS

Ο Διαγωνισμός  τoυ Λογοτεχνικού Περιοδικού της Κεφαλονιάς ΚΕΦΑΛΟΣ ήταν η αφορμή που δόθηκε για επαφή, να ενθαρρυνθούν και να αναδείξουν  το έργο τους είτε ήδη καταξιωμένοι λογοτέχνες, είτε ανερχόμενοι λογοτέχνες.

Η συμμετοχή του κάθε συγγραφέα  είναι μια πραγματική εμπειρία έκθεσης, επικοινωνίας, δημοσίευσης. Φυσικά δεν μειώνεται καθόλου η αξία αυτών που δεν πέτυχαν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Οι Εκδόσεις Φυλάτος συγχαίρουν όλους τους συγγραφείς τους που συμμετείχαν με έργα τους στον συγκεκριμένο διαγωνισμό το 2019. Και αυτούς που βραβεύτηκαν και αυτούς που δεν διακρίθηκαν, γιατί η συμμετοχή ήταν  η αρχή μιας προσπάθειας για να πλησιάσουν τον ουσιαστικό Λόγο  και να δημιουργήσουν νέους κόσμους που θα επισκεφθούν στο μέλλον οι αναγνώστες τους.

Γιώργος Ρόγγας

Κατηγορία «Φανταστικό Διήγημα» Νέων

Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ 

Κατηγορία «Διήγημα με ελεύθερο θέμα» Νέων

Τίτλος έργου: Σκάψε Σαμ, σκάψε

Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ 

Κατηγορία ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ Νέων

Τίτλος έργου: Στο χωριό της τέχνης

Γεννήθηκε 4/11/1991 στην Αμάρυνθο Ευβοίας και εκεί πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Κατόπιν σπούδασε πληροφορική και ΜΜΕ. Πλέον ζει μόνιμα στην Αθήνα.
Λατρεύει τα βιβλία,το θέατρο,τον κινηματογράφο,τα ταξίδια,τις συναυλίες,τον καφέ και πάνω απ’όλα λατρεύει να ονειροπολεί.

Έργα του:

Οι ανεμόμυλοι σταμάτησαν να γυρίζουν

προς έκδοση: Οι σημειώσεις ενός αυτόχειρα από Εκδόσεις Φυλάτος

Γιώργος Πήχας

Κατηγορία «Αστυνομικού Διηγήματος» Ενηλίκων

Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ  Τίτλος έργου: ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Ο συγγραφέας , γεννήθηκε , σχεδόν όπως όλοι και μεγάλωσε , όπως οι περισσότεροι, (σε παλάτια με υπηρέτες και τέτοια). Για την ιστορία , γεννήθηκε στα Γιάννενα και το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του το πέρασε στη Θεσσαλονίκη. Μεγαλώνοντας , δημιούργησε πέντε , έξη ασήμαντα πράγματα, ανάξια λόγου και είπε και μερικές … ‘παπαριές’ που θα τις θυμούνται αρκετοί άνθρωποι. Δηλαδή , δύο τρεις φίλοι και δυό τρεις συγγενείς. Θα πεθάνει κάποια στιγμή στο μέλλον , όπως όλοι.

Από μικρός ήθελε πάντα να γράψει και όταν τελικά ήρθε η ώρα , αφού το ταλέντο του τον …ταρακουνούσε από μέσα του , στην προσπάθειά του να απελευθερωθεί , για να γράψει εννοείται και όχι για να πάει κάπου αλλού , αποφάσισε ν’ αφήσει το έργο του παρακαταθήκη στον πλανήτη ετούτο.

Σε περίπτωση που εποικισθεί ο πλανήτης Άρης και το εισιτήριο για να πάει κανείς εκεί είναι φθηνό , ο συγγραφέας προτίθεται να μετακομίσει εκεί για το υπόλοιπο της ζωής του και να απαλλάξει τον πλανήτη αυτόν από την παρουσία του. Αν του αρέσει βέβαια. Δεν δεσμεύεται να μείνει για πάντα εκεί αν δεν του αρέσει .

Έργα του:

Per diletto-Για πλάκα…

προς έκδοση: Οφθαλμός αντί Οδόντος από εκδόσεις Φυλάτος

Βασιλεία Τσάκλη

Ειδικό «Βραβείο Νέου Λογοτέχνη ”Κωνσταντίνος Καβάφης”»

για το έργο  και την ενεργή παρουσία στα γράμματα, στη διανόηση και στη σύγχρονη πνευματική δραστηριότητα

Η Βασιλεία Τσάκλη γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου του 1989 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Καλαμαριά.

Σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σήμερα συνεχίζει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο τμήμα Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη και εργάζεται σε ιδιωτική εταιρεία ως γραμματέας.

Με την ποίηση και τη λογοτεχνία άρχισε να ασχολείται από τα χρόνια του Λυκείου γράφοντας στίχους για τραγούδια. Επίσης, έχει πάρει μέρος σε κάποιους σχολικούς ποιητικούς διαγωνισμούς και έχει δώσει ποιήματα για την εφημερίδα του σχολείου. Η ποιητική συλλογή «Λουλουδένιο τραύμα» είναι η πρώτη της συλλογή κάνοντας έτσι νέα βήματα στον κόσμο της λογοτεχνίας.

Έργο της:

“Λουλουδένιο τραύμα”

Έλενα Λιάτου

Βραβείο Ανδρέας Λασκαράτος

Απονέμεται το «Βραβείο Ανδρέας Λασκαράτος» για το έργο και την ενεργή παρουσία στα γράμματα, στη διανόηση και στη σύγχρονη πνευματική δραστηριότητα, στους εξής Κεφαλονίτες Λογοτέχνες -είτε με ρίζες από την Κεφαλονιά

Η Έλενα Λιάτου είναι εκπαιδευτικός, συγγραφέας, εικονογράφος. Έχουν εκδοθεί παιδικά έργα της και ποιητικές συλλογές, ύστερα από βραβεύσεις. Είναι μέλος του κύκλου ελληνικού παιδικού βιβλίου, της Γ.Λ.Σ, της Π.Ε.Λ, του Κυπριακού Συνδέσμου παιδικού βιβλίου και του Δικτύου «Διαβάζω για τους άλλους.» Έχει παρακολουθήσει «Σεμινάριο Ηχογράφησης» και ηχογραφεί παραμύθια και βιβλία για παιδιά με προβλήματα όρασης. Πήρε μέρος σε έρευνες του κοινωνιολόγου Δ. Ζερβού, οι οποίες έχουν εκδοθεί και χρησιμοποιούνται σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Συμμετέχει σε παρουσιάσεις σε Δημοτικές βιβλιοθήκες, φεστιβάλ, τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές εκπομπές συμβάλλοντας στην προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας. Είναι υπεύθυνη σχολικής βιβλιοθήκης. Παρακολούθησε στη «Σχολή Πατάκη» «Τμήμα Δημιουργικής Γραφής», στο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» «Μαθήματα Λόγου για παιδιά και εφήβους» και πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων και το «εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής Βόλου» με καθηγητή τον Δ. Λεϊμονή, το 2016-2017 και 2017-2018. Επίσης έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών Συνεδρίων. Πρόσφατα συμμετείχε με υποτροφία στο 36ο Παγκόσμιο Συνέδριο τής IΒΒΥ, Αθήνα 2018. Είναι μέλος κριτικής Επιτροπής Λογοτεχνικών διαγωνισμών του Λογοτεχνικού περιοδικού «Κέφαλος». Γράφει παιδικό θέατρο, οργανώνοντας παραστάσεις ύστερα από σπουδές στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο στο «Σχολικό Θέατρο». Αρθρογραφεί σε παιδαγωγικά-λογοτεχνικά περιοδικά. Συγκεκριμένα αρθρογραφεί στο περιοδικό «Παράθυρο στην εκπαίδευση», εκδόσεις Ωρίων και στο περιοδικό «Πνοές λόγου και τέχνης», στο «lamvosart» και «Επίλλυον». Συνεργάζεται με εκδόσεις Σμυρνιωτάκη, Εντύποις, Ωρίωνας, Δυάς, Οσελότος, Φυλάτος, Νοσταλγία, Ρουμελιώτη, Διάνυσμα, Πνοές Λόγου και τον κύκλο ελληνικού παιδικού βιβλίου, που κυκλοφόρησε το συλλογικό έργο «Το γέλιο κάνει καλό στο σχολείο» για φιλανθρωπικό σκοπό. Στον συγκεκριμένο τόμο συνεργάστηκε με αξιόλογα ονόματα, όπως Α. Βαρελλά, Ε. Τριβιζάς, Β. Ηλιόπουλος, Χ. Μπουλώτης, Λ. Πέτροβιτς κ.α. Έχουν εκδοθεί 30 βιβλία της, ατομικά και συλλογικά. Είναι υπό έκδοση 3 ακόμη. Πολλά από αυτά βρέθηκαν υποψήφια για τα βραβεία Public στην κατηγορία Παιδική Λογοτεχνία.

Ταξιδεύοντας στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών ξαναγίνεται παιδί και με της φαντασίας τα φτερά υπόσχεται στους μικρούς φίλους ταξίδια μακρινά! Ταξίδια ονειρεμένα!!

Από τις Εκδόσεις Φυλάτος κυκλοφορεί το έργο της:

Η Λίνα η Χρυσοψαρίνα διώχνει τη μόλυνση

Ναταλία Βολοντίνα-Σαρκαβάζη

«Τιμητικό Βραβείο ”Μουσών”»

Τιμητική διάκριση για το λογοτεχνικό έργο και την ενεργή παρουσία στα γράμματα, στη διανόηση και στη σύγχρονη πνευματική δραστηριότητα

Η Ναταλία Βολοντίνα-Σαρκαβάζη γεννήθηκε στη Σιβηρία, σπούδασε στη Μόσχα, και ζει στην Ελλάδα.
Αποφοίτησε από το Μουσικό τμήμα του Πανεπιστήμιου της Μόσχας και ταυτόχρονα παρακολούθησε Ανώτατα Λογοτεχνικά σεμινάρια της Ενώσεως Λογοτεχνών Ρωσίας, στο Τμήμα Δημοσιογραφίας – για Συγγραφείς– Ευθυμογράφους. Από τότε ξεκίνησε συνεργασία με διάφορες εφημερίδες.

Έχει τιμηθεί με διάφορα λογοτεχνικά βραβεία στην Ρωσία και Ελλάδα: Α’ Βραβείο ( Γραν Πρι) Διεθνούς Διαγωνισμού συγγραφέων-ευθυμογράφων «Ποντμοσκόβιε – 91» /π. Μόσχα/, Βραβείο για το καλύτερο δημοσιογραφικό έργο της χρονιάς της εφημερίδας «Αθηναϊκή κούριερ» /Αθήνα, 1999/, Β΄ βραβείο διαγωνισμού για το καλύτερο διήγημα για παιδιά «Η Χρυσή πέννα της Ρωσίας», Μόσχα 2009, Β’ βραβείο του Διεθνούς διαγωνισμού λογοτεχνίας ζωοφιλικού περιεχομένου, Λαμία, 2013 και Τιμητικό βραβείο για την προσφορά στον πολιτισμό, Θεσσαλονίκη, 2014. Την ίδια χρονιά έγινε μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων λογοτεχνών και καλλιτεχνών.

Το πρώτο βιβλίο, « Ο νόμος της πεταλούδας», βγήκε στην Αγία Πετρούπολη το 2011.

Το έργο της

Ο νόμος της πεταλούδας

Ειδικό «Βραβείο Ποίησης ”Ελικών”»

για το ποιητικό  έργο και την ενεργή τους παρουσία στα γράμματα, στη διανόηση και στη σύγχρονη πνευματική δραστηριότητα

Νατάσσα Θάνου (Δόνα Αμαρυλλίς)

Μέλος Κριτικής Επιτροπής

H Δόνα Αμαρυλλίς ( Συμεωνίδου Θ. Νατάσσα), γεννήθηκε στην Εύβοια, μια κρύα μέρα του Γενάρη, με το πρώτο ξύπνημα του ήλιου του ηλιάτορα και το τιτίβισμα των πουλιών. Από τότε ο ήλιος όταν βγαίνει φωτίζει την καρδιά της και την πλημμυρίζει με ενέργεια και δημιουργία. Όταν ο ήλιος χάνεται, η καρδιά της μαυρίζει και τότε έρχονται τα αστέρια, που φωτίζουν, την ψυχή και την καρδιά. Η συγγραφή και η ποίηση, πηγάζει από μέσα της σαν μια αστείρευτη πηγή….

Από τις Εκδόσεις Φυλάτος κυκλοφορεί η παιδική της ιστορία

Όνειρα χαράς και λύπης