Νέα κυκλοφορία Θα πάξεις μαζί μου; της σειράς ΩΟ

βιβλίο για την σχέση των αδερφιών

Κυκλοφόρησε το 3ο βιβλίο της σειράς ΩΟ

“Θα παίξεις μαζί μου;” της Σοφί Άντερσεν από τις Εκδόσεις Φυλάτος.

Γιατί παίζουμε;
Γιατί θέλουν τα μικρά μας να παίζουμε μαζί τους;
Παίζουμε μαζί τους;
Πώς μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι;
Τι σημαίνει να είμαστε δίκαιοι, συνεπείς, πολυπράγμονες, θετικοί, αυθόρμητοι, φωτεινοί,
ζεστοί, μοναδικοί;

1ο βιβλίο Σειράς ΩΟ Μαζί με τον Όσκαρ
2ο βιβλίο της Σειράς ΩΟ Μεγαλώνω

Τα βιβλία της σειράς ΩΟ έχουν στόχο την καλλιέργεια και την εξέλιξη της συναισθηματικής νοημοσύνης σε μικρούς και μεγάλους. Βασίζονται στις παρακάτω κατευθύνσεις:

– empowerment model

Εμψυχώνουμε και ενδυναμώνουμε το παιδί, δίνοντας το προβάδισμα στα θετικά.

-coping skills

Ανακαλύπτουμε και χρησιμοποιούμε τις ικανότητες που έχουμε. Αποκτούμε σιγά σιγά αυτοπεποίθηση επειδή μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε “δύσκολε ” καταστάσεις και λύνουμε προβλήματα, έχοντας έτσι τον έλεγχο και την ευθύνη της ζωής μας

– attachment parenting

Τα τελευταία χρόνια μιλούν οι άνθρωποι για “ποιοτικό χρόνο” με τα παιδιά, καταλήγοντας να περνούν πολύ λίγο χρόνο μαζί τους. Για να γνωρίσεις κάποιον όμως χρειάζεται χρόνος, χρόνος ποσοτικός. Γιατί, ναι, το παιδί σου το γνωρίζεις, το μαθαίνεις ημέρα με την ημέρα, γιατί αλλάζει διαρκώς. Και το γνωρίζεις μέσω της παρατήρησης περισσότερο, παρά μέσω των στάνταρ ερωτήσεων.

Αυτό κάνουν κι αυτά. Μας παρατηρούν μέρα νύχτα, μας σκανάρουν από την κορυφή μέχρι τα νύχια, ελέγχουν τα όριά μας και τσεκάρουν τις αντιδράσεις μας. Έτσι μας μαθαίνουν. Σταθείτε μισό λεπτό και αναλογιστείτε, πόσο γνωρίζετε τους γονείς σας και πόσο το παιδί σας. Γιατί συνέβη αυτό. Γιατί τους γονείς μας τους κοιτούσαμε ως παιδιά, ενώ τα παιδιά μας ως γονείς. Αν αλλάξουμε, αν δούμε με τα μάτια του παιδιού η ζωή μας θα γίνει πιο διασκεδαστική.

– the ecological theory of child development

Ζούμε συνεχώς με τις αλλαγές. Μικρές και μεγάλες. Αυτές οι αλλαγές μας τρομάζουν, εμάς τους ενήλικες, πόσο μάλλον τα παιδιά. Χρειάζονται βοήθεια για να μεταβούν από το ένα στάδιο στο άλλο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει βοήθεια για να πάμε από το σαλόνι που παίζουμε στην κουζίνα για να φάμε. Έχουν ανάγκη από προετοιμασία. Συζητούμε για το τι θα επακολουθήσει, βγαίνουμε από την μια κατάσταση και γλιστράμε απαλά στην άλλη. Η ζωή μας γίνεται πιο εύκολη.

– the circle of security

Το παιδί διανύει έναν κύκλο κάθε φορά που εξερευνά. Χρειάζεται τη σιγουριά που του προσφέρει η παρουσία του ενήλικα που είναι παρών, για να κάνει το βήμα να φύγει, να δει, να παίξει (ανάλογα με την ηλικία) και να επιστρέψει.

Σκοπός μας είναι να αντικαταστήσουμε τη χρήσης μιας πολυειπωμένης πρότασης “ζητά την προσοχή σου” που ίσως με τα χρόνια έχει πάρει αρνητική χροιά σε πολλές χώρες του κόσμου με την πρόταση “έχει ανάγκη και επιδιώκει την επαφή μαζί σου”. Το παιδί έχει ανάγκη επαφής με τον γονέα/κηδεμόνα/παιδαγωγό. Προσπαθεί διαρκώς να δημιουργήσει σχέση (connection/contact)

-creating confidentiality

Η έννοια της εμπιστευτικότητας σημαίνει εξασφάλιση του απορρήτου προς όφελος των συναλλασσόμενων. Στην περίπτωσή μας αφορά  στις συναλλαγές του παιδιού με τους γονείς του και αντίστροφα. Στις συναλλαγές του παιδιού με τους φίλους του και τους δασκάλους του.

Η εμπιστευτικότητα εξασφαλίζει την προθυμία του παιδιού να αποκαλυφθεί και είναι η βάση για την θεμελίωση και τη συνέχιση της εμπιστοσύνης. Η εμπιστευτικότητα  θα πρέπει να τονιστεί ως ιδιαίτερα σημαντική για την ανατροφή των παιδιών, διότι χωρίς την εγγύηση της εμπιστευτικότητας, ένα παιδί δε θα αποκαλύψει ποτέ, αυθόρμητα, κάτι κατά τη δική του αντίληψη, σοβαρό.

Sofi Antersen biblia Seiras OO

Με λένε Σοφί και γεννήθηκα στην Αθήνα πριν πολλά χρόνια… Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να γίνω δασκάλα… ‘Εβαζα τα αρκουδάκια μου στη σειρά , το ένα δίπλα στο άλλο και γινόμουν μεγάλη… Αυτό έγινα και στη συνέχεια, όταν τελειώνοντας το σχολείο που αργά η γρήγορα θα αρχίσετε κι εσείς, σπούδασα γερμανική φιλολογία, έγινα δηλαδή δασκάλα γερμανικών. Παράλληλα μάθαινα γερμανικά σε πολλά παιδάκια και μερικούς μεγάλους σαν κι εμένα. Λίγο αργότερα όμως έτυχε να ταξιδέψω σε μία μακρινή χώρα του Βορρά, τη Νορβηγία. Εκεί συνέχισα να μαθαίνω περισσότερα για τα παιδιά για να τα καταλαβαίνω καλύτερα. Έτσι έκανα σπουδές στην Ψυχολογία και την Ειδική Αγωγή και κατάλαβα κάτι πολύ σπουδαίο.. ότι εγώ δεν έβαζα τα αρκουδάκια μου στη σειρά για να γίνω μόνο δασκάλα, όχι, ήθελα να τους λέω ιστορίες… και δουλεύοντας σε σχολεία για μικρούς και μεγάλους και αποκτώντας τα δικά μου παιδάκια, τα δικά μου μικρά τρολ, είδα ότι πολλές φορές μιλάμε στους μεγάλους σαν να ήταν μικρά παιδιά και στα μικρά παιδιά σαν να ήταν μεγάλοι. Έτσι μου ήρθε μια ιδέα! Να φτιάξω ένα βιβλίο που να μιλά ταυτόχρονα και τη γλώσσα των μεγάλων και τη γλώσσα των μικρών! Γιατί αυτό νομίζω θέλουμε όλοι, έναν κόσμο που να μας χωρά όλους, έναν κόσμο που να μεγαλώνουμε και να μικραίνουμε ΜΑΖΙ…