ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Η έρευνα δράση ως στρατηγική ποιοτικής έρευνας – Μοντέλα επαγγελματικής ανάπτυξης εκπαιδευτικών

I ereyna drasi os stratigiki poiotikis ereynas montela epaggelmatikis anaptyxis ekpaideytikon - entypo biblio

Έχουν γίνει κατά καιρούς πολλές προσπάθειες να οριστεί η ποιοτική έρευνα στις κοινωνικές επιστήμες και να προσδιοριστεί το κατά πόσο μπορεί ή θα έπρεπε να διαφοροποιείται από την ποσοτική έρευνα. Ωστόσο, δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς τα ερωτήματα που εγείρονται, γεγονός που δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η ποιοτική έρευνα δεν αντιπροσωπεύει μία ενιαία ομάδα τεχνικών ή φιλοσοφιών που εφαρμόζονται κατά γράμμα και ακολουθούνται χωρίς παρεκκλίσεις. Η έρευνα δράση μια από τις βασικές στρατηγικές της ποιοτικής έρευνας αποτελεί μια παρέμβαση μικρής κλίμακας στη λειτουργία του πραγματικού κόσμου και μια εκ των έσω ερμηνεία των επιδράσεων της παρέμβασης αυτής. Η έρευνα δράση ενδιαφέρεται για τη διάγνωση ενός προβλήματος σε ένα ειδικό πλαίσιο και προσπαθεί να το λύσει. Στο παρόν εγχειρίδιο παρουσιάζεται το θεωρητικό πλαίσιο της έρευνας δράσης, καθώς και μοντέλα επαγγελματικής ανάπτυξης εκπαιδευτικών που βασίζονται σε αυτή τη στρατηγική.

Αγοράστε το βιβλίο μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος πώλησης του ηλεκτρονικού καταστήματος fylatos.com, προσθέτοντάς το στο καλάθι ή με τηλεφωνική παραγγελία στο 2310-821622 ή μέσω βιβλιοπωλείων.

Η Αθηνά Βαρσαμίδου σπούδασε στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ και από το 2002 εργάζεται στη β/θμια εκπαίδευση. Απέκτησε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών: Διοίκηση και Αξιολόγηση εκπαιδευτικών μονάδων από το Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (Παν/μιο Αιγαίου) το 2006 και Σπουδές στην Εκπαίδευση από το Ελληνικό Ανοικτό Παν/μιο το 2010. Η διδακτορική διατριβή της αφορά στην αξιολόγηση βάσει φακέλου (portfolio) μαθητή και εκπαιδευτικού και υποστηρίχτηκε το 2012 στο Π.Τ.Δ.Ε. Κρήτης. Το 2015 η Γαλλική Κυβέρνηση της απένειμε το μετάλλιο του Ακαδημαϊκού Φοίνικα. Ανήκει στην ομάδα αξιολογητών σχολικών εγχειριδίων και εμπειρογνωμόνων  του Ι.Ε.Π.

Έχει λάβει μέρος σε επιμορφωτικά σεμινάρια ως επιμορφώτρια εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλαμβάνοντας τη διδασκαλία θεμάτων σχετικών με τα αντικείμενα της αξιολόγησης, της διοίκησης και της επαγγελματικής ανάπτυξης. Έχει πάρει μέρος, ως εισηγήτρια, σε πλήθος επιστημονικών συνεδρίων (στην Ελλάδα και  στο εξωτερικό) και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της ΑΣΠΑΙΤΕ με αντικείμενο την Εκπαιδευτική Αξιολόγηση και τη Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας, καθώς και μέλος ΣΕΠ στο ΕΑΠ.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της εστιάζονται σε θέματα αξιολόγησης μαθητή, εκπαιδευτικού, εκπαιδευτικού έργου και επαγγελματικής ανάπτυξης εκπαιδευτικών.