Οι Νότες Λογοτεχνίας παρουσιάζουν τις Εκδόσεις Φυλάτος

“Νότες Λογοτεχνίας”. Ιστολόγιο με άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου. Ρεπορτάζ, αφιερώματα, παρουσιάσεις βιβλίων και μουσικών έργων, συνεντεύξεις, που μας “ταξιδεύουν” στον χώρο του βιβλίου.

Οι “Νότες Λογοτεχνίας” παρουσιάζουν τις Εκδόσεις Φυλάτος και βιβλία τους για την εκπαίδευση και τη συγγραφή.

Είναι πράγματι τυχεροί όσοι είχαν καλούς δασκάλους, αφοσιωμένους στον σπουδαίο ρόλο τους, καθώς, ως γνωστόν, το σχολείο (μετά την οικογένεια), αποτελεί θεμελιώδη φορέα αγωγής. Η συγγραφέας, Άννα Παππά, μητέρα και δασκάλα η ίδια, προέβη στην κατάθεση ενός χρήσιμου εγχειριδίου προς νέους δασκάλους, με απώτερο σκοπό την εμβάθυνση στα στοιχεία εκείνα που δρουν καθοδηγητικά. Το αίτημα είναι συγκεκριμένο: Η μετατροπή του δασκάλου της διεκπεραίωσης και της επιφάνειας, σε αληθινό παιδαγωγό, με ουσιαστική και καθοριστική παρέμβαση εντός και εκτός της σχολικής αίθουσας.

Κάνε κλικ εδώ

Κανένα εγχειρίδιο, κανένας οδηγός και κανένα μάθημα δημιουργικής γραφής -έχουν γραφτεί και έχουν γίνει πολλά τέτοια, είναι η αλήθεια- δε θα σε κάνει συγγραφέα. Θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις ορισμένες παραμέτρους, θα σου δώσουν τις πρώτες βασικές κατευθύνσεις, αλλά μέχρι εκεί. Η συνέχεια είναι εξ ολοκλήρου δικιά σου, μέσα σου. Και μας βρίσκει σύμφωνους το σχόλιο του εκδότη Κωνσταντίνου Φυλάτου, στον πρόλογο αυτού του βιβλίου. “Τα λεγόμενα του Αμερικανού συγγραφέα William Faulkner δεν θα μπορούσαν να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα: Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και συνταγές για να γίνει κανείς συγγραφέας. Αυτό που χρειάζεται είναι 99% ταλέντο, 99% πειθαρχία και 99% δουλειά”. Ο Δημήτρης Δραγούνης στη δεύτερη συγγραφική του απόπειρα, καταπιάνεται με το πώς μπορεί να γίνει κανείς συγγραφέας.

Κάνε κλικ εδώ

“Πολλές φορές ξεκίνησα να καταγράψω αυτό που ήταν και είναι για μένα, το Δημοτικό Σχολείο του Φουρφουρά ή όπως έγινε πια γνωστό «Το Σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων». Κάθε φορά έσβηνα ό,τι έγραφα και επέστρεφα στο παρόν, ήρεμος κατά μία έννοια γιατί καταλάβαινα ότι δεν είναι ακόμα η ώρα να ξεκινήσω και άρα να κλείσω κάτι τόσο όμορφο.”
Άγγελος Πατσιάς

Κάνε κλικ εδώ