Ο Γυριστρούλης και οι Ό,τι Νάνοι στη χώρα των Σωστοφάγων – Δραστηριότητες

gyristroulis-1

Αγαπητά μας παιδιά,

Η νέα πραγματικότητα μας αναγκάζει,  να περάσουμε σημαντικό διάστημα του φετινού καλοκαιριού στο σπίτι μας ή κοντά στη θάλασσα αλλά σε απόσταση. Αυτός ο αυτοπεριορισμός είναι μια ευκαιρία να περάσουμε πολύτιμο και ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μας, να κάνουμε πράγματα που είχαμε αφήσει επειδή το καθημερινό διάβασμα, οι εξωσχολικές δραστηριότητες δεν μας άφηναν να κάνουμε, να μιλήσουμε και να παίξουμε όλοι μαζί μικροί και μεγάλοι, να διαβάσουμε και να ζωγραφίσουμε, να ζήσουμε όλοι μαζί! Να θέσουμε νέους στόχους για εμάς και την οικογένεια μας για την επόμενη ημέρα! Γιατί προφανώς θα υπάρξει, και θα έχει τα χαρακτηριστικά που εμείς, συνολικά ως οικογένεια, θα της δώσουμε.

Στην προσπάθεια αυτή  Ο Γυριστρούλης σας βοηθάει να εκτιμήσετε την αξία της σωστής διατροφής, ώστε ο οργανισμός σας να είναι δυνατός και να μπορείτε να τον θωρακίσετε σε ιούς.

Ο Γυριστρούλης όλο τρέχει και όλο γυρνά και στη χώρα των Ό,τι Νάνων φτάνει, όπου συναντά τον κυβερνήτη κ. Σαντιγούλη. Απελπισμένος ο κ. Σαντιγούλης γιατί οι κάτοικοι της χώρας του δεν τρώνε σωστά και αρρωσταίνουν, χάνοντας όλες τους τις δυνάμεις, ζητά τη βοήθεια του Γυριστρούλη. Ο Γυριστρούλης, που όλο τριγυρνά και που όλα τα ξέρει, τους μιλά για τη χώρα των Σωστοφάγων. Άραγε θα βρουν τη χώρα των Σωστοφάγων; Θα μπορέσουν οι ΄Ο,τι Νάνοι να μάθουν τι πρέπει να τρώνε; Θα μπορέσουν να γίνουν, ξανά, γεροί και δυνατοί; Ας ξεκινήσει η περιπέτεια…

Οι Ό,τι Νάνοι επισκέπτονται τη χώρα των Σωστοφάγων και μαθαίνουν για την ισορροπημένη διατροφή. Με τρόπο άμεσο και δημιουργικό αλλάζουν τις κακές διατροφικές τους συνήθειες με άλλες καλές και υγιεινές.

Οι ήρωες του παραμυθιού μπορούν να γίνουν κούκλες με τη βοήθεια μίας ξύλινης κουτάλας που η μαμά πάντα έχει στην κουζίνα της.

Για τους γονείς:

Οι κούκλες του κουκλοθέατρου,  μετατρέπονται σε ζωντανά μέσα, αναπτύσσουν πολύ εύκολα κώδικες επικοινωνίας με τα παιδιά. Μπορούν και συζητούν και παίζουν μαζί τους, τους διηγούνται παραμύθια, αλλά και καθημερινά βιώματά τους. Τα παιδιά ταυτίζονται μαζί τους, μιλούν ελεύθερα εκφράζοντας τα συναισθήματά τους και τις σκέψεις τους, επεξεργάζονται το γλωσσικό τους κώδικα και ταυτόχρονα ψυχαγωγούνται. Είναι τόσο μεγάλη η μαγεία της κούκλας, που ακόμη και να μην υπάρχει κουκλοθέατρο, τα παιδιά δεν βλέπουν αυτόν που κινεί τις κούκλες, αλλά μόνο της κούκλες. Κάποιες στιγμές όταν τα παιδιά γίνονται κουκλοπαίκτες, μιλούν «μέσα» από τις κούκλες, εκφράζουν τα συναισθήματά τους, περνούν από το πραγματικό στο φανταστικό, απελευθερώνονται.

Υλικά:

Ξύλινη κουτάλα
Κλωστή σε διάφορα χρώματα
Ψαλίδι
Κορδέλες
Λευκή κόλλα
Μάτια για παιχνίδια και κατασκευές, αν δεν έχετε απλά χρησιμοποιήστε μαρκαδόρους
2 μικρά ροζ pom-poms
Ύφασμα ή χαρτί γκοφρέ
Κουμπιά για τα ρούχα ή κουμπιά που θα φτιάξουμε από καπάκια αναψυκτικών

Δημιουργία μάσκας με τους ήρωες

Η επιτυχία της κατασκευής μιας μάσκας βρίσκεται στην απλότητα. Όσο πιο απλή είναι η μάσκα, τόσο πιο εντυπωσιακή και πιο αποτελεσματική είναι. Οι μάσκες μπορούν να γίνουν από:

  • Χάρτινα πιάτα
  • Χαρτοσακούλες του μανάβη
  • Σκληρό χαρτόνι

Για τους γονείς:

Καθώς «κρυβόμαστε» πίσω από τη μάσκα, μπορούμε να παίξουμε το «αν ήμουν…». Το «μαγικό αν» είναι ένα δυνατό ερέθισμα για εσωτερική και εξωτερική δράση, καθώς μάς μεταφέρει σε φανταστικές συνθήκες. Στο τέλος, μπορούμε να γράψουμε όλοι μαζί μια ιστορία με τους ήρωες, να τη δραματοποιήσουμε και να την παίξουμε μεταξύ μας!

Υλικά και οδηγίες:

χαρτοσακούλα (αυτή που ο μανάβης μας βάζει μέσα τα φρούτα) – μαρκαδόρους ή κηρομπογιές – χαρτί γκοφρέ σε διάφορα χρώματα ή ότι άλλο υλικό έχετε για τη διακόσμησή της – κόλλα
Βάλτε τη χαρτοσακούλα στο πρόσωπο και σημειώστε μ’ ένα μολύβι τα μάτια και τη μύτη, κόβεται το γκοφρέ χαρτί σε λωρίδες και τα κολλάτε στο κεφάλι για να κάνετε τα μαλλιά, με τους μαρκαδόρους κάνετε τα χείλη και τα μάγουλα.

Κατασκευάζουμε τον ΥΓΙΕΙΝΟΥΛΗ!

Το μόνο που χρειάζονται είναι χάρτινα και πλαστικά πιάτα, χαρτόνια, χρωματιστά μολύβια, χαρτόνια και … φαντασία!!!!

Ο Γυριστρούλης ανοίγει… το ψυγείο των Ό,τι Νάνων και…

Ο Γυριστρούλης επισκέφθηκε τα σπίτια των Ό,τι Νάνων. Ζήτησε να φάνε μαζί πρωινό και άνοιξε το ψυγείο. Τι λέτε να βρήκε στο ψυγείο των Ό,τι Νάνων;

(Δίνουμε στα παιδιά το σχέδιο- ψυγείο και ζητούμε να ζωγραφίσουν τα τρόφιμα που έχουν τα ψυγεία των Ό,τι Νάνων, που είναι ό,τι νάναι!)

Ω!!! Μα ο Γυριστρούλης κάτι βγάζει από το σάκο του! Τα έφερε μαζί του από τη χώρα των Σωστοφάγων! Μα αυτά που βγάζει είναι φαγητά που οι Ό,τι Νάνοι δεν ξέρουν ή ακόμη δεν έχουν ποτέ φανταστεί!

Μήλα, μαρούλι, παντζάρια, σταφύλια…..

Τι λέτε, χωράνε όλα αυτά στο ψυγείο!

Αν όχι, μπορούμε να «βγάλουμε» μερικά από τα φαγητά που είχε το ψυγείο και να «βάλουμε» αυτά που έφερε ο Γυριστρούλης;

Ποια θα βγάλουμε; Γιατί; Τι περισσότερο έχουν τα φαγητά που είχε ο σάκος του Γυριστρούλη;

Ο Γυριστρούλης μας φέρνει ντομάτες και λεμόνια- παιχνίδι για τη διαφορετικότητα

Οι καρτέλες θα μας βοηθήσουν στο παιχνίδι μας!

“Στο σακίδιο του ο κύριος Γυριστρούλης έχει έναν θησαυρό! Ντομάτες!Άλλες μικρές, άλλες μεγάλες! Άλλες στρόγγυλες και άλλες μακρουλές! Μα όλες κόκκινες και γυαλιστερές!
Προσθέτουν πάντα γεύση και νοστιμιά στη χώρα των Σωστοφάγων. Φίλες πάντα με τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη  Α. Στο μάγουλό τουςδεν ξεχνούν και  βάζουν το λυκοπένιο, για να είναι κατακόκκινες!

Οι ντομάτες παιδιά ήταν όλες μαζί, μια ομάδα. Γελούσαν, έπαιζαν και χαίρονταν που ζούσαν στη χώρα των Σωστοφάγων.
Ας ζωγραφίσουμε τα προσωπάκια τους, ας τις δώσουμε και όνομα και ας γράψουμε και πώς αισθάνονται!

Ω! πολύ ωραία! Να η Αννίτα, η στρουμπουλή, αλλά πάντα γελαστή. Να και η Μαριλού που είναι πάντα αισιόδοξη!……

Ξάφνου όμως μέσα από τον σάκο του κυρίου Γυριστρούλη ξεπηδά ένα λεμόνι!
Τι ζητά ένα κίτρινο λεμόνι μέσα στις κόκκινες ντομάτες; Μα είναι τόσο διαφορετικό; άλλο σχήμα, άλλη “επιδερμίδα”, άλλο χρώμα!
Να φύγει! λένε όλες οι ντομάτες με μια φωνή.
Το περικυκλώνουν και το επεξεργάζονται. Δεν το θέλουν, του γυρνούν την πλάτη τους!
Τι νιώθει αλήθεια το λεμόνι; Τι σκέφτεται;
Τι μπορεί να τους πει για να το δεχθούν στην παρέα τους; Μπορείτε να το βοηθήσετε;”

“Αν κάποιος δεν βαδίζει με το ίδιο βήμα με τους συντρόφους του ίσως να είναι επειδή ακούει ένα άλλο τυμπανιστή. Άστον να βηματίζει με τη μουσική που ο ίδιος ακούει ανεξάρτητα από το μέτρο της και πόσο απομακρυσμένη είναι.”  (H.D. THEOREAU. 1817/1862)

Το παραμύθι «Ο Γυριστρούλης και οι Ό,τι Νάνοι στη χώρα των Σωστοφάγων» της Μαρίας Πολίτου, σε εικονογράφηση της Τάνιας Καρακώττας  των Εκδόσεων Φυλάτος βραβεύτηκε στα Gourmand World Cookbook Awards 2015.

O διεθνής διαγωνισμός «Gourmand World Cookbooks Awards» είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε το 1995, στη διεθνή έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης από τον Edouard Cointreau. Η επιτροπή κάθε χρόνο αξιολογεί νέες εκδόσεις μαγειρικής από όλο τον κόσμο και βραβεύει τις καλύτερες, σε μια λαμπρή τελετή όπου συμμετέχουν συγγραφείς, εκδότες, σεφ και οινοχόοι αλλά και όσοι ασχολούνται με τη γεύση! Τα Gourmand World Cookbook Awards θεωρούνται τα βραβεία Όσκαρ του κόσμου του φαγητού και του κρασιού.

Ο διεθνής διαγωνισμός και τα βραβεία Gourmand World Cookbook Awards φέρνουν κοντά τις περισσότερες χώρες, γλώσσες και …κουζίνες του πλανήτη. Έχει οργανωθεί στα πρότυπα των… Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν υπάρχει χρηματικό έπαθλο για τα βραβεία, αλλά μόνο μετάλλια και τιμητικές περγαμηνές. Στόχος εξάλλου των διοργανωτών είναι να προβάλλουν τις αξίες της ειρήνης και της συμφιλίωσης και να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς όλων των χωρών, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλες ή μικρές είναι.

gourmand awards

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο έντυπο ή ηλεκτρονικό κάνοντας κλικ