Ο σχολικός Διευθυντής απόσπασμα από το βιβλίο Ο αληθινός Δάσκαλος

Ο σχολικός Διευθυντής είναι ο εμψυχωτής των δασκάλων, ο συντονιστής, ο μαέστρος. Προΐσταται με­ταξύ ίσων. Δεν έχει ευνοούμενους, διότι επιδιώκει να είναι η κεντρομόλος δύναμη του σχολείου και όχι η φυ­γόκεντρος. Είναι και αυτός δάσκαλος.

Είναι κρίμα να πιστεύεται ότι τα καθήκοντα του Διευθυντή της σχολικής μονάδας περιορίζονται στη διαχείριση της υπηρεσιακής αλληλογραφίας και των διαφόρων εγγράφων. Να νομίζεται ότι είναι εκεί για να σφραγίζει και να υπογράφει χαρτιά.

Είναι πλάνη να νομίζεται ότι ο Διευθυντής δεν έχει παιδαγωγική αποστολή. Και είναι θλιβερό να πι­στεύει κάτι τέτοιο και ό ίδιος. Διότι, στην πραγματικό­τητα, ο εργοδότης του δεν είναι αυτός που τον αμείβει οικονομικά. Εργοδότες του είναι οι μαθητές του, τα αθώα παιδιά. Για αυτά υπάρχει στη σχολική μονάδα. Για αυτά μοχθεί, ονειροπολεί και ονειρεύεται. Από αυτά αμείβεται, με το πολυτιμότερο νόμισμα, το αληθές χρυσίον, που είναι η ευγνωμοσύνη των παιδιών του και η υστεροφημία του.

Ο διευθυντής ασκεί χρηστή διαχείριση των δια­θέσιμων πόρων. Όχι των οικονομικών, αυτό είναι αυ­τονόητο. Ασκεί χρηστή διαχείριση των έμψυχων πόρων, που είναι οι υπόλοιποι δάσκαλοι και η προέκταση των δασκάλων, που είναι οι μαθητές. Οι τελευταίοι είναι η έμμονη ιδέα του διευθυντή.

Ο Διευθυντής είναι δάσκαλος με πολύχρονη δι­δακτική εμπειρία, επιτυχημένη και αναγνωρισμένη. Αν δεν είναι τέτοιος είναι, απλά, ένας φυτεμένος εγκάθε­τος γεμάτος συμπλέγματα και αδυναμίες. Και τότε είναι επιζήμιος. Δεν έχει να προσφέρει, εκτός από την αυτο­γελιοποίηση, τίποτε και σε κανέναν. Δεν μπορεί  να καταθέτει, την κάθε στιγμή, ταυ­τότητα δικαίου, αγαθή ψυχή, παιδεία και σεβασμό στον επιστήμονα και άνθρωπο δάσκαλο. Περνάει όλη του τη συμπεριφορά από το προσωπικό-πολιτικό-κομματικό σουρωτήρι. Τον ενδιαφέρουν οι ευεργέτες του και όχι το σχολείο. Στο σχολείο μοιράζει εύνοιες προς τους ομοϊδεάτες του.

Δύστυχο σχολείο…

Ο άξιος Διευθυντής, είναι εξ ορισμού ένας δημοκρατικός ηγέτης. Η έννοια της ηγεσίας έχει μεγάλη σημασία για την αποτελεσματι­κή διεύθυνση μιας σχολικής μονάδας.

Ως δημοκρατικός ηγέτης δε διατάζει. Ούτε θυ­ροκολλάει. Ούτε παρακαλάει.

Ως δημοκρατικός ηγέτης πείθει και με την πειθώ κατευθύνει.

Δημιουργεί οράματα και θέτει στόχους.

Μεταμορφώνει τη συνηθισμένη ζωή του σχολεί­ου σε ζωή με δημιουργική πνοή. Εν οραματίζεται και χτίζει το προφίλ του σχολείου του που θέλει να ξεχωρί­ζει από μακριά.

Ο Διευθυντής του σχολείου εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Κατευθύ­νει χωρίς να θέτει περιορισμούς. Στηρίζει και ενθαρρύ­νει τις πρωτοβουλίες των δασκάλων του. Τις εμπνευ­σμένες ιδέες τις κάνει φανοστάτες για να τις βλέπουν και οι άλλοι. Συγχαίρει και ευχαριστεί το δάσκαλο. Του χτυπάει την πλάτη φιλικά, συναδελφικά, στοργικά. Και ξέρει καλά ότι ο δάσκαλός του το καλοδέχεται.

Η διαχείριση ανθρώπων δεν περιορίζεται σε διευθέτηση των καθημερινών προβλημάτων ρουτίνας. Διαχείριση ανθρώπων είναι η άριστη αξιοποίηση των προσωπικοτήτων τους με συνεπαγόμενο όφελος την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της ποι­ότητας. Είναι η δημιουργία του τελικού αποτελέσμα­τος, που είναι η καλλιέργεια των παιδικών ψυχών, ο γνωστικός τους εξοπλισμός και ο διαποτισμός τους με πανανθρώπινες αξίες. Είναι η ωρίμανσή τους σε έναν γλυκό και μοναδικό καρπό. Τον καρπό της ψυχικής και πνευματικής καλλιέργειας.

Με τη συμπεριφορά και τον χαρακτήρα του, ο χαρισματικός Διευθυντής δημιουργεί το υπόστρωμα, το γόνιμο έδαφος, όπου θα αναπτυχθεί ένας αντίστοιχα παραγωγικός και αποδοτικός σύλλογος διδασκόντων. Οι δάσκαλοι επιζητούν τη ζεστή ανθρώπινη σχέση. Ο Διευθυντής δίνει ένα ευρύτερο νόημα στην καθημερινή τους ζωή. Επιζητά την απόλυτη ψυχική επικοινωνία με­ταξύ τους. Διαισθάνεται, από ένστικτο, ότι η επικοινω­νία αυτή θα μεταφερθεί και στη σχολική τάξη, όπου θα γίνει αγωγός και γέφυρα επικοινωνίας με τους μαθητές.

Η δημιουργία του οράματος της σχολικής μονά­δας έχει ήδη θεμελιωθεί. Και είναι το αποτέλεσμα της αμφίδρομης σχέσης μεταξύ όλων: διευθυντή, δασκά­λων, μαθητών.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Παππά Άννας «Ο αληθινός Δάσκαλος» που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Φυλάτος το 2014.

Έγραψαν για το βιβλίο: βιβλιοπαρουσίαση kidsgo.com.cy,  «Πέρασμα πάνω από τη φθορά» Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΔΡΟΓΙΔΗΣ