Το διάβασμα είναι τέχνη!

γράφει ο Νίκος Τσούλιας

Είναι εκπληκτικό το εξής στοιχείο. Ενώ το διάβασμα είναι η πιο σημαντική λειτουργία του ανθρώπου, το θεωρούμε ότι είναι μια απλή διαδικασία με ένα βιβλίο «προ οφθαλμών», αλλά και ενώ είναι τέχνη και επιστήμη, δεν  διδάσκεται! 

book-reading-1500659_1920Το διάβασμα απαιτεί ψυχανέμισμα και ονειροπόληση. Είναι μια θυσία. Προσφέρεις τον εαυτό σου σε μια ενδοσκόπηση, όπου το διάβασμα είναι η αφορμή και το όχημα για να βυθιστείς στον πιο εσωτερικό πυρήνα της ύπαρξής σου. Ταυτόχρονα μετασχηματίζεσαι σε μορφή γήινη και ουράνια. Θα βρεθείς στο μεταίχμιο της απλής ύπαρξής σου και της ιερότητας της ζωής σου, θα μετεωριστείς ανάμεσα στο Δία και στον Προμηθέα. Θα δημιουργήσεις δικούς σου κόσμους, όπου τα όνειρά σου την ίδια στιγμή που θα σε απογειώνουν στο πιο όμορφο φως την ίδια στιγμή θα σε καταβαραθρώνουν στα πιο μαύρα σκοτάδια. Και εσύ πρέπει να παλέψεις και να δημιουργήσεις…

      Το διάβασμα είναι μια οδύσσεια. Αν δεν την νιώθεις κάθε φορά, τότε ή εσύ δεν έχεις κατακτήσει την κουλτούρα του διαβάσματος και έχεις πολλή δουλειά ακόμα ή το βιβλίο που κάλεσες να σε ταξιδέψει είναι τύποις βιβλίο και δεν μπορεί να σε πάει πουθενά ή, και το πιο πιθανό, να ισχύουν και τα δύο. Το διάβασμα είναι μια από τις πιο όμορφες σκηνές που μπορεί να σου προσφέρει η ζωή. Είναι μια ιερή λειτουργία περί της θεώρησης του Κόσμου, μια μοναδικά ξεχωριστή τελετουργία γεύσης του εαυτού σου!

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ