ΒιβλιοΠαρουσίαση Δέον ή Ου της Ευθαλίας Ασημακίδου

Όμορφες στιγμές  από την παρουσίαση του δίτομου βιβλίου της Ευθαλίας Ασημακίδου με τίτλο:
“Δέον ή Ου”, που πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018 στις  6.30 μ.μ.
στο Cafe Θέα/tro.

Για το βιβλίο  μίλησαν:
η κ. Αγγελική Κοντογιαννάτου, Δικηγόρος και ο Εκδότης.
Θα διαβάσει αποσπάσματα
η κ. Μαρία Παναγιωτίδου, Εκπαιδευτικός- Τομεάρχης.

Η συγγραφέας μίλησε για τη συγγραφή των βιβλίων της ως αποτέλεσμα της πολύχρονης έρευνας – μελέτης  και στη συνέχεια υπέγραψε και έδωσε μια ζεστή αγκαλιά και ένα φιλί στους παρευρισκόμενους.

Αγοράστε τα βιβλία μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος πώλησης του ηλεκτρονικού καταστήματος fylatos.com, προσθέτοντας τα στο καλάθι ή με τηλεφωνική παραγγελία στο 2310-821622 ή μέσω βιβλιοπωλείων.

Για άμεση αγορά κάνε κλικ εδώ

ISBN 978-618-5318-52-9 & 978-618-5318-53-6
ΣΕΛΙΔΕΣ 1ος τόμος 636 & 2ος τόμος 486 (συνολικά 1122 σελίδες)
ΕΚΔΟΣΗ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ Ευθαλία Ασημακίδου
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΤΥΠΟΥ Δίτομο πολυτελές έργο, τυπωμένο σε σαμουά χαρτί με ματ πλαστικοποιημένο εξώφυλλο.

Πείτε μας πώς αποφασίσατε να γράψετε το βιβλίο σας;

Από το 2007 και μετά, θέλοντας να μάθω περισσότερα από όσα είχα ακούσει, από τις νοσταλγικές διηγήσεις των προσφύγων δεύτερης γενιάς για τις χαμένες πατρίδες, ξεκίνησα να ψάχνω στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) και του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας (ΙΑΜ). Όσο βυθιζόμουν στις καταγραφές τόσο περισσότερο ήθελα να γνωρίσω κι άλλες πτυχές της ζωής τους, πέρα από τις πληροφορίες τις αποτυπωμένες σε συνεδριάσεις της Δημογεροντίας, με επακόλουθο να συνεχίσω την έρευνα στα αρχεία του  Θρακικού Κέντρου Μελετών, όπου διασώζεται ολάκερη η λαογραφία και όχι μόνο. Καίριες πληροφορίες συνέλεξα και από τους ιστορικούς μελετητές για τους καιρούς εκείνους. Το υλικό που μάζεψα για τον κόσμο του χτες, ήταν αρκετά μεγάλο και ζητούσε διέξοδο. Τι καλύτερος τρόπος από το να αποτυπωθεί σ’ ένα βιβλίο με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια. Επέλεξα επίσης τα στοιχεία της έρευνας να τα εκφράσω υπό μορφή μυθοπλασίας έτσι που να είναι βατά και κατανοητά από μεγαλύτερη μερίδα του αναγνωστικού κοινού.

Μέσα από το βιβλίο σας θέλετε να στείλετε κάποια μηνύματα;

– Πολλά. Αρχίζοντας από τη δομή και τη λειτουργία μικρών Πατρίδων μέσα στην Οθωμανική αυτοκρατορία καθώς και με τους μηχανισμούς που ανέπτυξαν ώστε να ακμάζουν και να ανθούν στηριζόμενες στη αλληλεγγύη, στην σκληρή δουλειά, στην παιδεία που ρίχνει το βάρος της στην γλώσσα, στην ιστορική μνήμη. Συνεχίζοντας με τους τρόπους και τους μηχανισμούς αντίστασης απέναντι στις απαγορεύσεις και τις κατά καιρούς μηχανορραφίες των εκάστοτε σουλτάνων. Τελειώνοντας με την «ψυχή βαθιά» που επέδειξε το ρωμαίικο απέναντι στους διωγμούς, στις απελάσεις, στην καταστροφή της Σμύρνης, στην ανταλλαγή των πληθυσμών. Και εντέλει, επειδή η ζωή κύκλος είναι και γυρίζει, ας έχουμε κατά νου τη φράση του Κίρκεγκορ: «Η ζωή βιώνεται κοιτάζοντας προς τα εμπρός, αλλά την κατανοούμε κοιτάζοντας προς τα πίσω».

Απόσπασμα από τη συνέντευξη της συγγραφέως στο ηλεκτρονικό περιοδικό  “Books ‘n’ more”