Γνωριμία με τον συγγραφέα Αστέριο Φυλάτο

 

Τι σας ώθησε στη συγγραφή και πώς επιλέξατε αυτό το θέμα;

Προφανώς εννοείτε τη συγγραφή του λογοτεχνικού κειμένου γιατί επιστημονικές δημοσιεύσεις έχω πολλές.  Λοιπόν, η φιλαναγνωσία ήταν η αιτία. Η συγγραφή ήταν η άλλη πλευρά της φιλαναγνωσίας. Διαβάζοντας σημαντικά βιβλία, βιβλία μεγάλων συγγραφέων, ταυτίστηκα με τα όνειρά τους και όταν ξύπνησα από αυτά άρχισα να γράφω ασταμάτητα. Το αποτέλεσμα είναι «Το τέλος του μύθου».

 

Γιατί γράφετε σε πρώτο πρόσωπο;

Γράφοντας σε πρώτο πρόσωπο δίνω τον λόγο στον πρωταγωνιστή να αφηγηθεί ο ίδιος την ιστορία του και μιλήσει κατ’ ευθείαν στον αναγνώστη. Επιτυγχάνεται έτσι μεγαλύτερη οικειότητα. Πέραν τούτου, όταν η αφήγηση είναι προσωπική, ο συγγραφέας κάνει προσεκτική τοποθέτηση των λέξεων, εννοώ ότι επιλέγει πιο σχολαστικά τις λέξεις του, για να μην εκτεθεί.

 

Τι ποσοστό του βιβλίου βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και σε τι ποσοστό είναι      μυθοπλασία;

Οι χώρες στις οποίες εξελίσσεται ο μύθος είναι πραγματικές, τις γνωρίζω γιατί έζησα εκεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι καθαρή μυθοπλασία. Βέβαια και οι μύθοι έχουν κάποια αρχή, κάποια βάση γιατί και η ζωή η ίδια είναι ένας μύθος, άλλοτε καλός και άλλοτε πλούσιος σε παγίδες και σε αυταπάτες. Αυτό κάνει τη ζωή ωραία και ταυτόχρονα τόσο διαφορετική. Είναι ένα εκκρεμές σε αέναη κίνηση. Συνεχώς όλα γύρω μας μεταβάλλονται αλλά εμείς δεν σταματάμε. Αυτό είναι ο βαθύς πυρήνας του βιβλίου μου, που είναι μυθοπλαστικός.

 

Ποια στοιχεία νομίζετε ότι είναι απαραίτητα για την επιτυχία ενός βιβλίου;

Είναι εκείνα στα  οποία ο πρωταγωνιστής παλεύει με τις αρνητικότητες και βγαίνει νικητής. Και αυτό το πετυχαίνει όταν έχει ισχυρή προσωπικότητα και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του. Δεν είναι οι περιγραφές των τοπίων αυτές που μένουν ως ανάμνηση στον αναγνώστη. Είναι οι χαρακτήρες που κινούνται μέσα στα τοπία. Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι αυτοί που καθορίζουν όλα, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο συμβάν.

 

Ποια από τα βιβλία που διαβάσατε σας έχουν επηρεάσει; Έχετε κάποιο πρότυπο;

Όλα με έχουν επηρεάσει, άλλα θετικά και άλλα αρνητικά. Τα τελευταία τα ξέχασα μόλις έκλεισα το βιβλίο. Από τα άλλα έμεινε το «πνεύμα» και ως πνεύμα έχει την αέναη επιρροή του. Το πνεύμα όμως δεν περιγράφεται. Το πνεύμα βιώνεται και εκδηλώνεται μέσα από τις ενέργειές μας. Μία εκδήλωση είναι και η συγγραφή.

 

Είναι η δεύτερη έκδοση του βιβλίου σας. Σε ποια κατηγορία αναγνωστών πιστεύτε ότι έχετε μεγαλύτερη απήχηση;

Δεν γνωρίζω, ούτε θα μάθω ποτέ. Υποθετικά μπορώ να πω ότι ο αναγνώστης μου είναι άνθρωπος ήρεμος, μορφωμένος, ακούει μουσική, ακούει περισσότερο και μιλάει λιγότερο και στο σπίτι του έχει μεγάλη βιβλιοθήκη.

 

Τι σημαντικό έχετε αποκομίσει από τη συγγραφή του βιβλίου σας;

Το βιβλίο μού χάρισε το ωραίο ταξίδι της συγγραφής. Χωρίς αυτό θα ήμουν στάσιμος, αταξίδευτος, έξω από τη σφαίρα της φαντασίας, με μια ψυχή γεμάτη πεταλούδες που μάταια θα έψαχναν για μία έξοδο διαφυγής…

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο “Το τέλος του Μύθου”

 

«Το τέλος του μύθου» προϊόν καθαρής μυθοπλασίας, χωρίς πρόθεση θρησκευτική ή αντιθρησκευτική, ήρεμα ταξιδεύει τον αναγνώστη σε χώρες, σε χώρους και σε συναισθήματα.

Η Τάξη των Μεγάλων Πραγμάτων.

Πρωταγωνιστές που υπερβαίνουν τον χώρο και τον χρόνο.

Η άγνωστη καθημερινότητα των δισεκατομμυριούχων, αυτών που επηρεάζουν τις ανθρώπινες ζωές, γίνεται η τεράστια σκηνή όπου διαδραματίζεται ο μύθος του βιβλίου. Και είναι ένας μύθος γεμάτος με εικόνες και γεμάτος με εκπλήξεις, καθώς οι πρωταγωνιστές πίσω από τον καθημερινό τους χαρακτήρα, κρύβουν αυτό που πραγματικά είναι: Ακόμα πιο μεγάλοι, ακόμα πιο σπουδαίοι και πιστά στρατευμένοι στην αποστολή τους.

Ποια είναι αυτή; Θα την υποψιαστείτε νωρίς και θα τη γνωρίσετε καλύτερα στο τέλος. Όμως μέχρι να φτάσετε εκεί θα διασχίσετε μία μαγική διαδρομή και θα γνωρίσετε μοναδικούς και ενδιαφέροντες πρωταγωνιστές, που δεν είναι της διπλανής πόρτας αλλά ενός άλλου κόσμου, γνωστού από την ιστορία, που κάποτε έφυγε και τώρα επιστρέφει.

ISBN: 978-618-5163-44-0
Σελίδες: 592
Εσωτερικό: Πολυτελής έκδοση τυπωμένη σε σαμουά χαρτί.

Αγοράστε το με δωρεάν μεταφορικά στην Ελλάδα & 62 χώρες του εξωτερικού μέσα από το www.fylatos.com, ή με ένα τηλέφωνο  στο 2310821622

 

Λίγα λόγια για τον Συγγραφέα 

 

Ο Αστέριος Φυλάτος  είναι ιατρός της Βιομηχανικής Ιατρικής, έχει μακρόχρονη επαγγελματική θητεία ως καταξιωμένο επιστημονικό στέλεχος μεγάλων πολυεθνικών ομίλων του εξωτερικού,  όπου άρχισε και περάτωσε την ιατρική του σταδιοδρομία.

Ως ιατρός Εργασίας είχε, κατά συνέπεια, την προνομιακή θέση να ταξιδεύει αλλά και να γνωρίζει, εκ των έσω, γιγάντιες επιχειρήσεις, και εξίσου σπουδαίους ανθρώπους.

Συγγραφέας πολυταξιδεμένος, μελετητής της επιστήμης του, μελετητής της ιστορίας της ιατρικής – με πρώτο βραβείο σε παγκόσμιο συνέδριο της Ιστορίας της Ιατρικής – λάτρης της εκλεπτυσμένης λογοτεχνίας, επιχείρησε τη συγγραφή του πρώτου λογοτεχνικού του βιβλίου «Το τέλος του Μύθου».

Η «Ισόβια Υγεία» με το ψευδώνυμο Αστέριος Μάλαμας και η «Η Βυζαντινή Ιατρική» είναι έργα του ιδίου.