Δημιουργική αφήγηση παραμυθιών

Η αφήγηση ενός παραμυθιού αποτελεί την πιο συχνή δραστηριότητα και ευκαιρία για επαφή ενός παιδιού με τους ενήλικες. Για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε με ποιον τρόπο μπορεί η ανάγνωση μιας παιδικής ιστορίας να συμβάλλει στην καλλιέργεια της φαντασίας και στην συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού.

10 οδηγίες για μια πιο δημιουργική ανάγνωση του παραμυθιού:

1) Διαβάζουμε το παραμύθι χρωματίζοντας την φωνή μας ανάλογα με τα γεγονότα της ιστορίας.

2) Αφήνουμε το σώμα μας να συμμετέχει σαν εκφραστικό μέσο στην αφήγηση πχ. με κινήσεις των χεριών δείχνουμε τι έκανε ο πρωταγωνιστής/η πρωταγωνίστρια.

3) Εμπλουτίζουμε τη διήγηση του παραμυθιού με τις εκφράσεις του προσώπου μας.

4) Έχουμε ένα χαρτί και μαρκαδόρους δίπλα μας για να ζωγραφίζουμε αυτά που νιώθει ο πρωταγωνιστής/η πρωταγωνίστρια σχεδιάζοντας πρόσωπα πχ. και ζητάμε από το παιδί να αναγνωρίσει τα συναισθήματα που δείχνουν οι εκφράσεις του προσώπου.

5) Στο τέλος του παραμυθιού είναι πολύ δημιουργικό να ζητήσουμε από το παιδί να ζωγραφίσει αυτά που διαβάσαμε με όποιο τρόπο μπορεί και θέλει και με όποια υλικά και χρώματα έχει διάθεση.

6) Ας αφήσουμε το παιδί προφορικά να δώσει ένα άλλο τέλος στην ιστορία.

7) Μπορεί να ζωγραφίσει το εναλλακτικό τέλος.

8) Μπορεί με αφορμή το παραμύθι να σχεδιάσει ένα δικό του παραμύθι ή ένα μεγαλύτερο παιδί να γράψει ένα δικό του παραμύθι.

9) Μια ωραία ιδέα είναι να το μετατρέψει σε κόμικ.

10) Αφήστε το ελεύθερο να διαλέξει ρούχα για να «παίξει» το παραμύθι. Η δραματοποίηση του παραμυθιού και η ταύτιση με τον ήρωα/την ηρωίδα, αναπτύσσει εξαιρετικά την ενσυναίσθηση των παιδιών δηλαδή την ικανότητα να «μπαίνουν» στην θέση του άλλου.

Το παραμύθι είναι ένα μαγικό μέσο και σκοπός είναι να γοητεύσει το παιδί. Καλό είναι να αποφεύγουμε την απόλυτα λογική εξήγηση των νοημάτων του παραμυθιού και να αφήνουμε το παιδί να «λύνει» και να «εξηγεί» το παραμύθι, μέσα από την αφήγηση και την ακρόαση.

Πηγή: http://mikroimegaloi.gr