Zero waste, Print on Demand και eBooks, Παγκόμια ημέρα Περιβάλλοντος 5 Ιουνίου

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ας δούμε μια επιχειρηματική πρακτική που αλλάζει τον χώρο των εκδόσεων: Η εκτύπωση κατ’ απαίτηση ή κατά παραγγελία (POD) και η άνοδος των πωλήσεων eBooks. Οι Εκδόσεις Φυλάτος, προωθούν αυτές τις μεθόδους ως πιο πράσινες εναλλακτικές στην παραδοσιακή έκδοση βιβλίου.

Μείωση και Εξοικονόμηση Πόρων

Το POD είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη μείωση της κατανάλωσης πόρων, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των απορριμμάτων από απούλητα βιβλία. Είναι μια κατάσταση win-win γιατί οι συγγραφείς επωφελούνται από την ευελιξία της εκτύπωσης βιβλίων με βάση τη ζήτηση, μειώνοντας τον κίνδυνο υπερπαραγωγής. Παράγουμε ακριβώς όσα βιβλία χρειάζονται τόσο για την κάλυψη της λιανικής αγοράς όσο και για την κάλυψη των βιβλιοπωλείων. Έτσι ενώ τα βιβλία σε παραδοσιακές εκδόσεις τυπώνονται σε μεγάλες ποσότητες, κάτι που συχνά οδηγεί σε πλεόνασμα που καταλήγει σε χωματερές/ανακύκλωση χαρτοπολτού, εάν δεν πουληθεί, το POD επιτρέπει την εκτύπωση βιβλίων μόνο όταν υπάρχει ζήτηση, μειώνοντας τη σπατάλη και κάνοντας τη διαδικασία έκδοσης πιο αποτελεσματική και περιβαλλοντικά βιώσιμη.

Προσαρμογή αλλά χωρίς συμβιβασμούς!

Το POD επιτρέπει στους συγγραφείς να κάνουν μικρές αλλαγές στα βιβλία τους, όπως αλλαγή περιεχομένου, μεγέθους ή εξωφύλλου, χωρίς να απαιτείται η σπατάλη στην οποία θα οδηγούσε μια διόρθωση ενός μεγάλου τιράζ. Αυτή η προσαρμοστικότητα μειώνει τη κατανάλωση πόρων και εξοικονομεί την ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων βιβλίων με ποικίλες παραλλαγές ή διορθώσεις. Είναι ένα δυναμικό μοντέλο που βοηθά τόσο τις δημιουργικές διαδικασίες των συγγραφέων όσο και το περιβάλλον.

Ebooks: Ένα βήμα πιο κοντά στη βιωσιμότητα

Εκτός από το POD, η άνοδος των πωλήσεων ηλεκτρονικών βιβλίων (ebooks) μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στις περιβαλλοντικά βιώσιμες λύσεις. Η ψηφιακή ανάγνωση εξαλείφει την ανάγκη για φυσικά βιβλία, μειώνοντας την κατανάλωση χαρτιού και άλλους πόρους που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τους. Στις Εκδόσεις Φυλάτος είμαστε πρωτοπόροι στα ebooks, προσφέρουμε σχεδόν το σύνολο του καταλόγου μας ως ηλεκτρονικά βιβλία (διαδραστικά PDF) με ενσωματωμένο DRM, επιτρέποντάς σας να διαβάζετε τα βιβλία μας σε όλες τις συσκευές σας. Αυτή η μορφή είναι επίσης ιδανική για άτομα που δυσκολεύονται να διαβάσουν έντυπα, επειδή υποστηρίζει τη λειτουργία μετατροπής κειμένου σε ομιλία (read aloud για άτομα με εντυποαναπηρία). Επειδή τα ebooks είναι ψηφιακά προϊόντα, μπορούν να αποθηκευτούν και να μεταφερθούν χωρίς τους φυσικούς περιορισμούς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν τα παραδοσιακά βιβλία. Ως αποτέλεσμα, τα ebooks είναι μια πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση σε σχέση με τα έντυπα βιβλία.

Ως αναγνώστες, μπορούμε όλοι να κάνουμε τη διαφορά!

Ως αναγνώστες, μπορείτε τώρα να βοηθήσετε στην προστασία του περιβάλλοντος αγοράζοντας βιβλία που εκδίδονται με τεχνολογία POD και επιλέγοντας ebook όποτε είναι δυνατόν. Η υιοθέτηση αυτών των τύπων βιβλίων σάς επιτρέπει να διαβάζετε, ενώ μειώνετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα και συμβάλλετε στην προστασία του πλανήτη μας.

Συνοψίζοντας, ο εκδοτικός κλάδος εξελίσσεται και υιοθετεί βιώσιμες πρακτικές όπως το POD και τα ebooks. Αυτές οι μέθοδοι όχι μόνο μειώνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά παρέχουν επίσης στους συγγραφείς και τους αναγνώστες μεγαλύτερη ευελιξία και ευκολία. Στις Εκδόσεις Φυλάτος σας καλούμε να γιορτάσουμε αυτά τα επιτεύγματα σήμερα στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε βιώσιμες πρακτικές σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.