Μεταξύ Μύθου και Πραγματικότητας: Το Ταξίδι της Δημιουργίας της Τριλογίας «Το Βουνό των Κενταύρων»

Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι που ωθούν την ψυχή ενός ανθρώπου να αγκαλιάσει την τέχνη της λογοτεχνίας, να σκαλίσει τις σκέψεις του σε λέξεις και να τις χαράξει στο χαρτί. Κάποιοι αντλούν έμπνευση από την εκπαιδευτική τους φύση, επιθυμώντας να διαχέουν τις γνώσεις τους μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου. Άλλοι, ποιητές της καρδιάς, επιδιώκουν να αποτυπώσουν τις αναταράξεις της ψυχής τους στην αθωότητα του λευκού χαρτιού. Υπάρχουν εκείνοι που, μαγεμένοι από τη φιλολογία, θέλησαν να ακολουθήσουν τα βήματα των λατρεμένων τους συγγραφέων. Και μετά, υπάρχω εγώ, ένας απλός άνθρωπος που βρέθηκε στον κόσμο της συγγραφής, καθοδηγούμενος από έναν ξαφνικό έρωτα με τη δημιουργία.
Από τα πρώτα μου παιδικά βήματα στον κόσμο της φαντασίας, ο νους μου ήταν πάντα γεμάτος με φανταστικές ιστορίες, μυθικούς χαρακτήρες και απίστευτους κόσμους. Το όνειρο μιας ολοκληρωμένης ιστορίας γεννιόταν στην παιδική μου φαντασία, καθώς επιχειρούσα να δώσω νόημα σε αυτές τις αόρατες εικόνες που ζούσαν μέσα μου. Η πρώτη μου επαφή με την συγγραφή ήρθε στα μαθητικά μου χρόνια, όταν έγραψα την πρώτη μου ιστορία στο χαρτί, εμπνευσμένη από την εργατική μου ζωή, καθώς από νωρίς ήθελα να είμαι ανεξάρτητος και αυτόνομος.
Η ιστορία μου, “Η Τρελή Οικογένεια”, μια ολιγοσέλιδη περιπέτεια, έφερε μια ανατροπή στην καθημερινότητα: τα παιδιά ντυμένα στα καλά τους, πηγαίνοντας στη δουλειά, ενώ οι γονείς παρακολουθούσαν τα μαθήματα στο σχολείο. Η αντιστροφή των ρόλων ήταν μια παιχνιδιάρικη αντιμετώπιση της πραγματικότητας που ζούσα εκείνη την περίοδο. Εκείνο το δημιούργημα ήταν η πρώτη μου επαφή με τον κόσμο των λέξεων, ένας κόσμος που άργησα να εξερευνήσω περαιτέρω.
Στα εφηβικά μου χρόνια, η λογοτεχνία φαινόταν σαν ένα απόμακρο αστέρι. Το σχολείο, αντί να με φέρει κοντά στον κόσμο των βιβλίων, με απομάκρυνε, μετατρέποντας την ανάγνωση σε μια υποχρέωση στα πλαίσια των μαθημάτων. Αλλά, όπως συμβαίνει συχνά στη ζωή, η μοίρα με οδήγησε πίσω στη μαγεία των λέξεων μέσα από την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία. Η αγάπη μου για τους αρχαίους μύθους ξύπνησε μια ακόρεστη πείνα για γνώση, μια ανάγκη να μάθω, να ανακαλύψω και να εξερευνήσω.
Χρόνια αργότερα, η μεγάλη μου αγάπη για την αρχαία ελληνική μυθολογία, ήταν αυτή που με οδήγησε στον δρόμο της δημιουργίας. Η ανακάλυψη ότι το Πήλιο ήταν γνωστό ως το βουνό των Κενταύρων άναψε την σπίθα της περιέργειας και της έρευνας μέσα μου. Η δίψα μου για γνώση και η αγάπη μου για τους μύθους με οδήγησαν στην δημιουργία ενός νέου μύθου, της δικής μου ιστορίας. Χωρίς να το συνειδητοποιώ, η συλλογή των χαρακτήρων, των Θεών και των Κενταύρων στο μυαλό μου, δημιουργούσε έναν πλούσιο καμβά από τον οποίο θα αντλούσα την έμπνευσή μου.
Με μια σχεδόν ανεξέλεγκτη έμπνευση, συγκέντρωσα τις σκέψεις μου και δημιούργησα τον κορμό της ιστορίας, χωρισμένη σε τρία μέρη, που αργότερα θα έγινε τριλογία.
Με τις σκηνές να αναπτύσσονται στο μυαλό μου σαν ταινία, άρχισα να γράφω με πάθος. Η διαδικασία ήταν συναρπαστική, αλλά και απαιτητική. Πώς κατάφερα να γράψω χωρίς προηγούμενη εμπειρία; Η απάντηση βρίσκεται στην έντονη επιθυμία μου να μεταφέρω στο χαρτί αυτό που έβλεπα στο μυαλό μου.

Αφού ολοκλήρωσα το πρώτο βιβλίο μέσα σε μια εβδομάδα, το παρουσίασα σε φίλους και συγγενείς. Ο ενθουσιασμός τους ήταν ασύγκριτος, αλλά ο φίλος μου ο Γιάννης Αλεξιάδης ήταν εκείνος που με ενθάρρυνε να δουλέψω ακόμα περισσότερο, πιστεύοντας ότι το έργο μου αξίζει να εκδοθεί. Έτσι, άρχισα να διορθώνω, να εμπλουτίζω το λεξιλόγιο μου, να βελτιώνομαι σε κάθε πτυχή.

Η συνέχεια ήταν μια μακρά πορεία αναζήτησης εκδότη, με πολλές απορρίψεις και αγωνία. Όμως, οι Εκδόσεις Φυλάτος είδαν κάτι ξεχωριστό στην ιστορία μου. Και έτσι, τον Απρίλιο του 2019, το πρώτο βιβλίο της τριλογίας “Μαίανδρος – Το βουνό των Κενταύρων” κυκλοφόρησε, κάνοντας το όνειρό μου πραγματικότητα.

Καθώς συνέχισα με το δεύτερο βελτιώνοντας τη γραφή μου και αναπτύσσοντας την ιστορία, ένιωθα μια απίστευτη εξέλιξη τόσο στον εαυτό μου όσο και στους χαρακτήρες που είχα δημιουργήσει. Η αναγνώριση και η βράβευση από το αναγνωστικό κοινό ήταν η απόδειξη ότι η σκληρή δουλειά ανταμείβεται. Το δεύτερο βιβλίο μου, ένα παιδί της φαντασίας και της επιμονής, βραβεύτηκε ως το Καλύτερο Βιβλίο Φαντασίας Έλληνα Συγγραφέα για το 2020 στο Fantasy Festival και στα Βραβεία Everly. Κι ενώ χαμογελούσα, μέσα μου ένας ακόρεστος δημιουργός δεν έβρισκε ησυχία. Αυτή η διάκριση δεν ήταν παρά καύσιμο για την φλόγα της δημιουργίας που καιγόταν μέσα μου.

Αφοσιώθηκα ακόμη περισσότερο. Διάβαζα, κατέγραφα, εξελισσόμουν. Κάθε νέα λέξη, κάθε νέα ιδέα, συνέβαλλε στην μεταμόρφωσή μου. Και έτσι, σαν να έφερνε τον κόσμο των ονείρων μου στην πραγματικότητα, γεννήθηκε το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της τριλογίας μου, σαν ένα Χριστουγεννιάτικο δώρο, αναπάντεχο και μαγικό. Κυκλοφόρησε στις 24 Δεκεμβρίου 2022, διπλάσιο σε μέγεθος και ψυχή από τα προηγούμενα, μια ζωντανή απόδειξη της εξέλιξής μου. Και το καλύτερο; Οι αναγνώστες μου το αναγνώρισαν. Είδαν, όπως και εγώ, την τεράστια βελτίωση στη γραφή μου, και αυτό με γέμισε απίστευτη χαρά.

“Γιατί δεν τα ξαναγράφεις τώρα, με όλη αυτή την εμπειρία;” με ρωτούν μερικοί. Η απάντησή μου είναι πάντα ένα καθαρό και αποφασιστικό “Όχι”. Λατρεύω το γεγονός ότι μέσα σε αυτές τις σελίδες φαίνεται η πορεία και η εξέλιξή μου. Από τις αρχικές αναζητήσεις μου στη συγγραφή μέχρι τη σημερινή μου μορφή. Μια ιστορία προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, ένα ταξίδι που δεν θα άλλαζα με τίποτα.

Και η αλήθεια είναι ότι δεν εξελίχθηκα μόνος. Μαζί μου μεγάλωσαν και οι άνθρωποι που συνέβαλαν στη δημιουργία των βιβλίων μου. Ο Γιώργος Αλεξιάδης, που έδωσε ζωή στους ήρωες με τα μοναδικά του σκίτσα, η φιλόλογος Ευθυμία Ζαρκάδη, που επιμελήθηκε το πρώτο βιβλίο, και η Χριστιάνα Δελσίζη, που έδωσε την τελευταία της πινελιά στα δύο τελευταία βιβλία της τριλογίας. Μαζί δουλέψαμε, μαζί εξελιχθήκαμε. Και το τρίτο βιβλίο, λαμπρό αποτέλεσμα της ομαδικής μας προσπάθειας, δέχτηκε διάκριση, κατακτώντας τη δεύτερη θέση σε δυο κατηγορίες στο Fantasy Festival και στα βραβεία Everly. Ένα ακόμη όνειρο που πραγματοποιήθηκε.

Έτσι ήταν για μένα το ταξίδι της συγγραφής αυτής της τριλογίας. Χαρά μου να μοιράζομαι μαζί σας αυτές τις εμπειρίες, αυτό το ταξίδι που σίγουρα δεν τελειώνει εδώ.

Αγοράστε την τριλογία  “Το βουνό των Κενταύρων του Πέτρου Σοφιανίδη”  στα 40€ με δωρεάν μεταφορικά κάνοντας κλικ https://fylatos.com/?custom-cart=special-offer-titans