Γνωριμία με τον ποιητή Γιώργο Ρόγγα

  • Τι σας ωθεί στη συγγραφή ενός ποιήματος και πώς επιλέγετε το θέμα;

Η συγγραφή ενός ποιήματος είναι για εμένα ένα είδος ψυχανάλυσης, μια εξομολόγηση επάνω στο χαρτί και έτσι κατά κάποιο τρόπο ελευθερώνομαι έστω και παροδικά από τα εσωτερικά δεινά.Τα θέματα είναι επιλεγμένα από όσα συμβαίνουν γύρω μας,ειδικά σήμερα που ζούμε σε μια ζοφερή πραγματικότητα,αλλά και από προσωπικές εμπειρίες.

  • Βασίζεστε σε πραγματικά γεγονότα, σε προσωπικές εμπειρίες ή στη φαντασία σας;

Τα περισσότερα ποιήματα είναι βασισμένα σε πραγματικές μου εμπειρίες,σε προσωπικά βιώματα αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που μέσω της ενσυναίσθησης γράφω για τον πόνο του άλλου.

  • Ποια στοιχεία νομίζετε ότι κάνουν ένα ποίημα καλό;

Πιστεύω πως ένα ποίημα για να έχει μια δυναμική πρέπει καταρχάς να είναι ειλικρινές και να λέει να πράγματα με το όνομα τους και να μην κρύβετε πίσω από σεμνοτυφίες κάθε λογής ηθική. Στη συνέχεια νομίζω πως το τελευταίο δίστιχο είναι αυτό που παίζει καταλυτικό ρόλο, μπορεί δηλαδή ένα ποίημα να μην είναι τόσο καλό, αλλά αν έχει μια ευφυής κατάληξη το κοινό θα στο συγχωρήσει και το ίδιο το ποίημα θα σωθεί.

  • Ποια από τα ποιήματα που διαβάσατε σας έχουν επηρεάσει; Έχετε κάποια ως πρότυπο;

Υπάρχουν κάποια ποιήματα που τα κουβαλώ πάντα μέσα μου και σίγουρα με έχουν επηρεάσει στη θεματολογία και στο ύφος της ποίησής μου.Θα αναφέρω τρία από αυτά: Η νοσταλγία-Κώστας Καρυωτάκης, Αφιέρωση-Μανώλης Αναγνωστάκης, Ενός λεπτού σιγή-Ντίνος Χριστιανόπουλος.

  • Σε ποια κατηγορία αναγνωστών πιστεύτε ότι έχετε μεγαλύτερη απήχηση;

Νομίζω πως απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Στο νεαρό κοινό που δεν έχει χάσει ακόμα την αθωότητά του αλλά και στους μεγαλύτερους μιας και υπάρχουν αρκετά θέματα που είναι σκοτεινά και αποφεύγει κανείς να τα συζητά.

  • Τι σημαντικό έχετε αποκομίσει από τη συγγραφή του βιβλίου σας;

Μέσα από την ποίηση γνώρισα καλύτερα τον εαυτό μου και αυτό είναι σίγουρα μια μεγάλη νίκη.

  • Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ποιητής.

Δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιον. Από Έλληνες αγαπώ τον Γιώργο Σεφέρη για τον λυρισμό του,  καθώς επίσης και τον Μανώλη Αναγνωστάκη και Ντίνο Χριστιανόπουλο για την αληθινή και δίχως φόβο ποίησή τους. Από ξένους ποιητές ο Τσαρλς Μπουκόφσκι είναι από τους αγαπημένους μου.

Oi anemomyloi stamatisan na gyrizoun - exofyllo - entypo biblio

Οι ανεμόμυλοι σταμάτησαν να γυρίζουν

Τώρα τι μένει;
Μένει να ξαναβρεθούμε:
όπως η άνοιξη με τα χελιδόνια της,
όπως οι ποιητές με τη μούσα τους,
όπως ο άνθρωπος, στο τέλος με το χώμα.

Αγοράστε το βιβλίο μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος πώλησης του ηλεκτρονικού καταστήματος fylatos.com, προσθέτοντας το στο καλάθι ή με τηλεφωνική παραγγελία στο 2310-821622 ή μέσω βιβλιοπωλείων.

κάνε κλικ εδώ