Η συγγραφέας Ασημίνα Ντέλιου στην εκπομπή Αναδείξε το

Asimina Nteliou stin ekpompi Anadeixe to

Η εκπομπή «Ανάδειξέ το» στο Extra Channel  παρουσιάζει νέα και ενδιαφέροντα θέματα με εκλεκτούς καλεσμένους, αναδεικνύοντας την προσωπικότητα και το ύφος του κάθε συγγραφέα, επιστήμονα. Φιλοξενούμενη της κ. Ρούλας Σκουρογιάννη η συγγραφέας Ασημίνας Ντέλιου που μιλά για το σύνολο του συγγραφικού της έργου.

Στην αρχή της συνέντευξης μιλά η συγγραφέας για το βιβλίο της  “Παραδοσιακές Ελληνικές Φορεσιές-Βόρεια Εύβοια” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φυλάτος.

Το βιβλίο συμμετείχε ως εκδοτικό project,  για την ελληνική και αγγλική γλώσσα, στον παγκόσμιο οργανισμό προώθησης ιδεών indiegogo.com με την υποστήριξη του Εκδοτικού. Κάνε κλικ εδώ

Με την ελπίδα το βιβλίο αυτό να στρέψει το ενδιαφέρον όλων και πάλι στις ρίζες μας και να μας ωθήσει να γνωρίσουμε, να σεβαστούμε και να συντηρήσουμε το τοπικό μας χρώμα, σας καλωσορίζει στον κόσμο της παραδοσιακής ενδυμασίας.

Η Ασημίνα Ντέλιου, η συγγραφέας του βιβλίου Παραδοσιακές Ελληνικές Φορεσιές-Βόρεια Εύβοια, που οι Εκδόσεις Φυλάτος είχαν την τιμή και την ευθύνη να εκδώσουν, ασχολήθηκε με τις παραδοσιακές φορεσιές μιας μικρής περιοχής της Ελλάδας, που είναι η Βόρεια Εύβοια.

Ο εντοπισμός της θεματογραφίας σε μία τόσο μικρή περιοχή καθιστά το έργο δύσκολο αλλά και απόλυτα εξειδικευμένο. Συνεπώς απαιτεί από τον ερευνητή-συγγραφέα «μεγεθυντική ικανότητα των πραγμάτων», ώστε να εντοπίσει όλες τις πτυχές και όλες τις αξίες που εμπεριέχονται στον τομέα που διερευνά. Και όντως το κάνει με επιτυχία.

Η Ασημίνα Ντέλιου, με υπομονή αλλά και με επιδεξιότητα περιγράφει τις τοπικές στολές ακόμη και του πιο μικρού, του πιο αποκλεισμένου μέρους της εποχής εκείνης. Η περιγραφή δεν περιορίζεται στην ενδυμασία. Επεκτείνεται και στα κοσμήματα της εποχής, που ήταν μέρος του «όλου συνόλου της ενδύσεως», αλλά δε σταματά εδώ. Συμπληρώνει την περιγραφή με την τότε καθημερινότητα, με τις κοινωνικές εκδηλώσεις, με τις γιορτές, με τους γάμους, με ό,τι χαρακτήριζε την εποχή εκείνη. Έτσι καταφέρνει να κάνει τον αναγνώστη περιηγητή της περιοχής, περιηγητή του χρόνου, περιηγητή της μεγάλης ιστορίας του τόπου. Έτσι, το κείμενο δεν είναι ένα στατικό και ακίνητο σώμα των στοιχείων του πολιτισμού της εποχής εκείνης, αλλά ανάγεται σε μία προγενέστερη μορφή κοινωνικής εξέλιξης της περιοχής. Είναι, στην πραγματικότητα, ένα σύνολο μοναδικών στοιχείων του πολιτισμού μας, που μέσα στο βιβλίο επιβιώνουν αναλλοίωτα και ανεπηρέαστα από τις σύγχρονες μορφές της κοινωνικής οργάνωσης.

Η αναβίωση αυτή είναι το χρυσό ζητούμενο του βιβλίου. Είναι ότι ο παραδοσιακός πολιτισμός δεν είναι στατικός αλλά είναι δυναμικός και επομένως τα στοιχεία του δεν επιβιώνουν απλώς στο περιθώριο της σύγχρονης κοινωνίας αλλά μεταλλάσσονται αενάως.

Πίσω από την περιγραφή των στολών αναγνωρίζεται ότι ο παραδοσιακός πολιτισμός δεν μένει στο περιθώριο της σύγχρονης κοινωνίας αλλά επηρεάζει την σύγχρονη κοινωνία.

Πρόκειται για βιβλίο, προϊόν πολύχρονης έρευνας, με άριστη επιστημονική υποστήριξη και βιβλιογραφική τεκμηρίωση. Πρόκειται για ένα σύγχρονο πολιτιστικό στοιχείο της Εύβοιας αλλά και της χώρας.

Το βιβλίο βραβεύτηκε με το Καυταντζόγλειο Βραβείο για τα έτη 2014 και 2015 στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το βιβλίο προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β.Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομος. 
Το βιβλίο τιμήθηκε με επιστολή από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη
κ.κ. Βαρθολομαίο, στην οποία αναφέρεται η σημασία του στην διάσωση της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ένα βιβλίο για την Ελλάδα, για να εμπνευστούμε, να θυμηθούμε και να διδάξουμε τα παιδιά μας!

Αγοράστε το βιβλίο μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος πώλησης του ηλεκτρονικού καταστήματος fylatos.com, κλικ εδώ,  προσθέτοντάς το στο καλάθι ή με τηλεφωνική παραγγελία στο 2310-821622 ή μέσω βιβλιοπωλείων.

Ιδιαίτερη αναφορά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης,  έγινε στον ιστοχώρο greek culture/ελληνικός πολιτισμός  που δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2015 με την υποστήριξη των Εκδόσεων Φυλάτος. Ένα πολύτιμο σε πληροφορίες blog που προσφέρει στον Πολιτισμό και στη Λαογραφική έρευνα.

Η έρευνα της Ασημίνας Ντέλιου  συνεχίζεται και μέσα από αυτό το ιστολόγιο.

Η ίδια λέει:Ό,τι καταγράφεται δεν πεθαίνει. Ό,τι φυλάμε κλειδαμπαρωμένο στα μπαούλα μοιραία η ανωνυμία του είναι και η καταστροφή του….”

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ασημίνα Ντέλιου γεννήθηκε και κατοικεί στο νησί της Εύβοιας. Έχοντας  πάθος με την ελληνική παράδοση και τη διάσωσή της, πεποιθήσεις που της μεταδόθηκαν από την γιαγιά της και την μητέρα της, η οποία υπηρέτησε για περισσότερα από τριάντα χρόνια  τον διδασκαλικό κλάδο, ασχολήθηκε από νωρίς με τον παραδοσιακό χορό και την έρευνα του λαϊκού πολιτισμού διασώζοντας προφορικές μαρτυρίες, ήθη και έθιμα και φωτογραφίζοντας τα αριστουργήματα της παραδοσιακής τέχνης. Κατόπιν δεκαετούς έρευνας της Βορειοευβοϊκής λαογραφίας, κάνει την προσπάθεια να συμπυκνώσει πρωτογενές υλικό και γραπτές μαρτυρίες, σε μία μελέτη η οποία παρουσιάζει τις παραδοσιακές ενδυμασίες και κοσμήματα της Βορείου Ευβοίας και την σύνδεσή τους με τα τοπικά έθιμα, αλλά και την αρχαιοελληνική και τη βυζαντινή καταγωγή των Ελλήνων. Είναι παντρεμένη με τον Θεοφάνη Ραμιώτη, χρυσοχόο, δημιουργό και συντηρητή παραδοσιακών κοσμημάτων, με τον οποίο μοιράζεται το όραμα να προβάλει τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό μέσω εκθέσεων και βιβλίων σε όλο τον κόσμο.

Έχει γράψει δύο βιβλία:

«Παραδοσιακές Ελληνικές Φορεσιές Βόρεια Εύβοια», Εκδόσεις  Φυλάτος, 2014

«Γλώσσα με άρωμα… Βόρειας Εύβοιας», εκδ. ΘΡ, 2017

και τρία e-books της σειράς «Traditional Dress of Greece»  γραμμένα στα αγγλικά.

Το 2014 τιμήθηκε με το Καυταντζόγλειο Βραβείο 2014 της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και με τιμητική επιστολή από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για το βιβλίο της «Παραδοσιακές Ελληνικές Φορεσιές Βόρεια Εύβοια».

To 2017 τιμήθηκε με το Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ του Α΄Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού του Σωματείου «ΕΣΤΙΑ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙΩΤΩΝ» για το διήγημά της «Η νεράιδα» που σχετίζεται με την ζωή των προγόνων μας και περιλαμβάνεται στο συλλογικό τόμο «Κόκκινη κλωστή δεμένη στων παππούδων την ανέμη…» εκδ. Ινφογνώμων, 2017.

Η συγγραφέας εργάζεται επίσης ως φυσικοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια ενηλίκων και μέντορας του ΕΚΠΑ και έχει γράψει επίσης βιβλία αυτοβοήθειας πάνω στο βιοποριστικό της επάγγελμα, τη φυσικοθεραπεία.