Η Στεφανία Τσακιράκη από τη Γαλλία στη Βόρεια Ελλάδα

Η Στεφανία Τσακιράκη, καταξιωμένη Art-therapist, Βιβλιοθεραπεύτρια & Συγγραφέας έχει αναπτύξει ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων στη Βόρεια Ελλάδα, στοχεύοντας στη διάδοση της δημιουργικής γραφής και της βιβλιοθεραπείας ως μέσων αυτοεξέλιξης και θεραπείας. Μέσα από τα εργαστήρια, τα σεμινάρια και την παρουσίαση του βιβλίου της που διοργανώνει, η Στεφανία επιχειρεί να προσελκύσει άτομα που επιθυμούν να εμβαθύνουν στην κατανόηση του εαυτού τους και να εκφράσουν δημιουργικά τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

Τα προγράμματα που προσφέρει καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τεχνικών και προσεγγίσεων, από εισαγωγικά εργαστήρια στη δημιουργική γραφή μέχρι πιο εξειδικευμένα σεμινάρια για τη χρήση της λογοτεχνίας ως θεραπευτικού εργαλείου. Επιπλέον, διοργανώνονται παρουσιάσεις βιβλίων που εστιάζουν στην αυτοανακάλυψη και την προσωπική ανάπτυξη, όπου οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με άλλους που μοιράζονται παρόμοια ενδιαφέροντα.

Η φιλοσοφία της Τσακιράκη αντικατοπτρίζεται στην προσπάθειά της να κάνει την τέχνη και την γραφή προσιτές σε ένα ευρύτερο κοινό, καθώς πιστεύει σθεναρά στη δύναμη αυτών των μέσων να φέρουν θεραπεία και αυτοπραγμάτωση. Στοχεύει να δημιουργήσει έναν ασφαλή χώρο για τους συμμετέχοντες, όπου μπορούν να εξερευνήσουν και να εκφράσουν τις πιο βαθιές τους σκέψεις και να ανακαλύψουν νέες διαδρομές για τη ζωή τους.

Τέλος, μέσα από τις δραστηριότητες αυτές, η Τσακιράκη ενθαρρύνει τον ανοιχτό διάλογο και τη συζήτηση γύρω από τη σημασία και τη δύναμη της αφήγησης στη σύγχρονη κοινωνία, τονίζοντας την κριτική σημασία της προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης μέσω της τέχνης. Αυτή η προσέγγιση δεν υπογραμμίζει μόνο την αξία της δημιουργικής έκφρασης, αλλά επίσης προάγει μια βαθύτερη σύνδεση μεταξύ των ατόμων και των κοινοτήτων που συμμετέχουν στα προγράμματά της.

Στεφανία Τσακιράκη

Γράφει η Στεφανία Τσακιράκη

Αγαπητοί φίλοι του βιβλίου και των Εκδόσεων Φυλάτος, 

Είμαι η Στεφανία Τσακιράκη, δημιουργός του βιβλίου “Η τέχνη μου να Είμαι εγώ”  από τις Εκδόσεις Φυλάτος, Βιβλιοθεραπεύτρια και Art Therapist και ανυπομονώ να συναντηθούμε στη μικρή περιοδεία που θα κάνω στη Βόρειο Ελλάδα.

Ξεκινώ από τη γενέτειρά μου, την Καβάλα, με μια Γιορτή Βιβλιοθεραπείας. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 18ου Δ.Σ. Καβάλας με προσκάλεσε να γιορτάσουμε μαζί τη δημιουργία σχολικής βιβλιοθήκης και δεν μπορούσα παρά να πω ένα μεγάλο ναι και να ετοιμάσω μια βιβλιογιορτή! Σεμινάριο Βιβλιοθεραπείας και Παρουσίαση του βιβλίου μου εμπνευστήκαμε, με υπέροχους καλεσμένους ομιλητές. Εάν αγαπάς τα βιβλία και βρίσκεσαι στην Καβάλα, θα σε περιμένουμε την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 18:00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Μικρή περιοδεία έγραψα παραπάνω, μα μεγάλο ταξίδι για μένα -καθώς ξεκινώ από το Παρίσι- με την ωραιότερη παρέα, τον 23ων μηνών γιο μου. ‘Οταν εκδόθηκε το βιβλίο μου, πριν από τρία χρόνια ήμουν οκτώ μηνών έγκυος και να ‘μαστε τώρα μαζί να ταξιδεύουμε για μια σειρά εκδηλώσεων οι οποίες με παθιάζουν η μια πιο πολύ από την άλλη.

Πριν από τρία χρόνια στις 18 Μαΐου ήταν η πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του, και ακρίβως την ίδια μέρα φέτος, Σάββατο, σας προσκαλώ να συναντηθούμε στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στις 16:00 ακριβώς, στο σταντ των Εκδόσεων Φυλάτος, όπου θα βρίσκομαι παρέα με τα βιβλία μου για να ανταλλάξουμε κουβέντες, αγκαλιές, σκέψεις, συναισθήματα και φυσικά… αφιερώσεις! Δεν γράφω ποτέ “Με αγάπη, Στεφανία” μα ό,τι τα μάτια του ανθρώπου που έχω απέναντί μου μού εμπνεύσουν.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 19 Μαΐου στις 17:00, θα βρίσκομαι παρέα με την Κατερίνα Μιχελάκη, τη Χαρά Βλαχοδήμου αλλά και την καλεσμένη μας Κρίστυ Κωστάρα στο βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Φυλάτος, ΚΟΝΕΚΟ, για ένα εργαστήρι δημιουργικής και θεραπευτικής γραφής με τίτλο “Ξανα-Γράφοντας τη δική σου ιστορία”. Πώς θα σας φαινόταν να γράψετε, να σβήσετε και να δημιουργήσετε στο χαρτί την πιο υπέροχη ιστορία, αυτή της δικής σας ζωής; Με τη μέχρι τώρα πορεία σας, το μέλλον που εσείς θέλετε μα και αμέτρητη δόση φανταστίας. Στις συνεδρίες Βιβλιοθεραπείας έχω δει πόσο θεραπευτικό και λυτρωτικό μπορεί να είναι κάτι τέτοιο! 

Και μιλώντας για Βιβλιοθεραπεία, δε θα μπορούσα να φύγω από την Θεσσαλονίκη χωρίς να κάνω τουλάχιστον ένα σεμινάριο Βιβλιοθεραπείας. Θέλησα όμως να το κάνω ακόμη καλύτερο και να προσκαλέσω σε συνεργασία την πιο παθιασμένη κι ενημερωμένη ειδικό του Journaling που γνωρίζω, τη Φύλλις Γαβριηλίδου. Τη Δευτέρα 20 Μαΐου στις 19:30, λοιπόν, θα μας βρεις στο The Key Creative School στην Καλαμαριά να μιλάμε για τη Βιβλιοθεραπεία, το Journaling και το σημείο όπου αυτά τα δυο συναντιούνται, το Book Journaling!

Καταλήγοντας, την Τετάρτη 22 Μαΐου στις 18:00, η περιοδεία μου κλείνει με τον πιο μαγικό τρόπο, το εργαστήρι “Αγκαλιάζοντας το ενήλικο παιδί”, στο ατελιέ της αγαπημένης μου ελληνίδας καλλιτέχνιδος, Χριστίνας Μιχαλοπούλου, παρέα με την οποία και τη Σοφία Σκυλίτση έχουμε σχεδιάσει ένα απίστευτο εργαστήρι εσωτερίκευσης μα και μεγάλης αγκαλιάς ταυτόχρονα, το οποίο έχει ως σημείο αναφοράς το βιβλίο μου. 

Αγαπημένοι μου βιβλιόφιλοι, εάν ήξερα πως ένα βιβλίο θα μου προσφέρει τόσο μαγικές στιγμές θα το είχα γράψει πολύ νωρίτερα. Μα τι λέω, το βιβλίο ξέρει πάντα καλύτερα από εμένα και επέλεξε το ίδιο τη στιγμή του. Εγώ το ακολουθώ, είμαι ευγνώμων και συνεχίζω… Και σας προσκαλώ να διασταυρώσουμε τα μονοπάτια μας για να τα γιορτάσουμε παρέα και να συνεχίσουμε με θάρρος!

Θα σας περιμένω.

Με την αγάπη μου,

Στεφανία

Για περισσότερες πληροφορίες:

Γιορτή Βιβλιοθεραπείας στην Καβάλα

Ξανα-Γράφοντας τη δική σου ιστορία

Σεμινάριο Βιβλιοθεραπείας και Book Journaling

Αγκαλιάζοντας το ενήλικο παιδί