Η συγγραφέας Αθηνά Μελή στο Ανάδειξέ το

Athina Meli - synenteyxi

Η εκπομπή «Ανάδειξέ το» στο Extra Channel  παρουσιάζει νέα και ενδιαφέροντα θέματα με εκλεκτούς καλεσμένους, αναδεικνύοντας την προσωπικότητα και το ύφος του κάθε συγγραφέα, επιστήμονα.Φιλοξενούμενη της κ. Άννας Νικολαΐδη η κ. Αθηνά Μελή, Καθηγήτρια Αστροφυσικής Παν/μίου Λιέγης & Γάνδης, συγγραφέας & ποιήτρια.

Χαϊκού Ποίηση

“Με τις δεκαεφτά συλλαβές του είναι…”

Πολυτελής έγχρωμη έκδοση τυπωμένη σε σαμουά χαρτί (περιλαμβάνει παραδοσιακούς ιαπωνικούς πίνακες).

Αγοράστε το βιβλίο μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος πώλησης του ηλεκτρονικού καταστήματος fylatos.com, προσθέτοντας το στο καλάθι ή με τηλεφωνική παραγγελία στο 2310-821622 ή μέσω βιβλιοπωλείων.

Πληκτρολόγιο.
Ανάκατες οι σκέψεις
και δυo χαικού:

Περπατήσαμε…
Μην έρθεις να με πάρεις
είναι μάταιο.

~

Το απρόβλεπτο
περιμένει σαν ένας
άυπνος φίλος.

*Το χαϊκού (俳句) είναι είδος ιαπωνικής παραδοσιακής ποιητικής φόρμας. Είναι, με συνολικά 17 συλλαβές, η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο.  Παραδοσιακά αποτελείται από τρεις ομάδες των 5, 7, 5 συλλαβών, οι οποίες τοποθετούνται σε τρεις στίχους για έμφαση ή σε έναν, χωρισμένο με κενά. Πρωτοεμφανίστηκε (μετά από παραλλαγές άλλων ειδών) στην Ιαπωνία τον 16ο αιώνα και υιοθετήθηκε στην Ευρώπη στις αρχές του 20ου αιώνα. Από εκεί πέρασε στον Ατλαντικό και έφτασε να γίνει πολύ δημοφιλές σε όλο το Δυτικό κόσμο. H «εισαγωγή» του χαϊκού στη Ελλάδα προσδιορίζεται ανάμεσα στα 1900 – 1925.

me tis dekaefta syllabes tou einai - exofyllo 1 - entypo Biblio

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Αθηνά Μελή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κορινθία. Έχει σπουδάσει Φυσική, Κοινωνικές επιστήμες και Ψυχολογία. Είναι συντάκτης και συγγραφέας επιστημονικών συγγραμμάτων. Η αγάπη της για την λογοτεχνία ξεκίνησε από τα πρώτα της σχολικά χρόνια και ασχολήθηκε με την συγγραφή από τα δεκατέσσερά της. Σε ηλικία δεκαεννέα ετών βραβεύθηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό λογοτεχνίας, για το διήγημά της “Ο Κάμπος με τα στάχυα”, από το Σωματείο Λόγου και Τέχνης Αλκυονίδες. Είναι μέλος της Διασπορικής Λογοτεχνικής Στοάς. Μικροδιηγήματα και ποήματά της δημοσιεύονται κατά καιρούς σε τοπικές εφημερίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά. Χαϊκού ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί στην ειδική έκδοση-αφιέρωμα “Η Ποίηση Χαϊκοποιείται”, από την Διασπορική Λογοτεχνική Στοά. Αυτή είναι η δεύτερη ποιητική της συλλογή και η πρώτη σε ρυθμό δεκαεφτά συλλαβών (Χαϊκού). Η πρώτη της συλλογή “Τα πάντα ρει και ουδέν μένει…” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος. Από το 2011 ζει στο Βέλγιο και εργάζεται στο χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.