Παρουσίαση «Athens Trade Center – Προφάσεις και αίτια της οικονομικής κρίσης» στην Αθήνα

Εξώφυλλο του βιβλίου Athens Trade Center

Στιγμές από την παρουσίαση του βιβλίου
του Νεκτάριου Σιδηρόπουλου με τίτλο:
«Athens Trade Cente – Προφάσεις και αίτια της οικονομικής κρίσης»
την Παρασκευή 9 Μαρτίου και ώρα 7 μ.μ.
στο cafe Επιγραφικό & Νομισματικό Μουσείο

Για το βιβλίο μίλησαν:
η κ. Σπυρακοπούλου Ελένη,
(Δικηγόρος Αθηνών – παρ’ Αρείω Πάγω),
ο Συγγραφέας και ο Εκδότης.

«….Αστάθεια. Τι λέξη κι αυτή! Λες και πρόκειται για κάτι μεταφυσικό, που μας επηρέασε. Η «αστάθεια» δεν έρχεται από μόνη της. Είναι καλεσμένη, σ’ αυτό το αισχρό πάρτυ της εκμετάλλευσης, με διοργανωτή τον ιμπεριαλισμό. Το τρελό της υπόθεσης είναι ότι το γλέντι γίνεται χωρίς τη θέληση του «νοικοκύρη», που απλά εξαναγκάζεται να προσφέρει το σπίτι του για να διασκεδάσουν άλλοι….»

Τα χρόνια της ύφεσης εξάντλησαν τους Έλληνες, οικονομικά και ψυχικά. Όμως οι αντιδράσεις του λαού, οριοθετήθηκαν από την άγνοια και το φόβο.

Ο συγγραφέας σκοπεύει να ωθήσει τον αναγνώστη, στην γνώση και την υπέρβαση. Με λόγο απλό και καυστικό, αποκρυπτογραφεί τον κώδικα της οικονομική κρίσης: Γιατί συνέβη; Ποιοι ωφελούνται; Τι ακολουθεί;

Το έργο του, με τίτλο “Athens Trade Center – Προφάσεις και αίτια της οικονομικής κρίσης”, δημιουργήθηκε για να αντέξει στο χρόνο, αποτελώντας μοχλό δύναμης για κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται για την ζωή και την αξιοπρέπειά του. Το ζητούμενο, για τον συγγραφέα, δεν είναι να επαληθευτεί, αλλά να προστατέψει.

Εξαιρετική απόδοση ενός κειμένου με ισχυρό επιστημονικό πυρήνα.

Όμως ο  συγγραφέας έχει το σπάνιο χάρισμα να ντύνει αυτόν τον πυρήνα με λογοτεχνικό μανδύα. Αποφεύγει τους επιστημονικούς όρους, όσο μπορεί, χωρίς να υποβαθμίζεται το κείμενο. Αντίθετα, αυτή είναι η αξία του: είναι η αμεσότητα, η επικοινωνία και η ενημέρωση του αναγνώστη, είτε αυτός είναι οικονομολόγος, είτε ακαδημαϊκός άλλου τομέα, είτε απλός βιβλιόφιλος.

Απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να μάθουν το «γιατί και το πώς» της κατάντιας που βιώνει η χώρα μας. Διερευνά τα αίτια, ανατέμνει τα άρρωστα σημεία, εντοπίζει την παθογένεια, την τοποθετεί στο μικροσκόπιο και ανάβει τη λυχνία.

Από το τμήμα Επιμέλειας των Εκδόσεων Φυλάτος

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Νεκτάριος Σιδηρόπουλος γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1968. Σπούδασε οικονομικά, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε τις επαγγελματικές δράσεις, διδάσκοντας την οικονομική θεωρία, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η μετάδοση γνώσεων, σε νέους, τον βοήθησε να επινοεί τρόπους, απλούς στην παρουσίαση και ουσιαστικούς στην κατανόηση της επιστήμης.

Στη συνέχεια, μπήκε στον χώρο των επιχειρήσεων, συντάσσοντας μελέτες σκοπιμότητας επενδύσεων. Εργάστηκε ως εκπρόσωπος του Υπ. Ανάπτυξης (στην περιοχή Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης), σε ρόλο εισηγητή χρηματοδότησης και διαπραγματευτή (σε δίκτυα επιχειρήσεων). Κατά την εποχή της άνθησης του χρηματιστηρίου, εργάστηκε ως σύμβουλος επενδύσεων, σε χρηματιστηριακές εταιρίες. Η επόμενη (μετά την χρηματιστηριακή κατάρρευση) εποχή, τον βρήκε εργαζόμενο σε ιδιωτική τράπεζα, με καθήκοντα εισηγητή, στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων. Μετά από τόσα χρόνια, στην καρδιά των εξελίξεων, αποκόμισε πολύτιμη εμπειρία για τα δρώμενα της οικονομίας, που συνοψίζεται στην άποψη: “Όταν θέλεις να μαντέψεις το μέλλον, πρέπει να γνωρίζεις τις ανάγκες των ισχυρών”.

Δύο χρόνια πριν την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, επέστρεψε στην “πρώτη αγάπη”, συνεχίζοντας την διδασκαλία οικονομικής θεωρίας και διοίκησης επιχειρήσεων. Το 2014, ξεκίνησε την συγγραφή του έργου “Athens trade center: Προφάσεις & αίτια της οικονομικής κρίσης” προσδοκώντας να βάλει το δικό του “λιθαράκι”, στην οικονομική επιστήμη και στην ψυχή των ανθρώπων.

Η εφημερίδα Κήρυκος Λίθος συνδιοργανώνει με την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου την 1η Διεπιστημονική Ημερίδα με θέμα “Η θέση της Σάμου: ιστορική, γεωπολιτική και οικονομική προσέγγιση”, όπου θα τοποθετηθούν επί του αντικειμένου τους καταξιωμένοι στο πλαίσιο του νησιού αλλά και πανελλαδικά ομιλητές. Ειδικότερα, οι ομιλητές είναι οι εξής:

1. Μιχάλης Βελώνης, Φιλόλογος (Α’ ιστορική προσέγγιση): “Σάμος: Ιστορική αναδρομή από το 1850 έως το 1912”.

2. Εμμανουήλ Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας ΔΠΘ (Β’ Ιστορική προσέγγιση): “Σάμος: Ιστορική αναδρομή από το 1913 έως το 1974”.

3. Αλέξανδρος Μαλλιάς, Πρέσβης επί τιμή – συγγραφέας (γεωπολιτική προσέγγιση): “Πολιτική συνεννόηση και Εθνική Ασφάλεια”.

4. Νεκτάριος Σιδηρόπουλος, Οικονομολόγος – συγγραφέας (οικονομική προσέγγιση): “Σάμος : Κίνδυνοι και ευκαιρίες, σε περιβάλλον οικονομικής ύφεσης”.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο 21 Ιουλίου 2018, ώρα 18:30 στον προαύλιο χώρο της Βιβλιοθήκης Σάμου (Θεμιστοκλή Σοφούλη 47). Μεταξύ άλλων, θα προσφέρουμε διάφορα εδέσματα και φυσικά θα ρέει άφθονα ο παγκοσμίου φήμης σαμιακός οίνος.