1η συνάντηση της Λέσχης Βιβλίου και Τέχνης

Σε όμορφη ατμόσφαιρα, με ζεστά ροφήματα, ενδιαφέροντα μοιράσματα και αναφορές σε αγαπημένα βιβλία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Λέσχης Βιβλίου και Τέχνης.

Καθώς η πρώτη μας επαφή με ένα βιβλίο είναι πάντοτε βλεμματική και απτική -έχοντας ως επίκεντρο ενδιαφέροντος το εκάστοτε εξώφυλλο- έτσι ξεκινήσαμε κι εμείς το ταξίδι μας κάνοντας Slow Looking (αργή παρατήρηση) του εξωφύλλου του βιβλίου “Η τέχνη μου να Είμαι εγώ“.

Η φωτογραφία που υπάρχει στο εξώφυλλο τραβήχτηκε στο Μουσείο Ορανζερί και η δημιουργός του βιβλίου, Στεφανία Τσακιράκη, μας μίλησε για εκείνη την πρώτη μέρα που άνοιξαν τα μουσεία, έπειτα από τη δεύτερη καραντίνα, στην οποία επισκέφτηκε το μουσείο αυτό κι έβγαλε τη φωτογραφία που έμελλε να γίνει το εξώφυλλο του βιβλίου της (χωρίς να το γνωρίζει φυσικά τη στιγμή του κλικ της).

Η τέχνη μου να Είμαι εγώ

Τα μέλη της λέσχης είχαν τη δυνατότητα, μάλιστα, να επισκεφτούν ψηφιακά το Μουσείο Ορανζερί και να ‘’περπατήσουν’’ μέσα στις δυο υπέροχες αίθουσες με τα έργα της συλλογής ‘’Νυμφέας’’ του Κλωντ Μονέ.

συλλογή ‘’Νυμφέας’’ του Κλωντ Μονέ

Η ενασχόληση με το εξώφυλλο δεν άργησε να φέρει συνδέσεις με άλλα βιβλία, όπως το Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά (Καζαντζάκης), Η μυστική ζωή των δέντρων (Wohlleben), Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του (Sharma), The little book of sloth philosophy (McCartney) και διάφορα άλλα. Όπως γνωρίζει πολύ καλά κάθε βιβλιόφιλος, μια τέτοια συζήτηση δεν μπορεί ποτέ να σταματήσει μονάχα με ένα ή δύο βιβλία.

Συνεχίζοντας την επαφή μας με το εξώφυλλο δεν μπορούσαμε παρά να ασχοληθούμε και με τον τίτλο. Τι μπορεί να σημαίνει άραγε ο τίτλος ‘Η τέχνη μου να Είμαι εγώ; “Τι σημαίνει το Είμαι εγώ για τον καθένα και την καθεμία από εμάς; Ο Καζαντζάκης επέστρεψε στην παρέα μας και παρέα με τον Νίτσε ήρθαν να μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε βαθύτερα αυτήν τη φράση και τα νοήματά της.

Τέλος, ξεφυλλίσαμε παρέα το βιβλίο και μοιραστήκαμε ελεύθερα τις λέξεις που ξεπηδούσαν από αυτήν την ανέμελη ματιά στις λέξεις και τις εικόνες του. Σύνδεση, χρώματα, τέχνη, ζωή, αγκαλιά, επαφή, ολότητα, απουσία, φως, σκοτάδι, γλυπτά, ήχοι, εμπειρία, είναι μερικές από τις λέξεις αυτές.
Όπως παραδεχθήκαμε μεταξύ μας θα μπορούσαμε να γράφαμε ένα νέο βιβλίο ή ένα ποίημα με αυτές τις όσο όμορφες κι εμπνευστικές λέξεις που μοιραστήκαμε.

Ανυπομονούμε για τη δεύτερη συνάντηση της Λέσχης Βιβλίου και Τέχνης και τη βουτιά Στο γράμμα του βιβλίου Η τέχνη μου να Είμαι εγώ, την οποία πρόκειται να απολαύσουμε παρέα. Εάν θέλετε κι εσείς να είσαστε στη συντροφιά μας, είστε περισσότερο από ευπρόσδεκτοι.

Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τη Λέσχη, αλλά και για την κράτηση της θέσης σας. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, χρειάζεται μονάχα να έχετε προμηθευτεί το βιβλίο “Η τέχνη μου να Είμαι εγώ” σε έντυπη μορφή από το eshop των Εκδόσεων Φυλάτος.

Μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, λοιπόν, σας ευχόμαστε να έχετε υπέροχα αναγνωστικά απογεύματα συντροφιά μ’ ένα ζεστό ρόφημα, σαν αυτό που έπινε η Μαρίνα Β. στη συνάντησή μας, ζεστή σοκολάτα με κανέλα και τζίντζερ!

Γιατί η αμέσως καλύτερη μυρωδιά από αυτή των σελίδων ενός βιβλίου, είναι αυτή ενός αγαπημένου ροφήματος δίπλα στο βιβλίο μας.