Βιβλιοπαρουσίαση_Άλλο και τούτο! Από τους Gastarbeiter στο brain drain στο Πολύκαστρο

Οι Εκδόσεις Φυλάτος παρουσίασαν το βιβλίο της Φωτεινής Γιαννίτση Κυριακίδου

“Άλλο και τούτο! – Από τους Gastarbeiter στο brain drain” την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022 στις 20:00 στο Κένρο Πολιτισμού Πολυκάστρου

Για το βιβλίο μίλησαν: η κ. Κηπουρίδου Ολυμπία, φιλόλογος η κ. Στάμου Λαμπρινή, φιλόλογος & η Συγγραφέας

Τι κοινό έχει η δεκαετία του ΄60 με τη δεκαετία του 2010;
Τι κοινό έχουν οι Gastarbeiter με το brain drain;
Ένα ταξίδι μετανάστευσης που επαναλαμβάνεται χρόνια τώρα με διαφορετικούς όρους και διαφορετικά μοτίβα από γενιά σε γενιά. Μέσα από τις ιστορίες των ηρώων ταξιδεύει κανείς από την εποχή του ΄60, -την εποχή της μεγάλης εργατικής μετανάστευσης από την φτωχή μετεμφυλιακή Ελλάδα-, μέχρι την νέα μορφήμετανάστευσης στα χρόνια της ελληνικής κρίσης χρέους, στερώντας την χώρα από το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό των νέων επιστημόνων και τη δυναμική ανάπτυξης. Παράλληλα μέσα από τα μάτια των ηρώων παρακολουθούμε τα κορυφαία ιστορικά γεγονότα που σφράγισαν την νεώτερη ιστορία του τόπου-και όχι μόνο- μέχρι και την εποχή της πανδημίας που έφερε ο covid19.

Άλλο και τούτο!

Γιατί κάποιος να διαβάσει το βιβλίο;
. Θα «ταξιδέψει» μέσα από τα ταξίδια ζωής των ηρώων και θα βρεθεί νοερά σε διαφορετικές εποχές και τόπους.
. Θα γνωρίσει μέσα από τα αθώα μάτια ενός παιδιού τη ζωή στην ελληνική ύπαιθρο τη δεκαετία του εξήντα, και τις δυσκολίες που βίωναν οι Έλληνες μετανάστες στην μεταπολεμική Δυτική Γερμανία.
. Μέσα από τις εμπειρίες ζωής των ηρώων θα βιώσει και τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της νεότερης Ελλάδας-αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας- μέχρι και σήμερα, την πρωτόγνωρη εποχή της πανδημίας.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Φωτεινή Γιαννίτση Κυριακίδου γεννήθηκε το 1957 στο χωριό Άσπρος του Νομού Κιλκίς, αλλά ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και παρακολούθησε πολλά επιμορφωτικά προγράμματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εργάστηκε αρχικά στην ιδιωτική εκπαίδευση και στη συνέχεια στη Δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση για πολλά χρόνια. Υλοποίησε ως συντονίστρια ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής καθηγητών, μαθητών και αδελφοποιήσεις σχολείων. Παράλληλα, ανέπτυξε δράση ως μέλος του Δ.Σ. σε επιστημονικούς συλλόγους, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια εργάσθηκε ως Διευθύντρια σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εκτός από το διάβασμα και το γράψιμο της αρέσουν τα ταξίδια, κυρίως γιατί μέσα από αυτά αισθάνεται να διευρύνονται οι ορίζοντές της.