12 στόχοι ανάγνωσης για το 2023

Ψάχνετε να θέσετε στόχους ανάγνωσης για τον εαυτό σας το 2023;
Πολλοί άνθρωποι μιλούν για τους στόχους ανάγνωσης για παιδιά και μαθητές, αλλά οι στόχοι ανάγνωσης για ενήλικες είναι εξίσου σημαντικοί. Γιατί;
Λοιπόν, το διάβασμα έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ ωφέλιμο για διάφορους λόγους , όπως η επέκταση των γνώσεών σας, η βελτίωση της μνήμης, η βελτίωση της εστίασης και της συγκέντρωσης και πολλά άλλα. Και, για να είμαι ειλικρινής, είναι επίσης πολύ καλή διασκέδαση!
Θέλετε να βελτιώσετε το επίπεδο ανάγνωσης σας φέτος; Προσπαθείτε να βρείτε τον καλύτερο στόχο για να βελτιώσετε την αναγνωστική σας ζωή;
Ή έχετε προσπαθήσει να θέσετε στόχους ανάγνωσης στο παρελθόν… αλλά με κάποιον τρόπο καταλήγετε πάντα να τρώτε πολλές ώρες σε τηλεοπτική πλατφόρμα αντί να διαβάζετε;

Στόχος #1 ανάγνωσης

Βάλτε στόχο να διαβάσετε έναν συγκεκριμένο αριθμό βιβλίων μέσα στη χρονιά

Είναι απαραίτητο να έχετε έναν ελάχιστο αριθμό βιβλίων που θα θέλατε να διαβάσετε; Ένας συγκεκριμένος αριθμός ή ένας στόχος όπως “ένα βιβλίο το μήνα”;

Αφιερώστε το χρόνο σας για να απαντήσετε προσεκτικά σε αυτήν την ερώτηση.  Αντί να εστιάσετε στην επίτευξη ενός στόχου, στρέψτε την προσοχή σας στην ποικιλία των βιβλίων που μπορείτε να διαβάσετε. Τις περισσότερες φορές, για να φτάσουμε σε έναν αριθμό, ξεχνάμε να απολαύσουμε το βιβλίο. Αυτή τη χρονιά που έρχεται, ας μην το αφήσουμε να συμβεί!

Βρείτε μια μέθοδο παρακολούθησης που λειτουργεί για εσάς Ανεξάρτητα από το είδος της αναγνωστικής πρόκλησης που σχεδιάζετε, το να έχετε έναν τρόπο παρακολούθησης της προόδου σας μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε ολοκληρωμένοι και να σας καθιστούν υπεύθυνους. Εάν η πρόκληση σας περιλαμβάνει την ανάγνωση ενός συγκεκριμένου αριθμού βιβλίων ή την παρακολούθηση προτροπών, βεβαιωθείτε ότι έχετε έναν εύκολο τρόπο προβολής όλων των βιβλίων στη λίστα προς ανάγνωση. Με αυτόν τον τρόπο, όταν έρθει η ώρα να επιλέξετε το επόμενο βιβλίο σας, μπορείτε εύκολα να τα ταξινομήσετε για να βρείτε αυτό που ψάχνετε. Για να παρακολουθείτε την πρόοδό σας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, Goodreads.

Στόχος #2 ανάγνωσης :

Κάντε ένα σχέδιο για να διαφοροποιήσετε την ανάγνωση

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ανάγνωση βιβλίων από ένα ευρύτερο φάσμα συγγραφέων, ειδών ή χρονικών περιόδων. Βάλτε ως στόχο να διαβάσετε πιο ποικιλόμορφα επιλέγοντας βιβλία γραμμένα από συγγραφείς από διαφορετικά υπόβαθρα και εμπειρίες. Το να θέτεις στόχο να διαβάζεις με μεγαλύτερη ποικιλία σημαίνει να επιλέγεις βιβλία γραμμένα από συγγραφείς από διαφορετικά υπόβαθρα και εμπειρίες. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει βιβλία από συγγραφείς διαφορετικών φυλών, φύλων, σεξουαλικών προσανατολισμών και εθνικοτήτων. Τα κλασικά θεωρούνται συχνά διαχρονικά λογοτεχνικά έργα που είχαν διαρκή αντίκτυπο στον πολιτισμό και την κοινωνία. Η ανάγνωσή τους μπορεί να σας δώσει μια βαθύτερη κατανόηση του κόσμου και της ανθρώπινης εμπειρίας.
Η διαφορετική ανάγνωση μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε νέες προοπτικές και να κατανοήσετε καλύτερα τον κόσμο γύρω σας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αμφισβητήσετε τις δικές σας προκαταλήψεις και υποθέσεις και να διευρύνετε την κατανόησή σας για διαφορετικούς πολιτισμούς και εμπειρίες.

Αναγνωστικός στόχος #3 : 

Ποιος booktuber/book blogger/bookstagrammer έχει το ίδιο γούστο με εσάς στα βιβλία;

Αυτός είναι ένας σοβαρός στόχος, επειδή το να έχουμε κάποιον που εμπιστεύεστε με τις κριτικές του μας διευκολύνει να πάρουμε ένα νέο βιβλίο. Ενώ η πίστη στους αγαπημένους μας συγγραφείς είναι αρκετή για να αγοράσουμε το νέο έργο τους, μερικές φορές βοηθάει η διαβεβαίωση από κάποιον που έχει ήδη διαβάσει το βιβλίο. Αυτός ο στόχος θα μας εξοικονομήσει χρόνο—δε θα αναγκαστούμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο για το οποίο δεν είμαστε σίγουροι.

 Αναγνωστικός στόχος #4 :

Γίνετε μέλος μιας διαδικτυακής κοινότητας βιβλίων

Έχετε συμμετάσχει σε κάποια λέσχη βιβλίου στο παρελθόν; Αν δεν το έχετε κάνει (ή ακόμα κι αν το έχετε) ο στόχος σας  για το 2023 θα μπορούσε να είναι να συμμετάσχετε!

Αυτό το είδος συμβαδίζει με την ιδέα να κάνετε περισσότερους φίλους ανάγνωσης, αλλά είναι υπέροχο να συμμετέχετε σε μια λέσχη βιβλίου γιατί όλοι διαβάζετε το ίδιο βιβλίο και έχετε ανθρώπους με τους οποίους μπορείτε να το συζητήσετε με την καρδιά σας! Σκεφτείτε λοιπόν να γίνετε μέλος σε μια λέσχη βιβλίου φέτος για μερικές διασκεδαστικές συζητήσεις ανάγνωσης.

Σα προτείνουμε τη “Λέσχη Βιβλίου και Τέχνης από τις εκδόσεις Φυλάτος & τη Στεφανία Τσακιράκη”(κάνε κλικ για περισσότερες πληροφορίες)

Αναγνωστικός στόχος #5

Κάντε μια προσπάθεια να διαβάσετε πιο βαθιά και κριτικά, κρατώντας σημειώσεις και κάνοντας ερωτήσεις καθώς διαβάζετε

Το να διαβάζετε πιο βαθιά και κριτικά σημαίνει να κρατάτε σημειώσεις και να κάνετε ερωτήσεις καθώς διαβάζετε. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα και να θυμάστε τι έχετε διαβάσει, και μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να σχηματίσετε τις δικές σας απόψεις για το βιβλίο. Η υποβολή ερωτήσεων μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ασχοληθείτε πιο βαθιά με το κείμενο και να σκεφτείτε πιο κριτικά τις ιδέες και τα θέματα που παρουσιάζει. Μπορεί να είναι χρήσιμο να σημειώνετε σημειώσεις ή επισημάνσεις καθώς διαβάζετε και να αφιερώνετε χρόνο αφού τελειώσετε για να σκεφτείτε τι διαβάσατε και τι σας ξεχώρισε.

Αναγνωστικός στόχος #6

Λάβετε μέρος σε μια ανταλλαγή βιβλίων ή ανταλλάξτε βιβλία με φίλους για να δοκιμάσετε νέους συγγραφείς και είδη.

Η συμμετοχή σε μια ανταλλαγή βιβλίων ή η ανταλλαγή βιβλίων με φίλους μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός και οικονομικός τρόπος για να ανακαλύψετε νέους συγγραφείς και είδη. Μπορείτε να συμμετάσχετε σε μια επίσημη ομάδα ανταλλαγής βιβλίων, η οποία συχνά έχει συγκεκριμένους κανόνες και οδηγίες για την ανταλλαγή βιβλίων ή μπορείτε να κάνετε ρυθμίσεις με φίλους για να ανταλλάξετε βιβλία που σας άρεσαν. Αυτός μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακαλύψετε νέους συγγραφείς και είδη που διαφορετικά δεν θα είχατε δοκιμάσει.

Αναγνωστικός στόχος #7

Θέστε έναν στόχο να διαβάσετε περισσότερα μη μυθιστορήματα ή να διαβάσετε έναν συνδυασμό μυθοπλασίας και μη μυθοπλασίας.

Το να θέσετε ως στόχο να διαβάσετε περισσότερη ποίηση ή διηγήματα ή να δοκιμάσετε ένα νέο είδος που δεν έχετε εξερευνήσει πριν, μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε νέους συγγραφείς και στυλ γραφής. Η ποίηση και τα διηγήματα μπορούν να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δοκιμάσετε μια ποικιλία συγγραφέων και στυλ, και μπορεί επίσης να είναι ένας γρήγορος και ικανοποιητικός τρόπος για να διορθώσετε την ανάγνωση. Η δοκιμή ενός νέου είδους μπορεί επίσης να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να ανακαλύψετε νέους συγγραφείς και στυλ που διαφορετικά δεν θα είχατε σκεφτεί.

 Αναγνωστικός στόχος #8

Γίνετε εθελοντής σε μια τοπική βιβλιοθήκη ή βιβλιοπωλείο για να υποστηρίξετε την παιδεία και την αγάπη για την ανάγνωση στην κοινότητά σας

Ο εθελοντισμός σε μια τοπική βιβλιοθήκη ή βιβλιοπωλείο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξετε τον αλφαβητισμό και την αγάπη για την ανάγνωση στην κοινότητά σας. Μπορείτε να βοηθήσετε να βάλετε βιβλία, να βοηθήσετε με πωλήσεις βιβλίων ή εκδηλώσεις ή ακόμα και να αφιερώσετε χρόνο συζητώντας με θαμώνες σχετικά με τα αναγνωστικά ενδιαφέροντά τους. Αυτός μπορεί να είναι ένας ικανοποιητικός τρόπος για να ανταποδώσετε και να βοηθήσετε να προωθήσετε τη χαρά της ανάγνωσης στους άλλους. Ο εθελοντισμός σε μια βιβλιοθήκη ή βιβλιοπωλείο μπορεί επίσης να σας δώσει την ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για διάφορα βιβλία και συγγραφείς και μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε νέους τίτλους και είδη που διαφορετικά δεν θα είχατε σκεφτεί.

Αναγνωστικός στόχος #9

Δοκιμάστε να διαβάσετε ένα βιβλίο σε μια ξένη γλώσσα για να αμφισβητήσετε τον εαυτό σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας

Η ανάγνωση ενός βιβλίου σε μια ξένη γλώσσα μπορεί να είναι ένας δύσκολος αλλά ικανοποιητικός τρόπος για να διευρύνετε τους ορίζοντές σας και να βελτιώσετε τις γλωσσικές σας δεξιότητες. Μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα βιβλίο που έχει μεταφραστεί στη γλώσσα-στόχο σας ή να δοκιμάσετε να διαβάσετε ένα βιβλίο που γράφτηκε αρχικά στη γλώσσα που μαθαίνετε. Η ανάγνωση σε μια ξένη γλώσσα μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε το λεξιλόγιό σας και την κατανόησή σας, και μπορεί επίσης να σας δώσει μια βαθύτερη κατανόηση της κουλτούρας και της λογοτεχνίας της γλώσσας που μαθαίνετε.

Αναγνωστικός στόχος #10

Σκεφτείτε να ξεκινήσετε ένα ημερολόγιο βιβλίων για να τεκμηριώσετε το αναγνωστικό σας ταξίδι και να αναλογιστείτε αυτά που διαβάσατε.

Η έναρξη ενός ημερολογίου βιβλίου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τεκμηριώσετε το αναγνωστικό σας ταξίδι και να αναλογιστείτε αυτά που διαβάσατε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ημερολόγιό σας για να καταγράψετε τις σκέψεις και τις εντυπώσεις σας για κάθε βιβλίο, καθώς και οποιεσδήποτε ιδέες ή ερωτήσεις που σας έθεσε. Ένα ημερολόγιο βιβλίων μπορεί επίσης να είναι μια χρήσιμη πηγή για να ανατρέξετε όταν προσπαθείτε να θυμηθείτε τι έχετε διαβάσει ή θέλετε να μοιραστείτε τις σκέψεις σας για ένα βιβλίο με άλλους.

Αναγνωστικός στόχος #11

Βρείτε έναν φίλο που διαβάζει και συζητήστε μαζί τι διαβάζετε για να εμβαθύνετε την κατανόηση και την απόλαυσή σας.

Το να βρείτε έναν φίλο που διαβάζει και να συζητήσετε μαζί για το τι διαβάζετε μπορεί να βαθύνει την κατανόησή σας και την απόλαυση των βιβλίων που διαβάζετε. Ένας φίλος που διαβάζει μπορεί να είναι φίλος, μέλος της οικογένειας ή ακόμα και μια διαδικτυακή ομάδα συζήτησης. Η συζήτηση για αυτό που διαβάζετε μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφτείτε πιο κριτικά για το βιβλίο και μπορεί επίσης να είναι ένας διασκεδαστικός και κοινωνικός τρόπος να μοιραστείτε την αγάπη σας για το διάβασμα. Tο να έχετε κάποιον να συζητήσετε με το οποίο διαβάζετε μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποκτήσετε διαφορετικές προοπτικές και ιδέες και μπορεί να κάνει την ανάγνωση πιο διαδραστική και συναρπαστική εμπειρία.

Αναγνωστικός στόχος #12

Διαβάστε ιστολόγια βιβλίων, Εγγραφείτε στις Ομάδες Book Facebook

Ένας πολύ καλός τρόπος για να βρείτε καλά βιβλία για ανάγνωση είναι να ελέγξετε τα ιστολόγια βιβλίων. Οι μπλόγκερ βιβλίων  λατρεύουν να μοιράζονται όλα τα αγαπημένα τους βιβλία… οπότε αν βρείτε έναν book blogger με παρόμοια γούστα με εσάς, τότε μπορείτε να διαβάσετε τις αναρτήσεις του για να βρείτε έναν ολόκληρο τόνο υπέροχων βιβλίων για να προσθέστε στη λίστα σας.

Ένας άλλος εξαιρετικός τρόπος για να βρείτε νέα βιβλία για ανάγνωση είναι να συμμετάσχετε σε ομάδες με βιβλία στο Facebook. Μόλις γίνετε μέλος μιας ομάδας βιβλίων στο Facebook, μπορείτε να δημοσιεύσετε ζητώντας προτάσεις βιβλίων. Και αν δώσετε λίγες πληροφορίες για τα είδη που σας αρέσουν ή τα πιο πρόσφατα βιβλία που σας αρέσουν, τότε μπορείτε να λάβετε μερικές πολύ καλές συστάσεις από τα μέλη της ομάδας!

Άλλωστε  θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να γράψετε μια κριτική για κάθε βιβλίο που διαβάζετε, να θέσετε έναν στόχο για τη συνεχή ανάρτηση στο βιβλιοθηρικό κανάλι κοινωνικής δικτύωσης και να έχετε μια συνεχή ανατροφοδότηση.

Σας αρέσει να κάνετε κύλιση στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον ελεύθερο χρόνο σας;
Σας προτείνω να δοκιμάζετε να διαβάζετε κάθε φορά που έχετε την επιθυμία να κάνετε κύλιση χωρίς σκέψη. Αυτό είναι κάτι που έχω ακολουθήσει — έχω πάντα ένα βιβλίο γύρω μου. Όποτε θέλω να τσεκάρω το Instagram μου, ανοίγω το βιβλίο μου. Αυτό έχει μειώσει τον χρόνο οθόνης μου καθώς και έχει αυξήσει τον χρόνο ανάγνωσης.

Εν κατακλείδι, δεν έχω ελάχιστο αριθμό βιβλίων που πρέπει να διαβάσω μέχρι το τέλος του 2023. Αντίθετα, έχω νέα είδη που θέλω να δοκιμάσω. Ελπίζω να ενσωματώσετε αυτούς τους αναγνωστικούς στόχους για την επόμενη χρονιά. Να διαβάσετε πολύ το 2023. Καλή χρονιά!

Η ενθάρρυνσή μου είναι να σχεδιάσετε να διαβάσετε και θα διαβάσετε περισσότερα από ό,τι αν δεν είχατε προγραμματίσει να διαβάσετε.